LjudiRadoznala Lola

Priča iz tri dijela: Šta čita žena koja je stvorila Hogvorts?

“Hari Poter” je vjerovartno knjiga kojoj niste odoljeli. A šta je uticalo na njeno stvaranje, koje sve knjige i ideje stoje u pozadini velike priče, šta je uticalo da se sva ta mašta razvije? Jedan od odgovora je sigurno u…

Maja Mihajlović

“Hari Poter” je vjerovartno knjiga kojoj niste odoljeli. A šta je uticalo na njeno stvaranje, koje sve knjige i ideje stoje u pozadini velike priče, šta je uticalo da se sva ta mašta razvije? Jedan od odgovora je sigurno u knjigama koje je autorka “Hari Potera” čitala kao dijete. A šta je, među svim knjigama koje su joj prošle kroz ruke od djetinjstva do danas, ostavilo najveći utisak na nju, možete saznati ovdje. Ovo je treći i poslednji dio liste od devet najdražih knjiga za odrasle i za djecu kao i razlozi zašto ih Dž. K. voli.

 

team of rivalsDoris Kerns Gudvin – “Tim rivala”

Osamnaestog maja 1860. godine, Vilijam H. Stjuard, Selmon P. Čejs, Edvard Bejts i Abraham Linkoln su u svojim rodnim gradovima čekali rezultate Republikanske nacionalne konvencije koja se održavala u Čikagu. Vijest o pobjedi Linkolna je bila ono što niko nije očekivao i uspjela je njegove rivale ne samo da zaprepasti, već i naljuti.

Tokom burnih 1850-tih, svaki od njih se entuzijastično borio za predsjedničko mjesto, budući da se u državi rasplamsavao unutrašnji sukob, a podjela stavova oko ukidanja ropstva neumoljivo je vodila secesiji i građanskom ratu. U tom teškom trenutku, Linkolnova zapanjujuća pobjeda je došla kao rezultat posebnog karaktera koji je novog predsjednika uzdigao iznad privilegovanijih suparnika. Linkoln je bio neko ko je posjedovao izuzetnu moć da se stavi na mjesto drugih ljudi, da osjeti što oni osjećaju, da razumije njihove motive i želje i upravo to mu je na kraju omogućilo da okupi svoje nezadovoljne protivnike, stvori najneobičniji kabinet na svijetu i usmjeri sve te raznolike karaktere i talente na očuvanje Unije i pobjedu u ratu.

Kroz ovu knjigu imamo uvid u duge, užasavajuće borbe izvan i unutar Bijele kuće, budući da se Linkoln pored neprijatelja spolja morao nositi i sa svojim neotesanim kabinetom. Savladavajući sve prepreke, on polako dobija poštovanje svojih bivših suparnika i pronalazi nekog ko će ga potpuno razumjeti i postati odan i nezamjenjiv prijatelj.

Zašto Rouling preporučuje knjigu: Rouling je 2012. godine opisala “Tim rivala kao posljednju, istinski veliku, knjigu koju je pročitala: “Živjela sam u njoj na onaj način na koji živite u istinski velikim knjigama”, rekla je opisujući svoje iskustvo koje je bilo toliko posebno da je vodilo u drugu dimenziju i toliko pomjereno da bi spuštanje knjige donijelo zbunjenost činjenicom da se nalazi u dvadeset i prvom vijeku.

 

I capture the scastleDodi Smit – “Zamak u mom srcu”

“Zamak u mom srcu” je priča o sedamnaestogodišnjoj Kasandri i njenoj nesvakidašnjoj porodici s kojom živi u siromaštvu u ruševinama starog engleskog zamka.

U njemu se preko šest burnih mjeseci bori da usavrši svoje spisateljske vještine i ispunjava tri sveske oštroumnim, smiješnim, a ipak jetkim opaskama. Njeni dnevnici postaju svojevrsna hronika promjena koje se odvijaju unutar zidina oronulog zamka i promjena u njenom srcu koje dolaze s prvom ljubavi. Do momenta u kom čini poslednji zapis ona je zarobila zamak – i srce čitaoca – u jednom od najočaravajučih djela književnosti.

Zašto Rouling preporučuje knjigu: Rouling voli ovu knjigu toliko da je njeno nedavno izdanje obogatila svojom posvetom: “Ova knjiga ima jednog od najharizmatičnijih naratora koje sam srela.”

 

 

hamlet1Vilijam Šekspir – “Hamlet”

Jedna od najvećih predstava svih vremena, neodoljiva tragedija izmučenog mladog danskog princa i dalje osvaja pažnju publike širom svijeta. Suočen s činjenicom da mu je stric ubio oca, a majka počinila preljubu, Hamlet mora da pronađe način da pomiri svoju žudnju za zaboravom sa svojom dužnošću osvetnika. Duh, Hamletovo lažno ludilo, Ofelijina smrt i sahrana, predstava unutar predstave, optužube majke za saučešnistvo u ubistvu i borba mačevima koja oduzima dah su samo neki od elemenata koji čine Hamleta vrhunskim pozorišnim djelom koje istrajava.

Zašto Rouling preporučuje knjigu: Rouling priznaje “Magbet” kao inspiraciju za “Hari Potera”Ipak, kada ju je Kraljevsko književno udruženje pitalo za 10 najboljih knjiga za djecu školskog uzrasta baš “Hamlet”, a ne “Magbet”, se našao na spisku.

 

Bonus: Pisac P.Dž. Vudhaus

wodenhouseHumorista i majstor engleske proze, dramatičar i libretista, crtač stripova, sigurno je među najdražim piscima kako u Ujedinjenom Kraljevstvu, tako i mnogo šire. Sem Dž. K. Rouling, obožavali su ga i velikani poput Radjarda Kiplinga i Daglasa Adamsa.

Zašto ga Rouling preporučuje: Iako Rouling nije nikada imenovala omiljenu Vudhausovu knjigu, više puta ga je pomenula kao pisca kome se najviše divi. Vudhaus je jedan od najvoljenijih stvaralaca komedije u Ujedinjenom Kraljevstvu, a uticaj njegovog humora je vidljiv i u “Hari Poteru”. Inače, Dž. K. je izjavila da je bila u iskušenju da baš njega imenuje za jedinog pisca, živog ili mrtvog, kojeg bi voljela da upozna, ali je zaključila da bi on zasigurno bio isuviše stidljiv. “Imam osjećaj da bismo prije razgovarali o laptopima, nego što bismo mogli progovoriti o tajnama njegovog genija.”

Ukoliko ste uživali čitajući Dž. K. Rouling, evo prilike da uživate i u drugim djelima koja su nju vodila na svojevrsna putovanja. Ako ste propustili neku od knjiga koje je ova nevjerovatna žena birala, saznajte šta nedostaje ovom spisku sada u prvom ili drugom dijelu naše priče. Kroz kratke sadržaje, njoj najdražih ostvarnja, mogli ste da zavirite u svaki od tih malih svjetova, a sada je na vama da odaberete kojim od predloženih devet puteva prvo želite da krenete.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije