FantastičnoZabavna Lola

Google je feminista i ima smajlije da to i potvrdi!

Teško da prođe ijedan dan da ne pošaljemo ili ne primimo poruku putem WhatsAppa, Messengera, Hangouta, Instagrama ili Twittera. Isto tako, teško da ijedna od tih poruka bude bez emojija, koji svako dopisivanje čine još zabavnijim i pomažu da iskažemo osjećanja…

Priredila Maja Mihajlović

Teško da prođe ijedan dan da ne pošaljemo ili ne primimo poruku putem WhatsAppa, Messengera, Hangouta, Instagrama ili Twittera. Isto tako, teško da ijedna od tih poruka bude bez emojija, koji svako dopisivanje čine još zabavnijim i pomažu da iskažemo osjećanja i stavove.

Međutim, nekada je teško identifikovati se sa tim sličicama, jer se ne pronalazimo ni u jednoj od ponuđenih opcija. To posebno važi za žene. Kada pogledate ponuđene opcije, zaključićete da muškarci mogu da budu policajci, privatni istražitelji ili građevinski radnici, dok žene mogu da budu princeze, nevjeste ili flamenko plesačice.

Google je sada odlučio da to promijeni.

googlemoji

Foto: https://mic.com

Google želi da izmijeni način na koji su žene predstavljene preko emojija i predlaže da i drugi učine isto. Naša želja je da stvorimo novi set emojija kojim će biti obuhvaćen veliki broj zanimanja muškaraca i žena, potpuno jednako i ravnopravno. To radimo s namjerom da istaknemo raznolikost ženskih profesionalnih opredjeljenja, karijera i da utičemo na osnaženje žena u cijelom svijetu”, napisali su zaposleni u kompaniji Google.

Ovo uključuje nove ženske emojije koji pripadaju oblastima zdravstva, nauke, obrazovanja, tehnologije, industrije, poljoprivrede, prehrane, muzike kao i biznisa, a predložene izmjene bi trebale voditi njihovom standardizovanju do kraja 2016. godine.

googlee

Foto: https://mic.com

Pa i bilo je vrijeme. Kako pokazuju istraživanja koja prenosi Digiday, već sada oko šest milijardi emotikona ili stikera bude poslato svakog dana širom svijeta, putem raznih aplikacija. Nije ni čudo da su se u jednom trenutku pojavili pokreti koji zahtijevaju emojije koji prikazuju i druge rase ili istopolne parove. Naše tastature bi ipak trebalo da budu naš odraz, a emoji su definitivno postali neodvojiv i neodoljiv dio našeg komuniciranja i želimo da nam budu što sličniji.

Zato je sada Google postavio novi cilj, a to je smanjenje nejednakosti među polovima.

“Predali smo ovaj prijedlog kako bismo ohrabrili stvaranje i standardizaciju novih emojija koji podržavaju različitost zanimanja, posebno se fokusirajući na prisustvo i prikazivanje žena”, rekao je Google zvaničnik.

I tako je rođeno trinaest emoji žena različitih profesija. Ovaj prijedlog uključuje i muškarce istih zanimanja, tako da se računa na potpunu ravnopravnost, bar u emoji svijetu.

googleemoji

Foto: https://mic.com

Tu je ipak jedan mali, ali ne i beznačajan problem. Žene koje pripadaju poslovnom sektoru i zdravstvu mahom nose kravate. Oblačeći žene u standardno mušku odjeću, Google nam sada sugeriše da su muževnost i profesionalizam u najužoj vezi. Tačno je da mnoge žene biraju da nose kravatu na poslu, ali samo kao modni detalj i to ne nosi nikakvu simboličku poruku. Adekvatna bluza je sasvim okej izbor, baš kao i ženstvenost.

google

Foto: https://mic.com

Ipak i pored ovog nedostatka, izgleda da se krećemo u pravom smjeru. Definitivno su nam bili neophodni ženski stručnjaci i među emojijima. Naravno da su žene sa krunom na glavi, velom ili u kratkoj crvenoj haljini kul i zabavne, ali ako su one jedini izbor, to je onda ograničavajuće i potpuno pogrešno predstavljanje žena i duštva u kojem živimo. Zato ćemo se za kraj složiti sa ljudima iz Googla: “Mi vjerujemo da je egalitarno, osjetljivo i moćno predstavljanje polova putem emojija izuzetno važno.”

Šta reći na to sem :dizanje obje ruke u znak slavlja:

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije