DogađajiRadoznala Lola

EKSKLUZIVA: Novi, jedinstveni banjalučki porodični sport

Rođenjem djeteta mnogo toga u vašem životu se mijenja. Prvenstveno vaš dan koji je nekada bio podređen potrebama vas ili partnera, sada ima potpuno novi fokus. Međutim, taj fokus u pelenama i kolicima može biti vaš vjerni saputnik na svim…

Sara Velaga

Rođenjem djeteta mnogo toga u vašem životu se mijenja. Prvenstveno vaš dan koji je nekada bio podređen potrebama vas ili partnera, sada ima potpuno novi fokus. Međutim, taj fokus u pelenama i kolicima može biti vaš vjerni saputnik na svim mjestima. Zašto biste propuštali priliku za rekreaciju, kada jednostavno možete da uradite to zajedno?

U posljednje dvije godine, primjetno je povećanje “discipline” guranja kolica u Rekreativnoj zoni Banjaluke. Roditelji se takmiče ko će prvi doći do vrha, snagom svojih nogu, ali i onih koje se voze u kolicima do vrha. Jednog dana te malene noge će praviti velike korake. Osim što se odlično provode, rekreiraju i sklapaju nova poznanstva, roditelji oblikuju svoju figuru. Zaboravite na naporne treninge u teretani, trenere i savjete, vaše dijete je najbolja osoba za iskustvo zvano vježbanje.

Goran Pivašević, član inicijative, ističe kako se podjednako i očevi i majke “bave” ovom disciplinom. To nas je navelo da zavrtimo film unazad i vidimo kako je započela čitava priča, zvana Rekreativna zona.

“Sva ta rekreacija, sport i druženje započinje 2006. godine kada je i uvedena zabrana kretanja automobilima i kada je postavljena rampa. Zabrana je uvedena zbog sprečavanja devastacije tog prostora, pogotovo spomenika i zbog povećanja sigurnosti u saobraćaju na toj saobraćajnici”, ističe Pivašević.

rekreativna zona

Foto: Rekreativna Zona Banjaluka

Banj brdo je korisno mjesto, blizu centra grada u kojem svoje vrijeme mogu provesti u prirodi – neko kroz rekreaciju, neko kroz šetanje i druženje. Prirodno se razvilo kao rekreativna zona, samo što tada nije imalo svoje ime.

Dodaje kako su sve populacije prisutne, od beba (u kolicima) do penzionera sa štapovima u rukama. Inicijatori ideje su i sami bili korisnici ovog dijela grada, a primijetili su kvalitet te zone, kao i veliku posjećenost građana. Stoga su odlučili odvojiti svoje vrijeme i “izaći” u javnost imenom i prezimenom i pokrenuti inicijativu građana.

“Sa druge strane primijetili su problem koji bi se desio ukidanjem rampe i puštanjem saobraćaja i to sa inženjerske strane gledišta”, naglašava Pivašević. Zato su sada jedini točkovi koji imaju dozvolu da ovuda prolaze upravo oni od kolica. Ima li boljeg načina da date svoj maksimum energije, ali i da uživate u spustu nizbrdo, bez brige hoćete li naići na automobile.

rekreativno

Foto: Rekreativna Zona Banjaluka

To Gradska uprava nije znala, jer nikada nije analizirala to područje, nije znala koliko građana koristi to područje i zbog toga je nespremna ušla u priču ukidanja rampe i promjene regulacije saobraćaja.

Inicijativa je reagovala, prikazala sve u javnosti, uz argumente i veliku podršku javnosti. Ono što je glavna ideja inicijative, prema riječima Pivaševića, je da Banjaluka ima zvanično svoju rekreativnu zonu grada, namijenjenu isključivo za pješake i rekreativce. Zato su samoinicijativno proglasili tu zonu “Rekreativna zona Banjaluka”, a upravo zbog toga i potenciraju naziv.

Baš taj naziv je smišljen zbog problema naziva, opet uzrokovanih našim mentalitetom. Da li je Banj brdo ili Šehitluci pa sve onda ode u politiku. Po nama je to Rekreativna zona Banjaluka, namijenjena za sve građane, a naročito turiste.

Stoga, najmanje što možete uraditi kako bi podržali ovu inicijativu jeste spremiti se i otići nekoliko sati u prirodu. Osim što pružate podršku, na taj način se rekreirate, provodite zanimljivo slobodno vrijeme i pritom dajete dobar primjer svojoj djeci. Roditeljstvo je veoma inspirativno razdoblje u vašem životu. Bebu u kolica i rekreirajte se zajedno. U pauzama možete odraditi zabavne treninge podižući svoje dijete i igrajući se njime. Ova disciplina je totalni must have . Kada planirate krenuti? Lola planira uskoro.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije