LjudiRadoznala Lola

Priča iz tri dijela: Šta čita žena koja je stvorila Hari Potera?

Želite li znati šta je to vaša omiljena autorka Džej Kej Rouling čitala kada je bila dijete i koje su to knjige ostavile najjači utisak na nju? Donosimo nastavak priče o njenim najdražim knjigama za odrasle i za djecu kao…

Priredila Maja Mihajlović

Želite li znati šta je to vaša omiljena autorka Džej Kej Rouling čitala kada je bila dijete i koje su to knjige ostavile najjači utisak na nju? Donosimo nastavak priče o njenim najdražim knjigama za odrasle i za djecu kao i razloge zašto ih voli.

 

Edit Nezbit – “Priča o lovcima na blago”

9780140350586-us-300Ovo je priča o različitim načinima na koje trgamo za blagom.

Kada im umre majka, a očev poslovni partner pobjegne sa većinom njihovog novca, šestoro neustrašive djece porodice Bestebl kreće da vrati porodično bogatstvo. Na tom putu će biti svega: od dosjetljivih dječijih prepirki do pomirenja i nezaboravne avanture, od objavljivanja novina do osujećivanja pravih razbojnika i otmice. Ali iako su napori Bestebla najčešće veoma domišljati, njihove dobre namjere obično krenu u lošem smjeru. Ova živahna, zabavna priča savršeno oslikava nevjerovatnu dječiju hrabrost i duboki osjećaj časti koji posjeduju.

Zašto Rouling preporučuje knjigu: “Ona je dječji autor s kojim se najviše identifikujem”, rekla je Rouling o Nezbit, a ovo djelo nazvala otkrićem među dječijim knjigama, jer nije uobičajena moralna priča kao što su to bila ostala ostvarenja u vrijeme njenog djetinjstva.

 

 

Rodi Dojl – “Žena koja se sudarala sa vratima”

the woman who walked into doors

Pola Spenser je tridesetdevetogodišnja žena koja se bori da vrati svoje dostojanstvo nakon braka sa nasilnikom i problema sa alkoholizmom. Na tom teškom putu, Pola se prisjeća svog srećnog djetinjstva, smjelosti koje je imala kao tinejdžerka, uzbuđenja koja je proživljavala u vezi sa Šarlom i braka koji je natjerao da se osjeća bespomoćno. Obuhvatajući njenu ranjivost i njenu snagu, Rodi Dojl daje Poli krajnje stvaran i nezaboravan glas.

Zašto Rouling preporučuje knjigu: U ovoj knjizi Rouling pronalazi nešto slično poput onoga što je otkrila u djelima Džejn Ostin. Ova knjiga joj je jednako neprocjenjiva i obje ih vidi kao “duboko dirljive, bez da ikada postanu sentimentalne i bljutave.”

 

 

Luiza Mej Alkot – “Male žene”little women

Vanvremenska priča o četiri sestre: Meg, Džo, Ejmi i Bet koje prolaze kroz teškoće, ali i avanture u toku Američkog građanskog rata u Novoj Engleskoj, potpuno je očaravajuća. Siromašna porodica Marč možda nema mnogo novca, ali ima bogat i ispunjen život. Tu se, bez prekida, igraju igre, stvaraju prijateljstva, pokreću svađe, vode prave borbe sa porocima, uči iz grešaka, brine i podržava kada dođe bolest ili razočaranje i upadanje u bilo kakve nevolje. Kroz ovu čarobnu priču, Luiza Mej Alkot stvorila je četiri najvoljenije žene američke literature.

Zašto Rouling preporučuje knjigu: Rouling je velika obožavateljka “Malih žena”, a Džo Marč je njena omiljena literarna heroina: “Teško je pretjerati u tome šta je ona predstavljala maloj iskrenoj djevojci nezgodne naravi, koja gori od želje da postane pisac.”

Preostale su još tri knjige na ovom posebnom spisku. U trećem, posljednjem dijelu priče o najdražim knjigama najdraže spisateljice, otkrijte i ko je njen najdraži autor. A ako ste propustili da vidite prve tri knjige koje voli najbogatija književnica, to odmah, obavezno pročitajte ovdje.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije