Praktična LolaŽivot

Kako riješiti problem nesanice?

Bilo da je riječ o lošem danu na poslu ili velikom događaju za koji se pripremate – stres i nervoza mogu da vam poremete miran san. Ukoliko ne možete pronaći mir i zaspati, mi vam predlažemo da probate “4- 7-…

Redakcija

Bilo da je riječ o lošem danu na poslu ili velikom događaju za koji se pripremate – stres i nervoza mogu da vam poremete miran san. Ukoliko ne možete pronaći mir i zaspati, mi vam predlažemo da probate “4- 7- 8” metod koji se upotrebljava često prilikom meditacije te ga koriste i terapeuti.

Kako se primjenjuje?

– Udahnite duboko, kroz nos, četiri sekunde.

– Zadržite dah sedam sekundi.

– Polako izdahnite, na usta, osam sekundi.

478Ne, ne šalimo se, jednostavno je i zaista djeluje.

Kako? Kada ste nervozni i pod stresom, količina adrenalina u vašem krvotoku se poveća što dovodi do ubrzanog disanja. Metod “4-7-8” je vježba koja djeluje kao sedativ – disanje se usporava i prati ritam srca, a zatim smirujete um – jednostavna i brza psihologija.

Ista vježba može da vam pomogne da smirite misli, jer vas tjera da se u potpunosti skoncentrišete samo na disanje. Znate li zašto? Zato što morate da brojite.

Možda toga niste svjesni, ali u trenutku kako vaš centralni nervni sistem postepeno redukuje svoju aktivnost, tako nestaje i osjećaj nervoze, svaki neurolog može to da vam potvrdi, a kao rezultat imate opuštanje cijelog tijela. Ako govorimo o brzini, snazi i načinu djelovanja onda govorimo o prirodnom anestetiku.

Istraživanja koja je proveo Harvardski doktor Endrju Vejl dovela su do nevjerovatnih informacija da je “4-7-8” metod korišten i u vrijeme indijanskih jogija. Upotrebljavan je tokom medicinskih zahvata da bi se um doveo u stanje potpune opuštenosti. Sigurno je, bezopasno i može da se koristi u različitim situacijama.

Ukoliko ste nervozni, ne možete zaspati ili se jednostavno u toku noći probudite onda je “4-7-8” nešto što trebate probati.

Lole upravo broje. Do 100.

 

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije