LjudiRadoznala Lola

Ana Ćubela: Znam ljude koji su izgubili 65kg za godinu dana hrono ishranom

Ako ćemo suditi po internetskom nebu, hrono ishrana je u modi. Lola je već pisala šta je to hrono ishrana i koja su osnovna pravila, ali ovaj put vam donosi nešto potpuno drugačije – iskustvo iz prve ruke i razgovor…

Redakcija

Ako ćemo suditi po internetskom nebu, hrono ishrana je u modi. Lola je već pisala šta je to hrono ishrana i koja su osnovna pravila, ali ovaj put vam donosi nešto potpuno drugačije – iskustvo iz prve ruke i razgovor sa Anom Ćubelom.

Ana Cubela

Ana Ćubela je mlada zvijezda na kulinarsko-blogerskom nebu i gotovo da nema domaćinstva u kojem se, barem povremeno, ne spremi neko od njenih jela. Ističe se receptima za hljeb i peciva, ali u stvari njen duh, energija i vjera u to što radi je čini posebnom. Za Anu, hrono ishrana nije samo režim i način ishrane već je postao stil života. Rođena je 1976. godine u Beogradu i cijeli život je provela u medijima. Karijeru je započela kao honorarna saradnica za dnevne novine “Blic” i za osamnaest godina rada, iskusila je skoro sve faze kroz koje može da prođe jedna novinarka. Trenutno radi kao urednica na portalu “Blic”, uređuje blog Hrono kuhinja i izdala je svoj prvi kuvar pod nazivom “Hrono kuhinja – prava hrana u pravo vreme”.

U razgovoru sa Anom smo htjeli saznati šta je to što je inspirisalo da proba hrono način ishrane, da li je to zaista toliko komplikovano kao što izgleda i koliko je hrana bitan dio našeg života. Ana je jednom prilikom izjavila kako je sasvim slučajno došla do hrono ishrane – lutajući internetskim bespućima ugledala je fotografiju drugarice koja je izgledala vidno mršavije i jednostavno je poželjela da sazna o čemu je riječ. Tu kreće cijela hrono priča, nakon što je dobila svoje prve “službene informacije”, odlučila je da pokuša. Kaže da je htjela da pronađe dugoročno rješenje kada je ishrana u pitanju, jer nije pobornik dijete – veliki je gurman, voli da jede i ne može sebe da zamisli kao nekog ko broji kalorije u svakom komadiću hrane. Baš iz tog razloga, hrono je bila dobra opcija, jer je to izgledalo kao najnormalnije i najopuštenije te nešto u čemu bi mogla da se pronađe.

Hrana je naše gorivo, treba da vodimo računa šta i kad jedemo, a opet treba u tome i da uživamo, ne preteramo i ne dovedemo sebe u problem. Hrana ne treba da nam bude opsesija.

Ana nam je rekla kako je najteži trenutak za većinu ljudi koji se odluče da probaju hrono onda kad shvate da se moraju odreći slatkiša, a to je u stvari i jedino odricanje, jer sve ostalo može da se jede. Prvih dana jeste teško, ali se organizam navikne i što vrijeme više prolazi, to je potreba za rafiniranim, lošim šećerom sve manja. Hrono ne isključuje hranu, samo je malo drugačije “slaže”, jer rad pankreasa i enzimi u tijelu koji su zaduženi za varenje jednostavno drugačije podnose, naprimjer proteine ujutro, poslijepodne i pred spavanje. Ključno je i da se obroci uzimaju svakih pet sati, jer je ustanovljeno da je upravo to idealno vrijeme da se probavi prethodno unešeno i “pripremi” teren za novo.

Ana Cubela2

Hrono ishrana je pomogla mnogima da se riješe suvišnih kilograma i kako kaže Ana, tu se vide najveće emocije. Posebno dirljiva i priča koja je poslužila kao inspiracija za mnoge druge je Katarina koja je za nešto malo više od godinu dana, a uz hrono način ishrane, uspjela da smrša šezdeset i pet kilograma. Kaže kako možda i postoje neka negativna iskustva, ali je do sada upoznala samo ljude koji su zahvalni i prepuni pozitivnih priča i emocija. Ono što naglašava, bez obzira da li je u pitanju hrono ili neki drugi način ishrane – konsultovanje sa doktorom je jako bitno, naročito za ljude koji pate od hroničnih bolesti ili imaju bilo kakve zdravstvene smetnje.

Hrono ishrana u tri riječi? Kvalitetno, redovno, zdravo.

Hrono ishrana više nije bauk kao što je to bilo prije nekoliko godina. Postoji jako mnogo informacija i grupa za podršku koje iz dana u dan olakšavaju da istrajete u svojim odlukama. U trenucima kada je posebno teško, jer vam se jede baš eto taj kolač, prisjetite se nekog “višeg” cilja – možda su to za broj manje farmerice, a možda nešto drugo. Razlozi su individualna stvar i u njih nećemo ulaziti, bitno je da vi znate.

Za kraj razgovora, Ana nam je otkrila i da je u pregovorima da posjeti Banjaluku te da održi promociju svog kuvara, a mi u Loli se iskreno nadamo da će to biti što prije – jer to sigurno nećemo propustiti!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije