PorodicaPraktična Lola

Kako djeci reći da se razvodite? Mama i tata te vole, ali ne mogu biti zajedno

Život je prepun uspona i padova. Ljubavi, zajedničkog života, planova i sreće. Ali isto tako i neočivanih prekida, razvoda i nestanka te iste ljubavi. Dese se prevare, prestanak interesovanja za drugu osobu, različiti trenuci koji navedu čovjeka da se zapita:”Kuda…

Sara Velaga

Život je prepun uspona i padova. Ljubavi, zajedničkog života, planova i sreće. Ali isto tako i neočivanih prekida, razvoda i nestanka te iste ljubavi. Dese se prevare, prestanak interesovanja za drugu osobu, različiti trenuci koji navedu čovjeka da se zapita:”Kuda vodi ovaj brak?” A onda da donese konačnu odluku, razvod. Iako je dovoljno teško vama samima da se nosite sa posljedicama razvoda, ono što predstavlja glavni zadatak vas oboje je, kako reći djeci?

Ono što iznenađuje, a ujedno dodatno otežava situaciju, jeste da ona često znaju mnogo više nego mislite. Prvenstveno se u školi susreću sa drugom djecom, koja vikende provode kod tate ili mame. Počinju stvarati sliku o glavi u tome, šta zapravo znači razvod. Međutim, to ne znači da će vas poštediti sa pitanjima. Naprotiv, imaće ih više nego očekujete. Prije svega zanimaće ih na koji način će vaš razvod uticati na njihov život?

Prije svega trebate znati da je važno kada i na koji način ćete im to saopštiti? S obzirom na to da će se početi osjećati usamljeno u trenutku kada im kažete, najbolje bi bilo da to uradite u toku dana ili za vikend. Izbjegavajte trenutke kao što su odlasci na spavanje, u školu, na kurs i slično, jer na taj način ćete ga dodatno opteretiti. Razvod je zajednička odluka pa bi bilo korektno i da je zajedno kažete. U suprotnom dijete može početi kreirati pogrešnu sliku o onom ko mu odluku prenosi. Najvažnije od svega naglasite mu da ono nije krivo.

Ilustração - Pais a lutar pelo filho

Moguće je da pomisli kako ste ga odlučili kazniti za neke nestašluke time što se razilazite, ali pokušajte priču spustiti na nivo djeteta i objasniti. Prvenstveno nemojte zauzimati strane i okrivljivati drugu osobu. Dijete ne treba znati detalje o tome je li vas on varao, pio, kockao ili ste naprosto izgubili ono što ste imali ranije, ljubav. Pokušajte mu objasniti da to što se razvodite ne znači da se ne volite, jer ako kažete drugačije, ono lako može pomisliti da ne volite ni njega. Stoga je najjednostavnije reći da se razvodom ne mijenja ništa, osim što će povremeno posjećivati tatu ili mamu.

Kada već dođe do odlazaka kod vašeg partnera, nemojte koristiti dijete kao džoker. U smislu provjeravanja šta on sad radi, je li u novoj vezi i kako mu je. Na taj način ćete stvoriti nepotreban pritisak djetetu, koje će narušiti odnos sa ocem/majkom, jer će dolaziti “da izvrši zadatke” koje ste mu dali, a ne da provodi kvalitetno vrijeme sa roditeljem. Ipak, nemojte mu ni dopustiti da razvija iluzije o tome da ćete se pomiriti, ako zaista ne mislite da ćete. Time ćete samo pogoršati stvar, jer razvijanje dječijih iluzija je mnogo gore od činjenice da su mu roditelji razvedeni.

Shvatite da dijete treba znati da se razvodite, ali na način prikladan njegovim godinama. Sve ono što je ružno i suvišno, sačuvajte za sebe, jer je to možda stvar lične percepcije. Dopustite mu da odrasta učeći o vama i njemu, stvarajući svoju sliku o oboje. Kada bude dovoljno svjesno da odlučuje, shvatiće ko je u pravu, a ko ne. Uostalom, vas dvoje ne trebate da se takmičite u tome koga će ono voljeti više. Naprotiv, takmičite se samo u tome ko od vas više daje njemu, jer je u konačnici ono plod vaše ljubavi?

Ne zaboravite na to i bez obzira na to jeste li bili loši partneri, nastojte da budete što bolji roditelji.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije