AktivizamHrabra Lola

“Neke žene su toliko tvrdoglave da ih samo udarci mogu urazumiti”

Nacionalna televizija Saudijske Arabije je objavila video, u kojem samoprozvani islamski doktor, uči muškarce kako “prikladno” tući svoje žene. Ovaj video je pušten širom zemlje ove godine. Nacionalna vlada ga je odobrila, čime je omogućeno dalje dijeljenje ovog sadržaja. Ženske…

Sara Velaga

Nacionalna televizija Saudijske Arabije je objavila video, u kojem samoprozvani islamski doktor, uči muškarce kako “prikladno” tući svoje žene. Ovaj video je pušten širom zemlje ove godine. Nacionalna vlada ga je odobrila, čime je omogućeno dalje dijeljenje ovog sadržaja.

Ženske aktivističke grupe su oštro osudile ovaj postupak. Sadržaj videa pokazuje navodnog doktora i terapeuta pod imenom Khaled Al-Saqaby, koji pritom uči muškarce kako “pravilno” tući svoje žene, kada ih ne poštuju. Prema njegovim riječima, muževi ne trebaju odmah reagovati i napadati žene, ali ih trebaju disciplinovati. Osim toga, on naglašava kako u braku treba razjasniti da nema ravnopravnosti, već da se zna kako je muškarac glavni.

https://youtu.be/C9bRjK464Uw

U trenutku kada žena pokaže nepoštovanje prema svom suprugu, Al-Saqaby podučava koje korake treba svaki muškarac napraviti kako bi je ispravio. Prvi korak je podsjetiti je na njene dužnosti, koje prema Allahu ima. A onda dolazi drugi, napuštanje bračnog kreveta. Treći korak, udaranje, ne smije biti oštrim predmetom, ne smije biti u glavu. Ali zato je dozvoljeno štapom ili krpom udariti je kako bi shvatila da je pogriješila.

Na kraju ovog suludog izlaganja, Al-Saqaby naglašava da postoje i vanredne situacije u kojima muškarci mogu uzeti stvar u svoje ruke, bez prethodnog praćenja ovih koraka. Ukoliko ih žena ne poštuje, oni imaju obavezu da je nauče lekciju. On takođe krivi žene što provociraju svoje muževe, naglašavajući da su neke žene toliko tvrdoglave da ih samo udarci mogu urazumiti.

Pojedini kritičari ističu da prilikom analiziranja ovog videa u obzir treba uzeti i kontekst. Međutim, očigledno je da autor ima ličnu interpretaciju pojedinih postulata, koji mu “omogućuju” nasilje. Ženske aktivističke grupe su uputile žalbe vladi SAD-a, međutim odgovor je izostao. Ovo nije prvi put da su se oglušili na dešavanja u Saudijskoj Arabiji. Početkom ove godine su odsijecali glave onima koji su govorili protiv diktatorskih politika u ovoj zemlji. U periodu od 1. janurar do danas ubijeno je četrdeset i sedam osoba, uključujući i istaknutog šiitskog sveštenika šeika Nimr je Bakira, zbog uključivanja u antivladine aktivnosti.

Woman is Covering Her Face In Fear Of Domestic Violence as her partner threatens her with his fist

 

To je izazvalo ogromne tenzije u islamskom svijetu, ali SAD ignorišu situaciju. Međutim, ono što pogoršava situaciju je to da konkretan slučaj uopšte nije izolovan.

Nasilje se svakodnevno dešava nad ženama. Ako mislite da je to samo negdje tamo u nekoj zaostaloj i nerazvijenoj zemlji, varate se. Prema statističkim podacima iz 2014. godine u BiH je čak 52,8% žena iskusilo neki oblik nasilja nakon petaneste godine. Takva statistika ukazuje da je svaka druga žena zapravo mogla biti ili je i dalje žrtva nasilja u porodici, na poslu ili žrtva institucionalnog nasilja.

O sankcijama je besmisleno govoriti, jer psihičku i emocionalnu bol je nemoguće izliječiti. Ono što posebno brine jeste patrijarhat u procvatu, koji omogućava muškarcima da misle kako je to zaista opravdano, dozvoljeno i moguće. Društvo odgaja nasilnike. Jednako kao što odgaja i dobre ljude. Svakim svojim komentarom, iznošenjem mišljenja i stava doprinosite svijesti društva. Ukoliko vam je u redu da udarite svoje dijete, ono će smatrati da je u redu da i ono nekoga udari. Ako po tom principu nastavite, stvorićete svijest u kojoj je to dozvoljeno i opravdano.

Žene ne trebaju biti žrtve nasilja niti iz jednog razloga, a naročito ne samo zato što su žene. Rodno zasnovano nasilje svoje korijene ima u percepciji nas kao nježnijeg i muškaraca kao jačeg pola. A stvarnost pokazuje koliko hrabre, jake i snažne žene mogu biti. Saudijska Arabija možda promoviše i podstiče nasilje, ali BiH ga prećutno odobrava na bezbroj načina, uključujući i onaj na koji možda i sami djelujete. Na način da ćutite i trpite, kao i u svakoj sferi koja je loša u ovoj državi.

Hoće li nam biti bolje? Hoće, kad odlučite da vama mora biti bolje.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije