PorodicaPraktična Lola

Čarobni sastojak koji svako gf tijesto čini savršenim!

Intolerancija na gluten nije zabavan hobi, a celijaklija još manje. Gluten se nalazi svuda oko nas, od onog u brašnu pa sve do aditiva i konzervansa u hrani. Ako ne želite svaki dan jesti rižine galete i piletinu (kao neke…

Redakcija

Intolerancija na gluten nije zabavan hobi, a celijaklija još manje. Gluten se nalazi svuda oko nas, od onog u brašnu pa sve do aditiva i konzervansa u hrani. Ako ne želite svaki dan jesti rižine galete i piletinu (kao neke od nas), morate da kuvate, što opet ne bi bio problem kada bi se sa bezglutenskim brašnom moglo “raditi” jednako lako kao sa vrstama koje imaju gluten. Lola vam predstavlja zanimljiv sastojak, a koji će sigurno biti od velike pomoći u kuhinji svakog bezglutenca, a posebno kada je riječ o pripremi tijesta.


Psyllium, psilium ili buhačica su sjemenke biljke Plantago ovata porijeklom iz Indije. Glavna karakteristika ovih ljuskica je hidroskopnost, odnosno skupljanje vode i mogućnost bubrenja. Psilium se često koristi u snižavanju holesterola, regulaciji probave, sindroma iritabilnog crijeva, hemoroida te generalno kod problema sa probavnim traktom, ali kako pomaže bezglutencima? Spašava tijesto.

Jednostavno rečeno, gluten čini tijesto onakvim kakvim ga poznajemo. To je tvar koja čini da se brašno, jaja i voda povežu u ljepljivu smjesu pogodnu za oblikovanje. Bezglutenska brašna to nemaju i potrebno je uvođenje zamjenskih sastojaka. Tu na scenu stupa psilium koji se može koristiti za sve čemu treba dati na gustoći i volumenu i zbog svoje karakteristike da je lagan i ljepljiv, jako dobro povezuje smjese. Sam po sebi nema specifičan ukus pa se može kombinovati sa slanim i slatkim jelima. Kako pozitivno djeluje na crijeva, možete ga dodavati u šejkove, jesti sa ovsenim pahuljicama i generalno “ubaciti” tamo gdje procijenite da vam treba gušća smjesa. Psilium može da se nađe u obliku ljuskica ili praha, a njegovo korištenje i količina zavise od toga šta pravite.

psilium ljuskice

Kakve veze ima Psilijum s palačinkama? E pa, upravo je palačinke možda i najteže napraviti tako da budu kompaktne i, jednom rječju, jestive. Pošto Lola voli palačinke i zna koliko su neophodne za sreću, donosi vam i super dobar, a isproban recept nakon kojeg vam više klasične palačinke od pšeničnog brašna neće pasti napamet. A upravo psilijum će pomoći da budu baš kao one s glutenom.

Loline GF palačinke (smjesa za desetak palačinki)

Potrebni sastojci:

  • jedno jaje
  • 250 ml mlijeka
  • pet kašika bezglutenskog (rižinog) brašna
  • tri kašike heljdinog brašna
  • jedna kašičica psilijuma u prahu
  • prstohvat soli
  • najmanja kašika šećera

Jaja pjenasto umutite pa dodajte ostale sastojke. Ostavite da malo odstoji i pecite kao klasične, “pšenične” palačinke samo pazite da tava bude dobro “podmazana” i malo pažljivije okrećite. Isprobale smo, sigurno će vam uspjeti.  Prijatno!

 

 sastojci

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije