Praktična LolaŽivot

Budi iskrena: Koliko si lijepa sama sebi?

Koliko si lijepa sama sebi, uveče, kad skineš šminku, podigneš kosu u neurednu punđu, skineš steznike, potpetice i vještačke trepavice? Koliko ogoljeno, ranjivo i nesigurno se u tom trenutku osjećaš? Da li bi bila u stanju sve svoje stečeno znanje pokazati, dokazati i argumentovano braniti bez svih ovih sitnica koje nas čine “ljepšima”?

Jelena Računica Šatara

Koliko si puta kliknula na tekst koji počinje naslovom: “Neprepoznatljiva bez šminke…”, samo da bi utješila samu sebe jer i ONE, poznate dame koje plijene ljepotom sa naslovnica svjetskih magazina ponekad izgledaju obično i normalno, baš kao ti? Jesi li se poslije stvarno osjećala bolje?

Koliko puta ti se desilo da prije važnog sastanka zakažeš frizera, šminkera, kozmetičara, ne zato što želiš kamuflirati neznanje, nego zato što si svjesna da ćeš u tom izdanju biti opuštenija, samouvjerenija, ostavićeš bolji utisak?

žene

Koliko puta si perfektno napravila crtu na gornjem kapku ajlajnerom, nalakirala nokte, obukla najužu haljinu i obula najneudobnije cipele samo i isključivo radi sebe?

S jedne strane uče nas kako moramo biti zadovoljne sobom, svojim izgledom, biti samouvjerene, nezavisne i pametne, a u isto vrijeme nas sa svih strana bombarduju savjetima koji će nas iz neuglednog ružnog pačeta pretvoriti u labuda preko noći. Serviraju nam dekorativnu kozmetiku kao stvar lične higijene, uče nas kako žena nije žena ukoliko nije tip-top sređena od jutra do mraka, sa punim usnama ispod kojih se kriju dva niza biserno bijelih zuba. Pamet je u tom slučaju samo bonus, nikako primarna stavka na listi traženih kvaliteta.

Nedavno je jedna od najpopularnijih pjevačica današnjice, Ališa Kiz, “pokrenula najnoviji trend u svijetu šoubiznisa”, svjesno ili nesvjesno, a sve što je uradila jeste da je odlučila u javnosti se pojavljivati bez trunčice šminke. To je vijest. Ekskluziva. Ono što najviše bode oči i para uši u cijeloj priči jeste riječ “hrabra” koju joj uporno pripisuju. Hrabra?! Jer je odlučila da se više ne šminka, da u prvi plan stavi svoju muziku, a ne izgled? Hrabra. Jesi li ti hrabra da u doba “instagram zvijezda” izađeš na ulicu sa istim licem sa kojim si se ujutro probudila?

2016%2F06%2F06%2F2b%2Faliciakeys.6f199

Sasvim je jasno da nam mediji serviraju iskrivljenu sliku kad je u pitanju ideal ljepote, ali kao žena koja je duboko zagazila u četvrtu deceniju, a plakala je kao malo dijete, jer mora nositi naočare za vid, ne mogu, a da se ne zapitam krije li se iza svega toga još nešto osim pritiska javnosti, modnih fotografija i naslovnica svjetskih magazina.

Od najranijeg djetinjstva nas uče da je izgled veoma važan, posebno ako ste djevojčica. Majke svojim ćelavim bebicama na glave lijepe mašnice, oblače ih u velike, neudobne haljinice, kupuju lakovane cipelice čak i ako nisu ortopedski ispravne, važno je da su slatke, da će mamiti osmijehe slučajnih prolaznika. Nakon porođaja, ljudi, tačnije druge žene, prvo će prokomentarisati vaš izgled, preciznom odokativnom metodom će vam uzeti mjere i staviti vas na virtuelnu vagu. U bilo kojoj životnoj situaciji prvo će vam pokuditi ili pohvaliti izgled.

Smršala si.

Popravila si se.

Vidi kako si se sredila.

Joj, kako si lijepa kad se našminkaš.

Lijepo si ispala na fotografiji.

Koliko si lijepa sama sebi?

Svaka žena reći će da se sređuje isključivo zbog sebe, ne zbog muškaraca, a kamoli zbog drugih žena. I to je u redu. Nije u redu da nam se izlazak iz kuće u bilo koje doba dana sa dva sloja pudera, prajmerom, korektorom, bronzerom, rumenilom, maskarom, vještačkim trepavicama, japanski iscrtanim obrvama, sjenkom i karminom na licu servira kao elementarno. Da li je “napucavanje”, u stvari, ženski ekvivalent za mjerenje penisa, ko ima mlađu ljubavnicu ili brži automobil? Još jedan dokaz kako je žena ženi vučica?

Lijepa si. Sa tom prvom sijedom na glavi, sa naočarama za vid koje ti pokrivaju pola lica, sa pjegicama na nosu, tankim usnama, sa nesavršenim osmijehom koji ne zadovoljava holivudske standarde, sa krivim nogama, sa širokim bokovima, šišmiš nadlakticama, malim grudima, klempavim ušima, podočnjacima do brade.

Lijepa si, jer nosiš teret cijelog jednog svijeta, ne žališ se, brineš, vaspitavaš, rađaš, vodiš računa, slušaš, tješiš, učiš, smiješ se, nasmijavaš, grliš.

Lijepa si, jer si lijepa.

Autorka: Jelena Računica (Lole bi dodale: ljepotica)

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije