PorodicaPraktična Lola

Brzo i ukusno: Kisela pavlaka i kisele višnje za najslađi kolač

Ljeto, vrućina, sparina. Sve nam nešto teško pada, pokreti i hrana. Kuhinja, ako se baš mora, ali bolje ne. E pa, Lola ima rješenje. Donosimo vam jedan recept koji ne zahtijeva ni stajanje ni dodatno, bespotrebno, zagrijavanje stana ni unos…

Maja Mihajlović

Ljeto, vrućina, sparina. Sve nam nešto teško pada, pokreti i hrana. Kuhinja, ako se baš mora, ali bolje ne.

E pa, Lola ima rješenje. Donosimo vam jedan recept koji ne zahtijeva ni stajanje ni dodatno, bespotrebno, zagrijavanje stana ni unos pretjerane količne kalorija. A ako vam se ne ulazi u kuhinju ni to ne morate. Pokupite sastojke, sjedite u trpezariju i polako.

Deset minuta posla, pola sata odmora u hladnom, zamračenom kutku dnevne sobe za vas, frižidera za kolač i nakon što se poslastica stegne vi se opustite i uživate, slatko se rashlađujući.

cherry1

Foto: unsplash.com

Sastojci

  • 450 grama višanja, zaleđenih ili iz kompota (ako uzimate kompot, pazite da je 450 grama količina ploda, a ne ukupna težina pakovanja)
  • tri čaše kisele pavlake ili oko 600 mililitara (mogu i četiri, ako više volite punjenja i kremaste dijelove kolača)
  • 250 grama šećera u prahu
  • tri pakovanja piškota
  • 250 mililitara biljnog šlaga (po želji).
cherry-cake

Foto: zoebakes.com

Priprema

Višnje stavite u cjediljku, cjediljku “zakačite” za posudu tako da višnje mogu da se odlede ili okapaju, a da istovremeno sačuvate sok. Pospite sa tri kašike šećera i ostavite dok se višnje sasvim ne ocijede.

U drugu posudu istresite sve tri pavlake, dodajte šećer u prahu i lagano, ali dobro, izmiješajte.

U kalup ili neku manju posudu (alternativa je i šerpa sa širokim dnom) redajte: piškote prethodno namočene u sok od višanja, pavlaku, višnje, pavlaku pa još jednom ponovite sve to, dakle natopljenje piškote, pavlaku, višnje i pavlaku.

Kolač može ostati ovako, a možete i dodati “bonus” pošećerenu pavlaku ili umućen biljni šlag. Ili, naša najdraža kombinacija, 250 mililitara umućenog biljnog šlaga izmiješanog sa pola male pavlake i kašikom šećera u prahu. Mi ćemo reći samo  – mmmmmmmmmm, a šta ste vi rekli nakon prvog zalogaja, javite, zanima nas.

Igrajte se, mijenjajte omjere po svom ukusu, malo šta možete da pogriješite. Svaki sljedeći put će biti bolji i ukusniji, a sigurni smo da će, kad jednom probate, biti i sljedeći put.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije