Praktična LolaŽivot

8 tipova grudi i bradavica: Razigrane, povučene ili stidljive, kakve su tvoje?

Zaobljene i pune ili male i s bradavicama koje namiguju? Baci pogled na dekolte i vidi ima li tvojih grudi među ovih osam tipova. Ili nam javi da proširimo listu. Lola vam danas donosi osam tipova – kakve su tvoje?…

Priredila Redakcija-

Zaobljene i pune ili male i s bradavicama koje namiguju? Baci pogled na dekolte i vidi ima li tvojih grudi među ovih osam tipova. Ili nam javi da proširimo listu.

Lola vam danas donosi osam tipova – kakve su tvoje?


Dvije ili tri?

 

Da, postoje žene koje imaju tri bradavice. I ne, nema ova treća istu funkciju kao ove koje su na grudima. Dosta žena se susreće sa sindromom “treće bradavice” koji se u medicini zove politelija i više izgleda kao madež koji može da se pojavi bilo gdje na tijelu. Sindrom treće bradavice se javlja kod samo 6% ljudi u svijetu, a češće je izražen kod žena nego kod muškaraca.

 

Dlačica, dlačice

 

Svaka žena ima dlačice na grudima, kod nekih su više, a kod nekih manje izražene, ali ništa neobično. Uobičajeno je da oko bradavica na grudima ima između dvanaest i petnaest dlačica, ako ih ne vidite kod drugih žena onda su počupane – ako ih imate i vi, slobodno ih “čupnite”, ako vam smetaju.  Samo budite nježne i oprezne, jer je koža na grudima jako tanka i osjetljiva i nepravilnim čupanjem možete izazvati reakciju kao što je kasnije urastanje.

 

Montgomerijeve kvržice

 

Montgomerijeve žlijezde su zadužene za lučenje zaštitnog lipidnog sekreta, a u svrhu zaštite bradavice i areole. Njihova uloga dolazi do izražaja prilikom dojenja, jer sekret koji luče spriječava sušenje, pucanje i infekcije. Žlijezde očvrsnu kad je hladno, baš kao i bradavica, a dodatno su istaknute tokom trudnoće. To su normalne žlijezde čiji je izgled individualan i zavisi od žene do žene.

 

Bradavice koje namiguju

 

Činjenica je da ne postoje dvije potpuno simetrične dojke ni bradavice. Bradavica na jednoj dojci je uvučena dok je na drugoj normalnog oblika – ništa neobično, takva pojava je čista stvar majke prirode.

 

Stidljive bradavice

 

Ovo su bradavice koje su stidljivije od svih ostalih koje poznajete, jednostavno ne žele van. Osim estetskog, ove bradavice, nažalost, često mogu da naprave problem prilikom dojenja kad beba nije u stanju da dođe do majčinog mlijeka. U takvim slučajevima se radi izdajanje, ishrana mlijekom druge porodilje ili se bradavice “izvlače” vani putem estetsko-rekonstruktivnog zahvata, ukoliko postoji želja ili potreba.

 

Opuštene grudi

 

Opuštene grudi znače i takve bradavice. Neke žene ih imaju genetski, jednostavno grudi nemaju prirodnu elastičnost i držanje, dok je kod drugih to rezultat naglog gubljenja kilograma čiji tempo grudi nisu mogle da isprate, budući da sam “višak” prvo odlazi sa tog dijela i ostaje nešto malo mišića, mliječnih žlijezda i koža. Ovakve grudi su najčešći razlog žena koje se odluče na estetsko-rekonstruktivni zahvat i ugradnju silikonskih implantata. A i one su baš simpatične, je l’ da?

Jesu li tu?

 

Za razliku od uvučenih bradavica, postoje i one koje su potpuno ravne, ali ne predstavljaju nikakav problem prilikom dojenja, jer se na bilo koji dodir i podražaj aktiviraju i izlaze van. Možda vam se čini da nisu tu, ali samo trebaju malo pažnje i nježan dodir da se probude.

 

Uvijek budne

 

Uvijek budne. Najčešći oblik bradavica, areola normalnog oblika i ispupčene bradavice.

Svaka žena je posebna na svoj način i ma kakve grudi imate, one su divne. To je ukras na tijelu i izvor života za novorođenče – bilo da su male ili velike, uvučene ili nejednake, jednako su divne i uživajte u onom što ste dobile od majke prirode. Ako vam veličina grudi predstavlja problem i želite nešto da mijenjate, uradite to samo i isključivo zbog sebe i da biste se osjećale bolje, nemojte dozvoliti da vam bilo ko nameće ideju i kaže da nisu lijepe baš takve kakve jesu i nemojte zaboraviti da redovno vršite samopreglede grudi, prevencija je pola zdravlja.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije