LjudiRadoznala Lola

Zašto Lole vole papa Franju?

Bez obzira na to jeste li vjernici ili ne, vjerujemo da ste čuli za ovog čovjeka, koji je svojim ponašanjem promijenio svijet. Nabolje, naravno. Riječ je o papi Franji. Pravim imenom Horhe Mario Bergodžlio. Rođen je u Buenos Ajresu 1936….

Sara Velaga

Bez obzira na to jeste li vjernici ili ne, vjerujemo da ste čuli za ovog čovjeka, koji je svojim ponašanjem promijenio svijet. Nabolje, naravno. Riječ je o papi Franji. Pravim imenom Horhe Mario Bergodžlio. Rođen je u Buenos Ajresu 1936. godine, a postao papa 2013. godine. U svoje tri godine djelovanja na ovoj poziciji naučio je nas mnoge lekcije pa je veoma jednostavan zadatak pronaći razloge zašto ga voljeti.

Prije svega, ovaj čovjek je primjer skromne osobe, koja se solidariše sa svim ljudima. Iako je mogao koristiti beneficije svoje pozicije, on se odlučio na isti životni stil kao i ranije. Na njemu su uvijek neke od starih cipela, odjeća koju inače nosi, a vozi se u skromnijim vozilima. Čak je i njegovo mjesto stanovanja odraz skromnosti. Nije vidio smisao u provođenju vremena u luksuznim ogromnim rezidencijama pa je preselio u vatikansku gostinjsku kuću. Time je napravio istorijski iskorak, jer se poistovjetio sa svakodnevnicom “običnih” građana. Kada je bio nadbiskup Buenos Ajresa 1997. godine putovao je javnim prevoznim sredstvima, a umjesto biskupske palače, stanovao je u iznajmljenom stanu. Tada je dobio nadimak “kardinal siromašnih”.

 

U svojoj posjeti Bosni i Hercegovini prošle godine, iznenadio je sve prisutne dolaskom u Ford Fokusu. Mediji su pisali o tome i svima je bilo nejasno je li riječ o zabuni ili izboru ovog čovjeka. Međutim, to je za njega sasvim uobičajen prevoz. Kada je izabran za papu, zatražio je reformu Vatikana i “siromašnu crkvu za siromašne”. Prvi je u istoriji koji je za ime odabrao Franjo, što ujedno znači sloboda. Veoma simbolično, jer ovaj čovjek daje slobodu u svakom pogledu. Stoga se javno zalaže za LGBTQ prava, jer kako je jednom izjavio: “Ko sam ja da im sudim?”

Dijapazon njegovih interesovanja veoma je širok pa se stoga bavi svim aktuelnim pitanjima u svijetu. Nerijetko se osvrće na politička, ekološka i društvena pitanja. Javno progovara o temama kao što su terorizam, korupcija i neravnopravnost, a sve sa ciljem da svijet učini boljim mjestom za življenje. On služi narodu i narod ga upravo zato i voli. Njegova emocija i posvećenost su primjetni u svakom govoru koji održi, svakoj poruci koju pošalje, a naročito u djelima koja čini. Upravo zato je 2013. godine proglašen za ličnost godine.

Rekli bismo i godinama kasnije, jer ako vam trebaju uzori i osobe koje biste mogli pratiti, onda je ovaj čovjek savršen primjer. U doba komercijalnosti, bahatosti i otuđenosti, on podsjeća na istinske vrijednosti. Bili vjernici ili ne, vjerujete u ljubav? Onda je naučite dijeliti na način na koji on to radi. Podijeljena tuga je manja, a sreća mnogo veća. Ne budite sebični. O papi Franji njegova djela govore više od hiljadu riječi, stoga smo izdvojili tek neka, koja vam mogu ispričati priču o njegovoj dobroti.

Na Veliki četvrtak, papa Franjo je oprao noge izbjeglicama u prihvatnom centru na periferiji Rima. Ujedno je bio i prvi papa koji je ušao u jedan prihvatni centar za izbjeglice. Među njima su bili muslimani, hindusi i hrišćani, a on nije pravio razliku, jer njegova humanost ne poznaje granice.

Osim toga, prije dvije godine donirao je milion američkih dolara za pomoć iračkim hrišćanima i jezidima, koji su protjerani iz Iraka. Ove godine je prihvatio i ulogu u filmu Beyond the Sun, a novac je odlučio donirati sirotištima koja pomažu djeci i adolescentima. Veliki čovjek i velika djela, koja mogu biti inspiracija svima nama. Ma kako svog Boga zvali.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije