LjudiRadoznala Lola

Žena, majka, olimpijska kraljica

Dvije hilljade i šesnaesta godina je kada se pali trideset i prva olimpijska vatra. Tradicija stara 110 godina nastavlja se ove godine u Rio de Ženeiru, u Brazilu, zemlji sunca, karnevala i prelijepih žena. A u sred tog raja, među…

Priredila Maja Mihajlović

Dvije hilljade i šesnaesta godina je kada se pali trideset i prva olimpijska vatra. Tradicija stara 110 godina nastavlja se ove godine u Rio de Ženeiru, u Brazilu, zemlji sunca, karnevala i prelijepih žena. A u sred tog raja, među 8 500 olimpijaca, naći će se i jedna nevjerovatna Gruzijka.

Nino Salukvadze izaći će na olimpijsko “bojno polje” po osmi put. Sam dolazak u Rio svrstava ovu čedrdesetsedmogodišnjakinju, koja je prvi put olimpijski dres obukla 1988. godine, u rekordere. Do sada je kanuistkinja Jozefa Idem-Gerin bila jedina žena koja se takmičila na toliko Olimpijada. Ipak, predstavnica Njemačke i Italije ove će godine ostati u sjenci, jer Nino ne samo da će podijeliti ovaj rekordan broj učestvovanja na najprestižnijem sportskom takmičenju, već će svoje ime upisati u istoriju Igara nečim što se do sad nije desilo.

Trostruko okićena streljačica ima, takoreći, bonus svoje jedinstvenosti: njen sin, Cone Mahavariani, ove je godine takođe član gruzijskog streljačkog olimpijskog tima. Tako njih dvoje sa ulaskom u olimpijsko selo ulaze i u istoriju, jer je ovo je prvi slučaj da se majka i sin takmiče zajedno na istim Igrama.

mother-son-shooters-salukvadze-machavariani-ap_650x400_51462335589

Nino Salukvadze i njen sin, Cone Mahavariani

“Veoma sam srećna što sam predstavnica gruzijkog nacionalnog tima, ali neuporedivo sam srećnija što je moj sin postigao ovoliko i uspio da bude ovdje”, rekla je sportistkinja.

Kako bilježi olimpijska statistika, do sada je bilo sedamdeset slučajeva u kojima su se roditelj i dijete našli na istoj Olimpijadi, ali nikada prije to nisu bili majka i sin. Očevi i sinovi najčešće su se takmičili zajedno, čak pedeset i šest puta. Očevi i ćerke nastupili su dvanaest puta jedno kraj drugog, dok su majka i ćerka dijelile teren samo dva puta. Takav ženski duo bio je posljednji put davne 1908. godine kada se predstavnica Velike Britanije, Džesi Vadvort, takmičila rame uz rame s ćerkom Brendom u streljaštvu.

i_698240dc58d0819115a58f588c8d447e_1454594780033410_0

Ministar sporta i omladine Gruzije, Tariejl Kečikašvilij, proglasio je drugog februara ove godine Nino i njenog oca Vaktanga Salukvadzea za Vitezove sporta

Salukvadze, koja je napunila četrdeset i sedam godina u februaru, osvojila je tri medalje, srebrnu i zlatnu, na svojoj prvoj Olimpijadi u Seulu 1988. godine i to kao predstavnica SSSR-a, a onda zlato za Gruziju u Pekingu 2008. godine. A ova nevjerovatna žena pažnju javnosti uspjela je skrenuti i još jednim potezom: prilikom dodjele medalja prišla je i poljubila rusku suparnicu u znak mira. Poljubac za sovjetsku prošlost i gruzijsku i rusku budućnost, nešto je što bi se malo ko usudio uraditi.

Mnogo je sportista u ovih 110 dodina prošlo olimpijski put, ali ova rekorderka, šampionka, majka sa pištoljem u rukama takmičarka je koja će sigurno ostati upamćena.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije