PorodicaPraktična Lola

Kako kuvati i peći bez alergena

Učiti kako da pečete i kuvate bez tipičnih namirnica, poput mlijeka, jaja i pšenice, može djelovati kao nemoguća misija. Međutim, u većini slučajeva možete lako pronaći alternative, a mi ćemo vam pokazati kako. Sada nećete morati tražiti potpuno nove recepte,…

Sara Velaga

Učiti kako da pečete i kuvate bez tipičnih namirnica, poput mlijeka, jaja i pšenice, može djelovati kao nemoguća misija. Međutim, u većini slučajeva možete lako pronaći alternative, a mi ćemo vam pokazati kako. Sada nećete morati tražiti potpuno nove recepte, već jednostavno zamijeniti jedne sastojke drugima.

 

Kako zamijeniti mlijeko i mliječne proizvode

Postoji mnogo alternativnih proizvoda koji su danas dostupni. Od širokog dijapazona nemliječnih napitaka do krem sireva sa bazom graška, možete pronaći zamjenu za mliječne proizvode. Na tržištu se, takođe, nalaze mliječne alternative od soje, kokosa, riže pa čak i krompira. Neki se mogu pronaći i u različitim okusima. Ipak, savjetuje se da ne mijenjate kravlje mlijeko ovčijim, jer ukoliko ste alergični na kravlje, možete imati poteškoće i sa ovčijim.

 

 

Kako zamijeniti jaja i proizvode od jaja

Jeste li znali da postoje egg-free namirnice? Ili da možete zamijeniti jaje u mafinima sokom od jabuke, pireom od slatkog krompira ili onim od banana? Veoma lako možete naučiti kako da pečete i kuvate bez jaja, a da ih pritom uspješno zamijenite. Odlična zamjena za jaja je kombinacija dvije kašike vode, jedna kašika biljnog ulja i dvije kašike praška za pecivo. Niko neće primijetiti da ste ih zamijenili, a vama će biti olakšano.

 

Pšenica i gluten

Postoji mnogo gluten-free kompanija koje nude tjestenine, tortilje, brašno i hljeb. Ali učenje kako ispeći nešto bez pšenice i glutena je dugotrajno. Trudite se isprobati nove varijacije ili metode jednostavnih jela, a kasnije krenite sa kompleksnijim. Brašno možete zamijeniti sa onim od rogača ili krompira. Mliječne proizvode već znate kako zamijeniti nekom drugom vrstom mlijeka (od kokosa, soje ili riže).

 

Soja

Soju je teško izbjeći, ako se takođe izbjegava mlijeko. Međutim, postoje opcije za mlijeko-free sastojke. Najviše se preporučuju proizvodi od kokosa, kao i rižini proizvodi. Ulje od kokosa može se koristiti u ishrani i pripremi jela, jer soja je jedan od najčešćih sastojaka u većini prehrambenih namirnica.

 

Kikiriki i orasi

Jeste li znali da možete ispeći grah kao zamjenu za orahe? Ili da pereci mogu koristiti kako biste napravili pitu s orahom? Probajte ove savjete i javite kako je izgledalo. Indijski oraščići, kao i makadamija, odlično su rješenje za mijenjanje ovih orašastih plodova.

 

Kukuruz i proizvodi od kukuruza

Kukuruz je jedan od najčešćih sastojaka u hrani. Zamjena za kukuruzni škrob, koji je često potreban za jelo u obliku praška za pecivo, može biti sljedeća: jedna kašika sode bikarbone i pola kašike tartara. Razlika se neće primijetiti.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije