Praktična LolaŽivot

Lične priče: Kako sam zauvijek prestala da koristim higijenske uloške i tampone?

Lola voli da čita, uči istražuje i svaki put kada nađe nešto novo i zanimljivo, podijeliće sa vama. Menstrualnu čašicu smo već predstavili i izazvala je lavinu pitanja na koja smo pokušali da nađemo odgovore – Nataša je samo za Lolu podijelila svoje iskustvo korištenja menstrualne čašice.

Redakcija

 


“Za menstrualnu čašicu sam prvi put čula prije šest godina kada sam bila na Tajlandu. Tamo sam upoznala djevojku-nomada koja putuje i “živi” svuda. Igrom slučaja, jedno veče je bio pun mjesec i malo po malo smo došle na temu nečeg što se zove Moon Cup. Ostala sam u čudu slušajući je kako priča o čudesnoj menstrualnoj čašici. U to vrijeme sam radila u Italiji i odmah naručila sebi i sestri po jednu. Morala sam probati. Mi smo naručile Lady cup. Postoje u dvije veličine, ali kada ih vidite uživo, djeluju vam velike i malo se dvoumite kako ćete je postaviti.

velicina menstrualne casiceMeni je je trebalo, otprilike, dva ciklusa da naučim kako da je ispravno stavim. Nekom će trebati više, a nekom manje, ali bitno je ne odustati. Menstrualna čašica je rađena od medicinskog silikona, savitljiva je i mekana. Znaćete da je niste dobro stavili, jer vas krene žuljati. Bitna stvar je da se ona treba otvoriti iznutra, jer je u obliku lijevka.

koristenje menstrualne casice2

Kada je postavite, osjetićete da ništa ne osjetite. Nema neugodnog osjećaja i zaboravićete da uopšte imate ciklus. Ja inače nisam nikad imala neke bolove, ali nelagodu i grčeve – da. Sa čašicom vam se bolovi smanje, nema iscjetka ni grčeva. Poželjno je staviti dnevni uložak, jer nekad se zna desiti da malo procuri, pogotovo prilikom neke čudnije poze, ali i to se ne dešava svakoj ženi pošto nismo sve iste građe. Može da se koristi prilikom sporta. Posebnu radost predstavlja plivanje. Ništa ne prođe, vi ne osjetite da je tu i ne morate je ići poslije toga prati i mijenjati, slobodno se opustite i uživajte. Prilikom mokrenja možete osjetiti lagani pritisak na bešiku, ali to je normalno i nije ništa strašno. Što se tiče higijene prije i poslije korištenja (prvog i zadnjeg dana), mora se iskuvati. Ja dodam i sode bikarbone pa je iskuvam do pet minuta. Pokvasite čašicu da bude vlažnija i umetnete. Uvijek i obavezno je stavljajte čistim rukama. Kad ste na putu, može biti izazovno, ali i ne mora. Opet je bitno da su ruke čiste. Možete ponijeti flašicu vode i isprati čašicu. Ja je sada stavljam za manje od trideset sekundi, tako da je i taj proces vrlo brzo završen – sve je stvar prakse. Na mojoj piše da je rok trajanja do deset godina i ja svoju koristim već pet. Više nikada ne morate koristiti higijenske uloške, a o njihovoj štetnosti ne trebam ni da pričam. Jako puno žena ima alergijske reakcije na iste. Ušteda i očuvanje životne sredine su isto tako bitni, a bitno je i to da tamponi i ulošci nisu bio-razgradivi.

Kad se vadi i stavlja, diše se duboko da se ne bi refleksno stiskali mišići. Ne ide tako duboko kao tampon i dovoljno je staviti da možete prstima dohvatiti onaj “pipak” koji imaju. Lagano povučete i uhvatite. U početku može biti komplikovanije, ali kasnije sve ide lakše – kao i tampon, ako ne i jednostavnije. Izvučeš, prospeš sadržaj u WC školjku, ispereš i ponovo vratiš.

KoraciPrilikom kupovine obratite pažnju na sljedeće: birajte poznate marke, ima dosta firmi koje ih proizvode, ali upitnog kvaliteta. Imate na internetu sve informacije. Ja sam nedavno uzela drugu marku da promijenim, ali je premekana i ne odgovara mi. Ne može da se otvori kako treba, naročito ako imate jače vaginalne mišiće tako da sam se ja vratila na staru. Moja sestra je kupila isto neku drugu marku koja je jako žuljala prilikom vađenja, jer čašica ima vodoravne crtice koje označavaju mililitražu. Po meni su najbolje one koje nemaju ništa i da su napravljene od jačeg silikona. Znam da su žene zadovoljne sa Moon, Diva i Lady čašicama. Treba malo istražiti i vidjeti koja je najbolja opcija za naručivanje. Otkako je koristim, stalno pričam o tome koleginicama, nagovaram ih da probaju i da se uvjere koliko će im iz ciklusa u ciklus biti lakše. Ja više ne bih mogla da se vratim na staro.”

Boje

Menstrualna čašica postaje sve popularnija – bilo da ste je koristile ili tek planirate, Lola bi voljela da čuje i vaša iskustva, a možete ih podijeliti na našoj Facebook stranici.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije