DogađajiRadoznala Lola

Brexit: Kako su stariji Britanci odlučili o budućnosti mladih

Velika Britanija odredila je dalji tok sopstvene istorije, van Evropske Unije u kojoj je provela četrdeset i tri godine. Sa procentom 51,9 naprema 48,1 očigledno umorni Britanci na istorijskom referendumu zatražili su izlazak iz evropske kuće, ali sada slijedi dvogodišnji proces…

Redakcija

Velika Britanija odredila je dalji tok sopstvene istorije, van Evropske Unije u kojoj je provela četrdeset i tri godine. Sa procentom 51,9 naprema 48,1 očigledno umorni Britanci na istorijskom referendumu zatražili su izlazak iz evropske kuće, ali sada slijedi dvogodišnji proces “razvoda”. Veoma bolan, kažu analitičari.

O sutrašnjici su odlučili stariji Britanci, jer su se u najvećem postotku pokazali kao evroskeptici, dok su mladi od osamnaest do dvadeset i četiri godine, odnosno oni koji će najduže živjeti s novom odlukom, bili za ostanak u Uniji, njih 64%.

izlazak velike britanije

Dejvid Kameron, britanski premijer, koji je juče suznih očiju podnio ostavku, ali će u tehničkom mandatu na toj poziciji ostati do oktobra, nije detaljno predstavio scenario dešavanja nakon Brexita. Osim što je obavijestio kraljicu Elizabetu II, nije pojasnio da li će odmah započeti napuštanje EU. “Počastvovan sam što sam bio premijer šest godina. Naša država je upravo prošla kroz ogromnu vježbu demokratije. Sve što je narod imao da kaže, rečeno je. Ponekad dođe trenutak kada moramo sudbinu staviti u ruke ljudi. Britaniji je do oktobra potreban novi konzervativni premijer”, kazao je razočarani Kameron. Premijer možda nije imao odgovor, ali berze jesu.

Istorijski dan za Evropu donio je strmoglav pad funte, čija je vrijednost pala najniže u posljednje tri decenije. Britanska nacionalna valuta pala je za skoro devet odsto i nalazi se na 1,34 dolara. Evro je takođe pao za 3,2 odsto. U samo četiri dana pred referendum gubitak londonskog indeksa FTSE 100 iznosi čak sto milijardi funti. Mark Karni, guverner Engleske narodne banke, najavio je da neće oklijevati te da će bankama biti obezbije|eno dodatnih 250 milijardi funti. Slijedi korak dalje. Evropski lideri susrešće se 28. juna, a očekuje se da poruke sa samita budu usmjerene na smirivanje stanovnika EU.

Izbori u Španiji biće prvi test da li je evroskepticizam u porastu. Guardian navodi da će dan prije samita, odnosno 27. juna, biti održan neformalni sastanak evropskih lidera bez Velike Britanije na kojem će se razgovarati o budućnosti EU. Prema proceduri, Velika Britanija uskoro će se pozvati na član 50. Lisabonskog sporazuma koji garantuje svakoj državi mogućnost napuštanja EU, što do sada nikada niko nije koristio. Nakon što obavijesti institucije EU o želji da napusti Uniju, Velika Britanija će započeti pregovore o napuštanju, koji bi trebalo da budu okončani u roku od dvije godine. U tom periodu Britanija će morati sa EU dogovoriti niz sporazuma koji će urediti odnose dviju strana. Konačni sporazum moraće potvrditi i Evropski parlament, a nakon započinjanja pregovora zemlja neće imati pravo glasa u institucijama EU.

brexit-1

Ono čega se mnogi pribojavaju je domino-efekat u cijeloj Evropi, jer se u naredna tri mjeseca održavaju izbori u Njemačkoj, Francuskoj i Holandiji. Vođe desnice u Francuskoj i Holandiji uveliko likuju. Odnos snaga evropskih lidera definitivno se mijenja. Njemačka gubi protivtežu francuskom privrednom intervencionizmu, a Francuska gubi glavnog partnera u podršci evropskim vojnim misijama u Africi i drugdje. Evropa možda postaje manje sklona da se suprotstavi Rusiji ili da sarađuje toliko blisko sa SAD. Na unutrašnjem planu, pored izbora, Ujedinjeno Kraljevstvo će se suočiti i sa tenedencijama za otcjepljenje Škotske i Sjeverne Irske. Škoti su već najavili da će u naredne dvije godine održati novi referendum, a iz Sjeverne Irske ponovo se čuju pozivi za ujedinjenje sa Irskom.

EU će sada morati da smisli kako da nadoknadi britanski doprinos zajedničkom budžetu, jer je Velika Britanija treći neto uplatilac u EU budžet nakon Njemačke i Francuske. Od 2010. do 2014., svake godine je u evropsku kasu uplaćivala prosječno 9,23 milijarde evra više nego je primala. Brexit nesumnjivo trese i Zapadni Balkan, jer su zemlje ovog područja u procesu priključenja EU. Mediji u regionu pišu da je ovo najveća promjena od pada SSSR te da je pred svima period ogromne neizvijesnosti.

Ako će se Evropa naredne dvije godine baviti “razvodom” od EU, onda je sigurno da će zemlje našeg dijela kontinenta čekati na priliku da postanu dio velike porodice. S druge strane, mnogi se pitaju da li je ulazak u EU sada postao besmislen.

25112888022_e7fdcdbdb1_b

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije