DogađajiRadoznala Lola

Kako se žene priključuju ISIS-u?

Ko su one, zašto su im se priključile i kakav život postane kada se priključite?

Sara Velaga

Šenon Konli je upoznala muškarca online. Imala je devetnaest godina i bila tipična tinejdžerka iz Kolorada, sa naočalama i dječijim osmijehom. On je imao trideset i dvije.

Jednog dana prije dvije godine, Konli je nervozno priznala ocu da ima novog momka. Htjela je da ga upozna pa je dogovorila sastanak preko Skajpa. Tokom razgovora zatražili su blagoslov njenog oca da se vjenčaju. Takođe, rekli su da se planiraju preseliti u Siriju gdje će početi živjeti zajedno.

Rekli su mu da će njihovi životi biti posvećeni ISIS-u.

Konli je prešla na Islam nakon istraživanja o religiji online i osjetila je snažnu povezanost sa svim načelima ISIS-a. Željela je da se bori protiv globalne nepravde, koja je zadesila Muslimane. Bila je medicinska sestra, sa željom da svojim vještinama doprinese razvoju takozvane Islamske države, u svijetu poznate kao terorističke grupe odgovorne za brutalna ubistva nevinih žrtava. Mislila je da je to način osvete, za nepravdu načinjenu Muslimanima.

Njen otac je bio šokiran. Pokušavao je promijeniti njeno mišljenje, ali bilo je bezuspješno. Ubrzo nakon Skajp razgovora, pronašao je kartu u jednom pravcu do Istanbula na svom stolu, gdje je trebalo da dođu po nju i odvedu je u ISIS-ovu kontrolnu jedinicu u Siriju.

Međutim, nije sve išlo tako glatko. Konli je uhapšena na aerodromu u Denveru, prije nego što je stigla na let. Bila je optužena za pokušaj pružanja materijalne podrške stranoj terorističkoj organizaciji i trenutno služi četvorogodišnju zatvorsku kaznu.

Da li ste se već usudili da pomislite: “To je i zaslužila?” Strpite se.

Shannon Conley

Šenon Konli

Njena odluka da se pridruži ISIS-u nije se desila odjednom. Provela je mnogo vremena razgovarajući sa pripadnicima ove grupe, koji su je regrutovali online. Čitala je ekstremističke zapise, koji su je naveli na radikalnu percepciju događaja. Prema sudskim zapisima, FBI je pratio njene aktivnosti godinu dana prije nego su je uhapsili. Branila se riječima da je lokalna crkva pratila njeno ponašanje i optuživala je za terorizam pa im je htjela dati materijal za već postojeće mišljenje. Tokom istrage je priznala da je imala namjeru da ide u Irak i pridruži se džihadističkom kampu za treniranje i regrutaciju novih članova. Ona je (ne)svjesno donijela odluku da postane dio ISIS-a. Niko je nije prisilio. Ili jeste?

Teroristice nisu novi fenomen. Od militantica iz Provincijalne Irske Republike 70-ih, 80-ih i 90-ih godina prošlog vijeka do žena samoubica u Šri Lanki 90-ih i 2000-ih, žene su igrale ključne uloge u terorističkim organizacijama širom svijeta. Njihova odanost grupi ne znači nužno priključivanje muškarcima u napadima. One su često zadužene za regrutaciju novih članova, što doprinosi jačanju i širenju ISIS-a. Jer žene imaju mnogo bolju moć ubjeđivanja.

Prema Njujork Tajmsu, u posljednjih pet godina regrutovano je 30 000 stranaca u ISIS. Američka vlada procjenjuje da je oko 250 Amerikanaca pokušalo ili uspjelo ući u Siriju, kako bi se priključilo ISIS-u u to vrijeme. Prema Univerzitetskom centru za online sigurnost i zaštitu podataka Džordž Vašington, 13% od tog broja su žene povezane sa zločinima ISISa.

Primjetan je porast broja žena priključenih terorističkim grupama

Kako ISIS ulazi u glave žena?

Oni kreiraju propagandne sadržaje namijenjene isključivo ženama. Njima se prodaju drugačije poruke nego muškarcima, iako je misao vodilja da je njihova vjerska dužnost da se priključe Islamskoj državi. Muškarcima se govori da će svoju vjeru dokazati učešćem u borbama, a ženama da će pronaći saveznice i dobiti priliku da se udaju za džihadističke borce, čime će direktno pomoći podizanju novih generacija militanata.

Oni na svojoj strani imaju najmanje četrdeset medijskih organizacija koje objavljuje video, audio zapise kao i dokumente ISIS-a. Materijali, naravno, prolaze kontrolu i ne govore direktno o ekstremističkoj strani ove grupe, već govore o svakodnevnim problemima, životu i savremenim izazovima. Na taj način se oni povezuju sa publikom i jednostavnije regrutuju nove članove. Tek neznatan procenat naglašava religioznu ideologiju i poziv na nasilje.

ISIS-ov kalifat je prikazan kao savršena, idilična islamska zajednica. Fotografije radosne djece koja se igraju, izobilja i sjajnih bazena okolo čine sliku savršenog društva. Jedna od nedavno obrisanih fotografija sa Tvitera pokazuje potpuno pokrivenu ženu, kako drži oružje pozirajući ispred sjajnog, bijelog BMW-a.

Prioritet takozvane Islamske države jeste privlačenje žena u grupu, jer time postižu stabilnost. Ako želite postići da vas ostatak svijeta vidi kao narod, legitimnu državu, važno je privući žene i osnovati porodice. Važno je razmnožiti se,

ističe Verjan Kan, direktor Istraživačkog centra o terorizmu (TRAC). To je strateški potez koji je unaprijed dobro osmišljen.

Iako su žene uvijek bile važna meta za terorističke grupe, ISIS je sada razvio novu strategiju: regrutovanje tinejdžerki online.

Džejlin Jang

U oktobru 2014. godine, tri srednjoškolke iz Denvera su pobjegle sa nastave kako bi stigle na let za Siriju, nakon četovanja sa ISIS-ovim pripadnicima.

U maju 2015. godine, Džejlin Jang, devetnaestogodišnjakinja iz Misisipija, uhapšena je pod sumnjom da je imala namjeru da otputuje u Siriju i priključi se ISIS-u sa svojim momkom iz Amerike. FBI je upratio njene poruke u kojima je isticala kako jedva čeka da stigne na njihovu teritoriju, kako bi mogla biti sa svojom braćom i sestrama pod zaštitom Alaha i kako bi podigla nove pripadnike takozvane Islamske države.

Na posebno održanom okruglom stolu pod nazivom „Žene i terorizam“ eksperti za državnu sigurnost, kao i predstavnici odbora američke vlade, diskutovali su o porastu priključivanja žena u ISIS. Istaknuto je da je neophodno shvatiti kako se radi o internacionalnom problemu te promijeniti način shvatanja žena u ovoj grupi. Naime iako postoje žene koje su žrtve, postoje i one koje su se svojevoljno priključile sa željom da se bore. Ne nužno na bojnom polju, ali kao žene, majke i moralna podrška. Nužno je ustanoviti zašto. Zašto?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije