AktivizamHrabra Lola

Kriva je Amber što je Džoni Dep nasilan, zar ne?

Slavni pirat sa Kariba se očito previše uživio u ulogu. To mu je dalo za pravo da pokaže svoju “muškost” i na ženi. Stoga su internet preplavile slike Amber sa modricama na lica, što je iznenađujuće otišlo u smjeru protiv…

Sara Velaga

Slavni pirat sa Kariba se očito previše uživio u ulogu. To mu je dalo za pravo da pokaže svoju “muškost” i na ženi. Stoga su internet preplavile slike Amber sa modricama na lica, što je iznenađujuće otišlo u smjeru protiv nje. Ona je podnijela zahtjev za razvod i zabranu prilaska Džonija, jer ju je kako se navodi udario za vrijeme svađe. Modrice na njenom licu dovoljan su znak da se nešto jeste desilo, ali komentari na društvenim mrežama su bili puni podrške za Džonija, koji je “tako dobar”, “odličan glumac”. Ona je pak okarakterisana kao djevojka koja želi skrenuti pažnju na sebe i uzeti njegov novac i slavu. Ok?

Ono što je dodatno zanimljivo jeste to kako su pojedini mediji kontaktirali i njegovu bivšu ženu Vanesu, sa kojom je bio osamnaest godina u braku, kako bi dobili njeno mišljenje. Ona je navodno iznenađena, jer Džoni “nikad nije bio takav”. Molim vas?

Već u uvodu je jasno da postoji niz upitnih stvari. Prvenstveno to da činjenica da je neko dobar, poznat i omiljen znači da je nužno i divna osoba. E pa ne znači! Komentari na račun Amber, koja je dobila tipične etikete žrtve su zastrašujući.

Ona je to tražila. Ko zna šta je napravila?

amber and johnny

Bez obzira šta neko napravi, otkud pravo ikome pa i slavnom Džoniju da udari nekoga? Zašto još uvijek koristimo obrazac koji kaže “žrtva je kriva”? Nije, jer je žrtva. Bilo da se radi o primjeru iz naše države, regije ili svijeta komentari tipa: “Bio je dobar komšija, čovjek pa i glumac.” Šta to treba da znači? Mislim realno, koliko vi znate o svojim komšijama? To što neko lijepo širi veš i pije kafu u dvorištu, ne znači da unutar kuće ne maltretira ženu i djecu. Otkud znate? Ista stvar i sa Džonijem. Samo što je on, eto taj elitni komšija, kojeg gledajući na velikom ekranu obožavamo. To je jedna stvar.

Čovjek je dobar glumac, ne nužno dobar čovjek.

Zauzimanje strana je nemoguće, kada se u obzir uzme ne posjedovanje pravih i relevantnih podataka. Ipak, to nije spriječilo mnogobrojne fanove da “saspu” drvlje i kamene na nju, koja “željna slave i batine izmišlja”. Uostalom, čemu i kontaktiranje njegove bivše žene. Teorija da se neko ponaša isto tokom cijelog života je utemeljena, koliko i ta da su vam komšije divni ljudi. Ne postoji sigurnost. Čovjek je mogao biti divan osamnaest godina i odjednom doživjeti neki unutrašnji slom, koji ga učini nasilnikom. Ali ne, Džoni je Džoni. Pirati sa Kariba, saga bahaćenja nad ženama.

johnny

Kada se prije nekoliko godina desio slučaj sa Rijanom, tad smo bili na njenoj strani. Nekako se Kris činio kao bad guy pa je bilo lako ga osuđivati. Ali kod Džonija volimo tu njegovu lošu stranu i prosto je nevjerovatno da je čovjek uradio nešto takvo. Čak i da znamo da jeste, imamo potrebu da žene okrivljujemo. One ili su izazvale napad ili su sponzoruše, kučke. Žena će o ženi reći najgore, samo zato što ne može prihvatiti najbolje. A razvod Džonija je dotaknuo mnogobrojne kojima je on sad “ponovo na tržištu”. Čovjek je slobodan, navalimo. Divno. Kult ličnosti koji stvaramo je važniji od ponašanja čovjeka koji stoji iza njega.

Dolazim u fazu pitanja koliko mi to znamo slavne ličnosti, kad smo skloni da stanemo na njihovu stranu? Džoni, drug iz osnovne? Pijete vikendom negdje? Šta vi znate o nekome? Ono što se servira u medijima. Šta mediji znaju? Ono što će im prodati novine, povećati klikove i ostvariti profit. Ne mislim da znam rođenu majku, a kamoli Džonija pa da mu tek tako “oprostim grijehe”. Ne znam ni Amber, ali mi ženska empatija nalaže da se postavim u njenu situaciju i pomislim: “Kako bi meni bilo da preživim udarce, a onda me svijet dodatno ošamari?”

johnny and a

Vjerujem da više bole sve riječi upućene na njenu adresu, nego udarci. Ne samo na Amber, već na svaku ženu koja se suočila sa nasiljem. Umjesto da se pokuša razumijeti, ona postaje žrtva, jer je žrtva. Mi nju nastavljamo zlostavljati svojim komentarima. Internet je zaista omogućio lakšu komunikaciju, ali je odobrio kanal mržnje, koja se poput zaraze širi. S obzirom da je apsurdno biti subjektivan kada ne znate ljude, savjetujem da razmislite prije nego što stanete na nečiju stranu samo zato, jer je “dobar glumac, dobro izgleda” ili ga volite.

Pirat sa Kariba može da ostane na velikom platnu, nama se ove stvarne verzije ne sviđaju.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije