MjestaRadoznala Lola

Želiš li da putuješ svijetom i primaš platu za to? Lola kaže MOŽE!

Je l’ se sjećate perioda kad ste bile male djevojčice pa su vas pitali šta želite biti kad porastete, većina je odgovarala da želi da putuje i vidi cijeli svijet – e pa i Lola želi da putuje, radi i zaradi i…

Priredila Redakcija

Je l’ se sjećate perioda kad ste bile male djevojčice pa su vas pitali šta želite biti kad porastete, većina je odgovarala da želi da putuje i vidi cijeli svijet – e pa i Lola želi da putuje, radi i zaradi i pronašla je sedam zanimljivih zanimanja koja to omogućavaju, a podijeliće ih i sa vama.

Virtuelni nomad

Njegovo veličanstvo internet – najmaestralnije otkriće novog doba. Ne samo da možete u bilo kom trenutku da tražite fotografije zgodnih frajera, raspitate se koliko koštaju neke cipele i možete li ih naći za manje novca već vam dopušta da pronađete, čak i kreirate način na koji želite da zarađujete novac. Nije lako, ali je izvodivo i bitno je ne zaboraviti da je svaki početak težak. Pokušajte identifikovati probleme i potrebe, a iskoristiti svoje znanje i vještine i sve fino zapakovati u priču prodaje usluga. Internet kao takav vam omogućava da prodajete različite proizvode i usluge, a sve u skladu sa potrebama tržišta. Možete da prevodite, dizajnirate, budete virtuelna sekretarica ili da pišete tekstove. Na internetskom nebu ima dovoljno prostora za sve – unovčite svoju ideju.

 Turistički vodič

Zamislite kako bi bilo lijepo da je cijeli svijet jedna velika, šarena, otvorena kancelarija?! E pa dobrodošli u dvadeset i prvo stoljeće, jer – moguće je! U svijetu postoje različite škole, a koje vam nude stručno usavršavanje za profesiju turističkog vodiča. Da, da, dobro ste pročitale… Iskoristite čari internet pretraživača da saznate više informacija koje su to škole i gdje se nalaze te koji su slovi koje treba ispunjavati, a koji zavise od zemlje do zemlje i od škole do škole. U svakom slučaju, krajnje je vrijeme da krenete raditi na usavršavanju engleskog jezika ili čak da naučite neki novi – svijet je jedna velika lopta na dlanu, potrebno je samo da znate šta želite – možda je baš turistički vodič vaš životni poziv.

turistički vodič

Stjuardesa

Posao stjuardese je postao vrlo popularan proteklih godina do te mjere da skoro ne postoji osoba, a koja ne poznaje nekog ko radi kao stujart ili stjurdesa. Iako dosta ljudi ovaj posao radi sa fakultetskim diplomama u svojim rukama, ovo je ipak posao idealan za one koji studiraju, jer otvara mogućnosti posjeta mnogobrojnim zemljama svijeta, a da pritom novac ne trošite već zarađujete. Na prvu, čini se idealno iako je sam proces selekcije kandidata i kandidatkinja jako zbunjujući, a kasniji trening i obuka znaju biti jako naporni i komplikovani, ipak se sve isplati kad shvatiš da ideš na plaćeni put oko svijeta.

stjuardesa

 Učiteljica engleskog jezika

Koliko dobro poznajete engleski jezik? Možete da čitate, pišete i komunicirate sa drugim ljudima? Možda čak i objašnjavate pojedina pravila? Za vas nema zime, a ima posla. Podučavanje engleskog jezika širom svijeta je postalo unosno zanimanje i super prilika da posjetite neku drugu državu, podučite nekog drugog, a pri tome i vi naučite i steknete nova iskustva. Ukoliko je vaš nivo poznavanja engleskog jezika dovoljno dobar da položite ESL test i dobijete certifikat, a spremni ste za Japan, Rusiju i Koreju – našli ste posao svojih snova. Ne trebate imati fakultetsku diplomu kao dokaz da “znate” jezik, trebate biti sposobni da se sporazumijevate i dokazati da možete postojeće znanje prenijeti na druge ljude. Pakujte kofere, svijet čeka.

učiteljica

 Au Pair

Jedno od najljepših i najpozitivnijih iskustava koje možete doživjeti, a ujedno i najbolji način da upoznate drugu kulturu je tako što ćete živjeti kod “domaćinske porodice”. Jedan od načina da to doživite je i Au Pair program, a koji postoji u skoro svakoj državi na svijetu uključujući Bosnu i Hercegovinu. Au Pair program je kombinacija studentske razmjene, usavršavanja jezika te rada kao dadilja. U “domaćinskoj porodici” imate svoje obaveze, ali i prava. Pored toga što ste dužni da čuvate jedno ili više djece, za to vam se pruža adekvatna novčana naknada na sedmičnom nivou, imate mogućnost da pohađate kurs jezika u lokalnoj školi te tako dodatno usavršite znanje i idealan je način da upoznate drugu kulturu “iz prve ruke”. Au Pair je najjednostavniji način da putujete i upoznajete drugo i drugačije, radite na sebi i procijenite da li je inostranstvo ono što vam treba ili ipak treba da se vratite u matičnu zemlju. Pozitivno iskustvo Au Pair programa će vam potvrditi svi učesnici, odvojite malo vremena da istražite detaljno o čemu je riječ, ko zna, možda vam se ideja dopadne da pokušate.

au pair

 Prevodilac

I dok većina nas može da se sporazumijeva na nekoliko svjetskih jezika, rijetko ko dođe na ideju da dodatno usavrši jedan od jezika koje poznaje i to iskoristi kao super priliku za posao u inostranstvu. Niko vam neće reći da je lako postati prevodilac, potrebne su godine aktivnog čitanja, slušanja, pisanja i ono najvažnije – govora, ali uz malo truda i dodatno usavršavanje kroz različite kurseve, moguće je da postanete profesionalni prevodilac koji je kvalifikovan da radi bilo gdje u svijetu.

prevodilac

 Studentska razmjena

Studentska razmjena i nije nešto što može da se nazove poslom, ali je iskustvo i učenje te sticanje radnih navika. U studentskim razmjenama ćete sigurno uživati više nego u regularnom poslu koji vas čeka kasnije kroz život. To je period bezbrižnosti i opuštenosti, vrijeme koje trebate iskoristiti da naučite što više, a da bi kasnije sve to mogli da primjenite i usmjeravate sami sebe i karijeru u željenom pravcu. Studentske razmjene su često tako dobro organizovane da pokriju troškove hrane, prevoza, smještaja, a često se dešava da pronađete i plaćenu studentsku praksu koja omogućava pristojan džeparac. Studenti najviše putuju i uživaju i nije nemoguće za tri ili četiri godine koliko prosječno traje proces školovanja, obiđete desetke novih zemalja, upoznate ljude, različite kulture i steknete nova iskustva.

studentska razmjena

Lola se nada da vas je makar malo inspirisala i da ćete razmisliti o nekom od navedenih poslova kao budućem koraku u bolje sutra. I ne, nemojte odmah u startu pomisliti, oh, ništa novo. Ključ se nalazi u vama. Ključ do odluke da svoje želje sprovedete u djelo. Mi smo tu samo kao inspiracija.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije