PorodicaPraktična Lola

Pripremi svoje tijelo za trudnoću

Ukoliko čitate ovaj tekst, vjerovatno želite u što skorijem periodu ostati trudne. Možda ste već pokušavale, ali sada želite da saznate u čemu je tajna? Vjerovali ili ne, šanse za trudnoću svakog mjeseca iznose samo 20% pa ne morate brinuti…

Sara Velaga

Ukoliko čitate ovaj tekst, vjerovatno želite u što skorijem periodu ostati trudne. Možda ste već pokušavale, ali sada želite da saznate u čemu je tajna? Vjerovali ili ne, šanse za trudnoću svakog mjeseca iznose samo 20% pa ne morate brinuti ako niste uspjele. Trudnoća se ne dešava tek tako odjednom. Međutim, postoje određene stvari koje trebate izbjegavati, kao i one koje bi trebale početi raditi. Istražili smo za vas ovu temu pa se nadamo da se čujemo za devet mjeseci, kada ćete nas zvati na babine.

Prije nego počnete pokušavati, redukujte sljedeće stvari.

Kafa, alkohol i cigarete

Kofein povećava rizik endometrioze, dobro znanog uzroka sterilnosti (koji takođe može oštetiti spermu). Nekoliko pića više, takođe, može da prouzrokuje sterilnost. Što se pušenja tiče, ono naročito loše djeluje na spermatozoide, dok kod žena ubrzava proces menopauze za nekoliko godina.

 

Pretjerano vježbanje

Pohvalno je što vodite računa o svom tijelu, međutim, trebate imati mjeru. Ako pretjerujete, određene vježbe mogu da zaustave ovulaciju. Naporne vježbe mogu štetno djelovati na vaš organizam i prouzrokovati sterilnost. Dobra metoda, sudeći prema ekspertima, jeste da tri mjeseca odmorite od svih vježbi koje vam prouzrokuju otkucaje srca brže od 110/min.

 

Stres

Iako ste pod velikim pritiskom, jer želite da zatrudnite, vjerujte, trebate se opustiti. Što ste više pod stresom, više ćete stvarati negativne emocije koje će vam onemogućiti da zatrudnite. Stoga pokušajte da se odmarate, lagano rekreirate i ne forsirate ništa.

 

A sada ide drugi dio teksta, u kojem vam nudimo savjete šta DA radite. Prvenstveno vam savjetujemo da u ishranu uvrstite vitamine, koji su neophodni za zdrav razvoj i plodnost.

Vitamin D: Ovaj vitamin pomaže organizmu da izgradi polne hormone koji poboljšavaju ovulaciju i hormonalni balans. Istraživanja pokazuju da tek 7% sterilnih žena ima normalan nivo ovog vitamina. Drugim riječima, neophodno je unositi ga, kako bi se održavao balans.

Vitamin E: Ovaj nutritijent se pokazao najboljim kod poboljšanja zdravlja muškaraca. Pospješuje pokretljivost spermatozoida i poboljšava kvalitet sperme. Nedostatak ovog vitamina u organizmu može biti jedan od uzroka steriliteta. On je, takođe, važan antioksidant koji štiti DNK spermatozoida i jajnih ćelija.

Vitamin C: Čini nam se da se ovaj vitamin u sve miješa. Baš zato ga i volimo. On poboljšava nivo hormona i povećava plodnost. Ujedno čini uslugu i muškarcima, jer štiti spermatozoide od oštećenja DNK. Osim toga, čini ih pokretljivijima i sprečava njihovo zgrudnjavanje. Dakle, vitamin C kao vodič spermatozoida na putu do oplođene jajne ćelije.

Vitamin B6: Ovaj vitamin možete koristiti kao hormonski regulator. On takođe pomaže regulaciju šećera u krvi, ublažava PMS, a osim toga je koristan u otkrivanju simptoma rane bolesti. Stoga korištenjem ovog vitamina možete otkriti rane simptome, ukoliko dođe do određenih poteškoća.

B12: Čudotvorac za spermatozoide i njihov kvalitet. Osim toga, pomaže prilikom očuvanja trudnoće i smanjuje šanse za pobačaj. Pojedine studije pokazuju kako nedostatak ovog vitamina može povećati šanse za iregularnu ovulaciju, a u pojedinim slučajevima čak je i trajno zaustaviti.

Folna kiselina (B9): Ovo je možda najpoznatiji vitamin neophodan za trudnoću. Pomaže u prevenciji različitih vrsta oboljenja, kao i očuvanja zdravlja fetusa, sprečavajući anomalije mokraćnih kanala. Nedostatak može, takođe, povećati nivo homocisteina u krvi, a što može dovesti do spontanog pobačaja i trudnoće sa komplikacijama, kao što je odvajanje posteljice i preeklampsije.

Željezo: Studije pokazuju da žene koje ne unose dovoljne količine željeza u svoj organizam mogu patiti od anovulacije. Radi se o nedostatku ovulacije, koja može otežati mogućnost začeća čak do 60%.

Selen: Ovaj antioksidant pomaže pri zaštiti jajnih ćelija i spermatozoida od slobodnih radikala. Oni mogu prouzrokovati oštećenje hromozoma, što je poznati uzrok pobačaja i urođenih mana. Selen je, takođe, neophodan za zdravlje spermatozoida. Istraživanja pokazuju da muškarci sa niskim brojem spermatozoida, takođe, imaju nizak nivo selena u organizmu.

Cink: Kod žena cink “sarađuje” sa više od trista različitih enzima u organizmu, kako bi očuvao balans organizma. Bez njega, ćelije ne mogu funkcionisati pravilno, a nivo estrogena i progesterona može biti u disbalansu, čime direktno utiče na funkcionisanje reproduktivnog sistema. Nizak nivo cinka u organizmu direktno je povezan za pobačajima u ranim stadijima trudnoće.

Savjetujemo vam da počnete planirati trudnoću nekoliko mjeseci unaprijed i napravite sve neophodne pretrage. Pratite svoj kalendar kako biste vidjeli kada je najbolje vrijeme za seksualne odnose. Osim toga, posjetite zubara, jer vjerovali ili ne, bakterije iz usta i upale desni mogu djelovati nepovoljno na vaše pokušaje da ostanete u drugom stanju. Takođe, obratite pažnju na kilažu, jer ne bi bilo poželjno da ste premršavi ili gojazni.

Međutim, nužno je da vam naglasimo kako je preduslov čitave priče otvoreni razgovor s vašim partnerom. Emocije su osnova svakog odnosa, a vaše dijete ne treba biti plod “savršenih planova”, kako ćete se ostvariti kao majka do određene godine. To treba biti zajednička odluka, dvije osobe koje se vole i koje su spremne da svoju ljubav podijele sa bićem koje će im promijeniti život iz korijena. Na bolje, naravno.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije