PorodicaPraktična Lola

Spavaća, radna, dnevna – sve u jednoj sobi

Bilo bi stvarno lijepo kada bi svaka od nas mogla da priušti sebi život u megalomanskom gradu i istom takvom stanu. Nažalost, stvarnost je drugačija – prostor za život biramo kroz unaprijed razrađen budžet i bitna je funkcionalnost, a dizajn…

Redakcija

Bilo bi stvarno lijepo kada bi svaka od nas mogla da priušti sebi život u megalomanskom gradu i istom takvom stanu. Nažalost, stvarnost je drugačija – prostor za život biramo kroz unaprijed razrađen budžet i bitna je funkcionalnost, a dizajn najčešće ostavimo “za bolje dane”. Lola je samo za vas istražila koji su to najbolji načini da maleni prostor učinite i lijepim i funkcionalnim mjestom za život. Bio stan veći ili manji uvijek postoje trikovi kojim ga možete vizuelno povećati te vam Lola donosi i nekoliko savjeta kako što bolje iskoristiti prostor i stvoriti “kućnu” atmosferu.


Ako na raspolaganju imate samo jednu prostoriju koju treba da koristite kao spavaću, dnevnu i radnu sobu i u istoj kuvate i dočekujete goste – nije lako, ali ni nemoguće. Prije svega, sagledajte prostor iz svakog ćoška, izmjerite i razmislite šta je ono što vam je najpotrebnije. Prvi korak koji će vam omogućiti da racionalno i funkcionalno uredite prostor je izrada nacrta prostorije i idejna rješenja.

garsonjera8

Male prostore vizuelno će povećati svijetle, hladne i nenametljive boje na svim površinama, a posebno na zidovima. Nakon što “povećate” prostor pomoću hladnih boja, stvorite kontrast upotrebom detalja u toplijim bojama. Izaberite jednu boju i prema njoj odredite ostale, ali trudite se da ne koristite više od tri različite u malim prostorima. Tapete, prekrivači, zavjese i paravani najbolje je da budu jednobojni, ali ako se odlučite za uzorak neka to bude nešto decentno.

garsonjera

U malim stanovima, najbolje je da svi podovi budu isti ili barem u istoj boji, jer se na taj način dobija osjećaj kontinuiteta prostora.

garsonjera11

Upotreba namještaja manjih dimenzija neće nužno pomoći, ali manji broj komada namještaja hoće. Ako se ne možete odreći trosjeda onda neka barem bude u istoj boji kao pozadinski zid, jer vizuelno će tako da izgubi na veličini. Kod kupovine kauča i kreveta, najbolje je da birate one skladištem na dnu gdje možete čuvati stvari koje ne koristite toliko često. Kreveti i stolovi koji se “spuštaju” iz ormara su od velike pomoći, jer ih lako pospremite kad završite sa korištenjem.

garsonjera9

Osvijetljenje prostora služi stvaranju osjećaja prostranosti i prozori u malim prostorijama trebaju biti što veći te ih nije dobro zaklanjati tamnim i teškim zavjesama. “Oslobodite” prostor, neka bude što više dnevnog svijetla i “prirodnih” boja.

garsonjera6

Kupujte namještaj izrađen po mjeri da biste što bolje iskoristili raspoloživi prostor. Minimalistički komadi namještaja u vidu komode ili police mogu poslužiti da vizuelno “pregradite” prostoriju, a ako nemate prostora za gipsane pregrade, paravani od plafona do poda bi mogli biti rješenje. Ključ je u stvaranju velikog prostora sa više “dijelova”. Male prostore ne pretrpavajte sa previše detalja, jer mogu dovesti do toga da sve izgleda manje nego što jeste.

garsonjera4

U malim prostorijama najbolje je da “bježite” od sitnih ukrasa i detalja – koristite velike okvire za fotografije koncentrisane na jednom zidu umjesto da postavite nekoliko malih po cijeloj sobi. Dizajneri interijera najčešće preporučuju upotrebu što neutralnijih, zemljanih nijansi uz poneki detalj “jake boje” za stvaranje kontrasta. Velike i male pletene korpe su idealne za odlaganje sitnica, a uvijek ih možete staviti u neku od ladica ili dio ormara. Ogledalo se trudite držati na zidu, cipele u cipelaru, eventualno u kutijama u ormaru ako za to imate prostora. Izbjegavajte i male jastuke, šareno posuđe i puno stolica. Prvo pravilo uređenja malih prostora je jednostavnost i ako nemate priliku za stručno mišljenje i nacrt, nadamo se da će Lola da vas inspiriše kako i šta dalje da uradite. Ne zaboravite da su ipak bitni ljudi i oni su ono što čine vaš stan ili kuću ispunjenu toplotom.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije