KarijeraPraktična Lola

Lolinih 5 ideja za posao od kuće

Biti mama domaćica može biti odlična stvar za vaše dijete, jer će imati mamu dvadeset i četiri sata dnevno na raspolaganju. Međutim, možda ćete vi jednog dana poželjeti da se vratite poslu ili počnete novi. S obzirom na to da…

Redakcija-

Biti mama domaćica može biti odlična stvar za vaše dijete, jer će imati mamu dvadeset i četiri sata dnevno na raspolaganju. Međutim, možda ćete vi jednog dana poželjeti da se vratite poslu ili počnete novi. S obzirom na to da je nivo nezaposlenosti u konstantnom porastu, vrlo je moguće da će i kućni budžet zavisiti u jednom dijelu od vas. Važno je da radite i nešto što vas ispunjava, stoga donosimo pet prijedloga za posao koji bismo rado i mi prihvatile u svojim kućama. Prije nego što pročitate naše prijedloge, imajte na umu da je važno da:

  • razmislite o tome šta ljudima oko vas nedostaje
  • pitate najbliže prijatelje šta oni misle u čemu ste vi najbolji
  • kad već provodite vrijeme na internetu, odlučite da neko vrijeme potrošite čitajući tekstove iz kojih ćete naučiti nešto i unaprijediti znanja koja već imate.

A sada, Lolini prijedlozi!

 

Prodaja kolača ili jela

Počnite sa malim stvarima i sanjajte velike snove. S obzirom na to da svakodnevno pripremate jela u svojoj kući, možete dodati malo mašte, kreativnosti i marketinga, a sve to servirati na društvene mreže. Osim što je jednostavno i zanimljivo, to je veoma isplativa ideja, jednom kada steknete dovoljan broj kupaca. Vaša ulaganja su minimalna, a odnose se na materijal i pripremu jela. Ne plaćate prostor, porez i ostale dodatne troškove pa vremenom možete zaraditi solidan iznos novca. Osim toga, kada vaše dijete poraste možete ga uključiti u kreativni proces i zajedno s njim pripremati ukusna jela i poslastice.

 

Freelancing

Tržište freelancinga veoma brzo je poraslo, u posljednjih nekoliko godina. Prednost je fleksibilnost radnog vremena pa su mame domaćice jedna od najčešćih kategorija koje se ovim bave. Istraživanja pokazuju da se sve veći broj ljudi odlučuje na freelancing, jer im štedi vrijeme, a omogućuje veću povezanost sa porodicom i prijateljima. Možete se baviti prodajom stvari, pisati, snimati. Zavisno od toga šta su vaši talenti.

Planiranje događaja

Jesu li vas često pitali za mišljenje i savjet kako da organizuju žurku ili rođendan? Imate odlične organizacijske vještine, umijeće pregovaranja i naglašenu kreativnost? Onda je ovo vaš posao iz snova. Počnite sa malim organizovanjima, a kasnije možda dosegnete nivo na kojem će vam pozavidjeti i ozbiljniji organizatori događaja. Radite na svojoj promociji putem interneta i vrlo brzo ćete stupiti u kontakt sa klijentima. Ono što je veoma važno je da većinu posla možete od kuće uraditi pa ostajete primarno posvećeni svojoj djeci. A imate i dovoljno vanjskih aktivnosti, tako da vas kuća neće “ugušiti”.

 

Online savjetnik/asistent

Sve češće, organizacije i pojedinci odlučuju se da zaposle nekoga kao online asistenta. Na taj način oni uštede, a vi zaradite u udobnosti svog doma. U suštini, budućnost digitalnog marketinga upravo i jeste u online radu. Za većinu toga uopšte ne morate biti u kancelariji ili na terenu. Dovoljno je da uradite analize i sredite dokumente koje vam poslodavac šalje elektronski, a vi vraćate urađeno, takođe, putem elektronske pošte ili društvenih mreža.

 

Online prodaja

Sa ekspanzijom društvenih mreža u svim aspektima, možete da izaberete i kako to mudro iskoristiti. Možete napraviti online radnju odjeće, namještaja, uređaja ili nakita. Stvari mogu biti ručno rađene ili neke koje već posjedujete. Vaša kreativnost i sloboda apsolutno mogu biti neograničene. Podijelite stranicu sa prijateljima, a kada oni podijele sa svojima, vrlo lako ćete širiti krugove potencijalnih kupaca.

 

Na kraju, sve zavisi od vaše želje i namjere da uložite vrijeme i energiju da ostvarite svoje snove. Veoma je važno povezati se sa ljudima sličnih interesovanja, koji vam kasnije mogu biti i korisna poveznica sa publikom ili potencijalnim klijentima. Ono što je prioritet jeste vaša porodica, ali to ne znači da zanemarite svoje snove. Naprotiv, vjerujte u njih više nego ikada. Svaka soba u vašoj kući može biti početak nove karijere. Dajte mašti na volju i vjerujte u sebe. To je prvi korak, na putu ostvarenju velikih ideja.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije