Praktična LolaŽivot

Zašto trebate prestati pratiti modne trendove?

Šta vam je presudni faktor prilikom kupovine odjevnih komada? Je li to cijena, kvalitet, udobnost ili zato što je to nešto in? Upravo ovim zadnjim faktorom ćemo se pozabaviti malo više. Odjeću trebate kupovati, birati i nositi na osnovu ličnih preferencija…

Sara Velaga

Šta vam je presudni faktor prilikom kupovine odjevnih komada? Je li to cijena, kvalitet, udobnost ili zato što je to nešto in? Upravo ovim zadnjim faktorom ćemo se pozabaviti malo više. Odjeću trebate kupovati, birati i nositi na osnovu ličnih preferencija i na osnovu toga kako vam ona stoji. Zato zaboravite na modne trendove koji od vas prave uniformisane kopije i odvažite se da diktirate modna pravila. A evo zašto biste to i trebale.

 

Ekstravagancija u svakodnevnici?

Osim ako zaista niste toliko odvažne i hrabre da nosite sve što vidite, složićete se da je većina aktuelnih komada odjeće nenosiva. Ono što izgleda upečatljivo na modnoj pisti, u stvarnom životu može izgledati smiješno, apsurdno pa čak i ružno, naročito ako niste sklone eksperimentisanju. Zamislite sebe u nekoj od ovih kombinacija sutra na kafi/izlasku/u šetnji. Ne bi baš išlo, zar ne?

Gdje je nestala individualnost?

Svi ste upratili najnoviji modni trend. Poderane farmerice, kratke majice i pletenice kao Kim Kardašijan. Odlično, izbjegnite ih. Prođite danas ulicom u vrijeme najveće gužve i izbrojte koliko žena nosi sve navedeno. Šta vam to pokazuje? Moda je postala diktatura, jer slijepo praćenje trendova vodi u jednoličnost i gubljenje identiteta. Ako se vama ne sviđa ništa od navedenog, nemojte to nositi samo zato što je to in i pogotovo ne zato što “to svi nose”.

Lutka sa naslovne strane?

Naslovnice magazina, kao i sami sadržaji unutar njih, nastali su tako što je neko sponzorisao da se određena odjeća promoviše. Dakle, profit nije jednako stil koji trebate kopirati. Ne kažemo da se ne desi da u magazinu nađemo nešto dobro, ali moramo priznati da se često desi kao i sa modnim revijima. Stvari su ekstravagantne, često preskupe za vaš budžet, a stil nije uslovljen količinom novca koju potrošite. Stoga slobodno obiđite second hand radnje i kreirajte svoje naslovnice u odjeći koja ističe najbolje.

Sve se vraća

Mislili ste da su trendovi iz sedamdesetih potpuno out, a onda su se široke hlače vratile u modu. Otvorili ste ormar i vidjeli da u onim zaboravljenim ladicama ima toliko modernih komada. Sasvim očekivano. Modni trendovi vrte se u krug, a u posljednje vrijeme možete primijetiti da su must-have komadi upravo oni sa predznakom retro. Stoga vam savjetujemo da zavirite u ormar mame ili bake, vjerujte tu se krije istinska moda.

Poruka je jasna. Nema potrebe da slijepo pratite trendove, već da ih stvarate. Nosite ono u čemu se osjećate dobro, što vam pristaje i ističe vaše atribute. Ne robujte trendovima samo zato što to “svi rade”, jer ono što se posebno cijeni jeste unikatnost u vremenu kopija. Izgradite sebe kroz svoj stil.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije