PorodicaPraktična Lola

Blizanci: Isti, a tako različiti

Slika govori hiljadu riječi, a na prvi pogled čini se jasna. Dvije osobe potpuno identične. A kad pogledate ispod površine, mnoštvo razlika, koje čine blizance jedinstvenima, a istovremeno i sličnima. Čak ni svi blizanci nisu isti. Pođite od toga da…

Sara Velaga

Slika govori hiljadu riječi, a na prvi pogled čini se jasna. Dvije osobe potpuno identične. A kad pogledate ispod površine, mnoštvo razlika, koje čine blizance jedinstvenima, a istovremeno i sličnima. Čak ni svi blizanci nisu isti. Pođite od toga da postoje jednojajčani, dvojajčani i sijamski.

Dvojajčani blizanci nastaju kad se oplode dvije jajne stanice, nakon što su jajnici umjesto samo jedne izbacili dvije jajne stanice istovremeno. Obe jajne stanice oplođuje drugi spermatozoid, tako da se zameci genetski potpuno razlikuju. Bebe se razvijaju svaka u svojoj amnijskoj šupljini i posteljici i liče jedna na drugu kao i ostala braća i sestre. Dakle, dvojajčani blizanci mogu biti potpuno različitog izgleda te različitog pola. Takvi se blizanci događaju otprilike u dvije trećine blizanačkih trudnoća.

Jednojajčani blizanci nastaju oplodnjom jedne jedine jajne stanice jednim spermatozoidom, slično začetku obične trudnoće. Međutim, u početnoj fazi stanične diobe jajašce se dijeli na dva dijela. Jednojajčani će blizanci dijeliti identičnu gensku strukturu, dakle biće oba pola i međusobno će ličiti kao jaje jajetu.

happy little girls twins sister in bed under the blanket having fun, smiling

Jedan od tri para blizanaca su jednojajčani blizanci. Kako će blizanci biti smješteni u maternici zavisi od trenutka i mjesta na kojem dolazi do podjele oplođene jajne stanice. Što je podjela bliža danu začeća, veća je vjerovatnost da će blizanci imati svaki svoju placentu i amnijsku šupljinu, poput dvojajčanih blizanaca.

Najčešći slučaj kod jednojajčanih blizanaca jeste da se oba nalaze u istoj posteljici, ali svaki ima svoju amnijsku šupljinu. Tek u rijetkim slučajevima, bebe će dijeliti jednu amnijsku šupljinu. Kada dioba oplođene jajne stanice nastupi vrlo kasno, nastaje najekstremnija situacija u slučaju blizanaca: sijamski blizanci.

Međutim, ono što je Lole posebno zanimalo jeste povezanost blizanaca. Trenuci u kojima osjete kako je ovaj drugi i kad su mislima povezani. Istraživanja pokazuju da u ranim stadijumima razvoja, blizanci razvijaju svoj jezik. To se naziva kriptofazija, što znači da oni koriste iste izraze, ali i međusobno reflektuju svoje radnje.

Newborn twins sleeping

Veoma zanimljiv rezultat američkog istraživanja je primjer gdje je jedan blizanac upisan na satove gitare, a drugi je u isto vrijeme igrao fudbal. Nakon nekoliko mjeseci, primjećeno je da je dječak koji je igrao fudbal, znao svirati gitaru, bez da je pohađao kurs. Zanimljivo, zar ne? Veza između jednojajčanih blizanaca je jača od veze dvojajčanih, jer oni zbog toga što potiču iz istog jajašca i iste sperme, imaju jednake moždane talase.

Jedan od primjera iz svijeta svjedoči pomenutoj tezi. Dvije sestre su živjele u Engleskoj zajedno. Kada je jedna od njih preselila u Australiju, shvatile su koliko je jaka njihova povezanost. Naime, jednoj od njih se desilo da je osjetila užasnu bol u ruci, ne znajući zašto. Nakon posjete ljekaru, rečeno joj je da ne postoji problem sa njenom rukom. Međutim, danima kasnije, saznala je da je njena sestra bliznakinja imala pad, u kojem je slomila ruku. Ona je telepatski osjećala bol sestre.

Bez obzira na sva naučna objašnjenja, to je ipak nešto što ostaje nedokučivo ljudskom umu. Zamislite da osjećate drugu osobu tako intenzivno i dijelite sve sa njom, htjeli vi to ili ne. Čak i kad su razdvojeni na dva kraja svijeta, blizanci mogu osjetiti da će se nešto loše dogoditi ili se osjećati neopisivo srećno, ne znajući zašto. Oni su kao dva dijela istog bića, jer često imaju suprotne karakteristike. Otisak prsta ipak, ostaje univerzalan za svakog od njih pa tu ne postoji mogućnost da imaju isti.

Kakva su vaša iskustva sa blizancima. Primjećujete li takvu vrstu povezanosti među njima?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije