PorodicaPraktična Lola

Trudnički strahovi koji prestaju kada rodite dijete

Trudnoća je jedan od najljepših, ali i najstresnijih perioda u životu svake žene. Uzbuđene ste, ali istovremeno i anksiozne, iscrpljene, umorne, a prije svega zabrinute. Prestrašene svim mogućim scenarijima kako će vaš porođaj izgledati. Svi se nose na drugačije načine sa…

Sara Velaga

Trudnoća je jedan od najljepših, ali i najstresnijih perioda u životu svake žene. Uzbuđene ste, ali istovremeno i anksiozne, iscrpljene, umorne, a prije svega zabrinute. Prestrašene svim mogućim scenarijima kako će vaš porođaj izgledati. Svi se nose na drugačije načine sa trudnoćom, ali većina ima određene opsesije. Neke od njih su zdrave, dok su druge sasvim nepotrebne. Ovdje su ključne stvari o kojima sve majke brinu, ali rođenjem djeteta shvate da nisu trebale.

 

Pelene

Većinu vremena provodite baveći se time koje su pelene najbolji izbor. Istražujete, čitate, pitate druge mame. Međutim, poenta je u tome da ne znate, sve dok ne rodite dijete i ne probate mu pelene, a samim tim shvatite koje odgovaraju najbolje. Ono što postižete silnim istraživanjem jeste gomilanje strahova, jer ćete naići na negativna iskustva, loše preporuke, a samim tim bezrazložno paničiti. Rođenjem djeteta ćete shvatiti šta mu i u kojoj mjeri odgovara, a na taj način nabaviti neophodno.

Ime

Ovo je definitivno tema broj jedan. Većinu vremena ćete provesti sa partnerom u razgovoru: “Koje je ime najbolje?” Vjerovatno ćete imati svoju listu, on svoju, porodične savjete, želje i maštanja. Čekaćete da saznate pol pa će onda ideja o imenima biti još više, a one će biti još konkretnije. Međutim, rođenjem djeteta moguće je da dođe do promjene plana. Možda će vam se baš u posljednjim danima trudnoće svidjeti neko novo ime. U svakom slučaju, izbor imena ne treba da bude razlog za stres, već zabavna igra za dvoje. U konačnici je važna ljubav, a ne ime koje nosi.

Odjeća

Glavni razlog zbog kojeg ne želite saznati pol djeteta je taj što ne želite početi bejbi šoping. U slučaju da počnete, on će vjerovatno prerasti i onaj u koji idete radi sebe. Sve te male stvari toliko su neodoljive, a ideja da odaberete samo neku čini se nemogućom. Zaista, dječija odjeća je toliko šarena, zabavna i u mnoštvu različitih krojeva, materijala i dezena. Ali ne treba pretjerivati. Vaše dijete će ipak imati dovoljno odjeće, ma koliko nove nabavili ili ne. Takođe, nemojte se ustručavati da razmjenjujete odjeću sa drugaricama koje su rodile prije vas. Dječija odjeća se rijetko kad iskoristi kao naša odjeća pa je očuvana mnogo duže. Stoga ne morate da potrošite velike sume novca kako bi vaše dijete izgledalo sređeno. Budite kreativne i praktične.

Kilogrami

Odmah prestanite da razmišljate o kilogramima koje ste dobile. V nosite cijeli jedan novi život i kilogrami su najmanje važni. Pokušajte da se za vrijeme trudnoće ne natrpavate slatkišima i brzom hranom, jer to generalno nije dobro za zdravlje, ali dopustite sebi da budete malo razmažene. Kada se beba rodi, organizmu će trebati određeni period da dođe u normalno stanje, a onda ćete, nakon odobrenja doktora, moći da počnete sa vježbama slabijeg intenziteta. Trebalo vam je devet mjeseci da donesete bebu na svijet, trebaće vam i devet mjeseci da sebe vratite u prvobitno stanje. I ne opterećujte se time. Kilogrami će otići kad im bude vrijeme i kad vi to budete željeli.

Drage mame, trudnoća je iskustvo koje se pamti. Kako po lijepim trenucima tako i onima u kojima ste zabrinute. Međutim, često su sve te vaše brige bezrazložne. Razmišljajte pozitivno, uživajte u svakom trenutku i bavite se svim stvarima kojima ste se bavile i ranije. Dolazak vaše bebe na svijet samo će dodatno uljepšati vašu svakodnevnicu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije