AktivizamHrabra Lola

DRIP: Porodilišta bi trebala biti mjesta u kojima se majke osjećaju spokojno, srećno i ispunjeno

Porodilišta bi trebala biti mjesta u kojima se majke osjećaju spokojno, srećno i ispunjeno. Nažalost, realnost je drugačija od onoga što smatramo da bi se trebalo podrazumijevati. Pozitivna stvar u tome jeste da je loše stanje navelo žene, majke, porodilje…

Sara Velaga

Porodilišta bi trebala biti mjesta u kojima se majke osjećaju spokojno, srećno i ispunjeno. Nažalost, realnost je drugačija od onoga što smatramo da bi se trebalo podrazumijevati. Pozitivna stvar u tome jeste da je loše stanje navelo žene, majke, porodilje da se okupe u ideji da promovišu porodilišta kao prijatelje majki. Tako je 2014. godine nastalo udruženje građana i građanki DRIP(djeca, roditelji i porodilje). Direktorica udruženja, Dubravka Vujnović Božić ističe kako je njihov početak rada obilježen prikazivanjem filma “Sloboda rađanju” u Domu omladine.

Nakon toga, u sklopu istoimene akcije, došle su do najznačajnije ankete od mnogobrojnih koje su sprovele.

Rezultati ankete su pokazali da je stanje u našim porodilištima, bez ikakve sumnje, loše. U anketi je učestvovalo preko 500 ispitanica sa područja Republike Srpske. Rezultati pokazuju da njih 71% smatra da sa medicinskim osobljem nisu ostvarile odnos povjerenja i razumijevanja.

Prikupljale su podatke, komunicirale sa porodilištima, koja su uvela promjene u dotadašnjem radu. A potom došle do zaključka da u našim porodilištima atmosfera i odnos prema trudnicama nisu “prijateljski”, kako bi trebali biti.

Čak 91% porodilja je tokom porođaja moralo ležati sve vrijeme.

dr

“Žene su izložene intervencijama i procedurama koje Svjetska zdravstvena organizacija jasno označava kao nepoželjne”, ističe Dubravka te dodaje kako se procedure, koje se smatraju korisnim za majku i novorođenče uglavnom ne praktikuju. Ono na šta udruženje nastoji skrenuti pažnju jeste da materijalna sredstva nisu neophodna za najveći dio promjena za koje se zalažu. “Iz razloga što se izostanak želje za promjenama, kod nas često pravda upravo nedostatkom finansija”, naglašava Dubravka.

Značajno je napomenuti da su ostvarili komunikaciju sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Univerzitetskim kliničkim centrom RS, gdje su zaključili da su promjene neophodne. Nadaju se da će i u budućnosti kroz dijalog i obostrano zalaganje postići željene ciljeve.

Zaključak udruženja je da položaj trudnica u našem društvu nije onakav kakav bi trebao biti. Motiva za razvoj nove ideje je bilo i više nego dovoljno.

Roditelji su u svim sferama života prepušteni sami sebi. Upravo iz tog razloga pokrenule smo projekat “Razgovaraonica”, koji je trenutno usmjeren na trudnice i njihove partnere, ali ga u budućnosti imamo namjeru proširivati i na one koji su već zagazili u roditeljske vode.

razgovaraonica

“Razgovaraonica” prema riječima direktorice, ima za cilj pružanje podrške trudnicama i njihovim partnerima u periodu trudnoće, kako bi što spremniji dočekali svoju bebu. Naglašava kako se u našim zdravstvenim ustanovama ovakav vid podrške budućim roditeljima ne praktikuje, stoga su smatrali svojom dužnošću i obavezom da pokrenu ovakav projekat.

Prvi ciklus “Razgovaraonice” za trudnice je uspješno završen, a njihove pretpostavke da je budućim roditeljima potreban razgovor o temama koje su im trenutno aktuelne, pokazale su se tačnim. Tako je interesovanje za drugi ciklus, koji je u toku, bilo veliko.

Jedan ciklus traje deset sedmica, sa trudnicama razgovaramo jednom nedeljno.

Vrijeme predviđeno za razgovore je dva sata. Međutim, pokazalo se da je trajanje susreta neophodno produžiti, jer je tema o kojima žele razgovarati zaista mnogo.
U saradnji sa UKCRS ostvarili su i saradnju, na način da su upriličili obilazak porodilišta za korisnike “Razgovaraonice” koji su trudnice prihvatile sa oduševljenjem. “Nadamo se da će se ovakav vid saradnje nastaviti i produbiti, kako bismo zajedničkim naporima naše porodilište učinili “prijateljem majki i beba”, zaključuje Dubravka.

Inicijative poput ove definitivno su korak naprijed u našem društvu. Stvari koje se podrazumijevaju, očito ne budu ispoštovane u mjeri u kojoj se to očekuje. Stoga ovo udruženje podsjeća na dužnost i svrhu porodilišta, ali ujedno i radi na pripremi i razgovoru roditelja za dolazak djece na ovaj svijet. Možda ne tako šaren i lijep, ali zasigurno ispunjen, kada se svi odgovorni potrude da ga učine takvim. Još jednom se pokazalo da kad se male ruke slože, sve se može. Mi od DRIP-a očekujemo mnogo, a nadamo se da su i one sebi postavile visoke ciljeve.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije