AktivizamHrabra Lola

“Svi su drugačiji. Budi i ti!”

Perpetuum Mobile-Institut za razvoj mladih i zajednice, pokrenuo je sjajan projekat pod nazivom: “Svi su drugačiji. Budi i ti!” S obzirom na to da patrijarhat i rigidne norme o polu i muževnosti i dalje preovladavaju u BiH, članovi Instituta su…

Sara Velaga

Perpetuum Mobile-Institut za razvoj mladih i zajednice, pokrenuo je sjajan projekat pod nazivom: “Svi su drugačiji. Budi i ti!” S obzirom na to da patrijarhat i rigidne norme o polu i muževnosti i dalje preovladavaju u BiH, članovi Instituta su htjeli napraviti promjene.

 

Podaci kojima raspolaže Gender centar-Centar za jednakost i ravnopravnost polova Vlade Republike Srpske iz 2013. godine kažu da između ostalog:

  • 74,4% građana i građanki Republike Srpske smatra da ako je u braku samo jedan supružnik zaposlen, “prirodnije” je da to bude muškarac,
  • 76,7% ispitanika i ispitanica smatra da je “prirodno” da poslove u domaćinstvu obavlja žena,
  • 48,4% ispitanika i ispitanica smatra da muškarac u braku ima posljednju riječ,
  • a 62,3% ispitanika i ispitanica potvrdilo je da je Republika Srpska patrijarhalno društvo.

Stoga ne čude rezultati istraživanja sprovedenog tokom 2015. godine nad 559 učenika i 475 učenica srednjih škola u Banjoj Luci, Sarajevu i Mostaru, od strane Care International, Perpetuum mobile i ostalih partnera koje je pokazalo snažnu korelaciju između rigidnih normi roda, nasilja u djetinjstvu i nasilja i diskriminacije mladića prema drugima.

  • Velika većina mladića (između 81 i 85%) su saglasni s tvrdnjom: “Najvažnija uloga žene je da se brine o kući i kuva za svoju porodicu”.
  • Između 64 i 75% mladih žena je saglasna ili djelimično saglasna sa datom tvrdnjom.
  • Većina mladića (između 76 i 85%) podržava izjavu: “Promjena pelena, kupanje djece, hranjenje djece su isključivo majčina odgovornost”. Zabrinjavajuća je i činjenica da je između 73 i 84% mladih žena saglasno ili djelimično saglasno sa tim.
  • Samo 8-25% mladića pokazuje određen nivo tolerancije i nediskriminacije prema manjinskim grupama (homoseksualcima i drugim ranjivim grupama)

Na mladima svijet ostaje?

Iako je jasno da je rodna diskriminacija sveprisutna u društvu BiH, iz Instituta ističu kako se samo mali broj osoba odluči na prijavljivanje iste nadležnim službama. Tokom 2014. godine, u Instituciji ombudsmana je registrovano 25 predmeta diskriminacije, na osnovu društvenog položaja i pola. Taj broj predstavlja porast od četnaest takvih predmeta, koliko ih je zaprimljeno tokom 2013. godine, tj. porast od 78% za godinu dana.

Projekat „Svi su drugačiji. Budi i ti!“ prema riječima članova doprinosi promjeni stavova mladih muškaraca i žena podržavajući rodno-ravnopravne društvene norme i obeshrabrujući diskriminatorno ponašanje prema ženama i djevojkama. Trenutno su u fazi pripreme za realizaciju treće kampanje, tokom koje će mladi lansirati svoje onlajn poruke u vezi sa štetnosti rodne diskriminacije, te pozivati sugrađane na povećanje tolerancije i razumijevanja jednakosti polova u društvu.

Kažu da slika govori više od hiljadu riječi pa sam sigurna da su oni svojim transparentima uspjeli reći sve. Ono glavno pitanje”Zašto?” ostaje neodgovoreno, jer se iza njega kriju različiti individualni odgovori. Zašto nas ove brojke šokiraju, ako smo dio statistike koja diskriminiše, omalovažava i produbljuje stereotipe? Sve ono što vi razvijate kao normalnu svijest, prenosi se sa koljena na koljeno i na taj način mladi, koji trebaju da kreiraju novo javno mnjenje, rade po istom obrascu.

Naučite ih. Pokažite svojim primjerom da biti žena ne znači biti u kuhinji i rađati djecu. Da biti muškarac ne znači imati posljednju riječ. Da biti homoseksualac ne znači biti čudo prirode. Pokušajte sjesti u vremeplov, ali ne da bi se vratili u neko vrijeme, već da bi konačno krenuli ka budućnosti. Jedino tako možemo napredovati. Ovi mladi su veoma dobro poentirali stanje u našem društvu. Jednim jedinim pitanjem. Zašto?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije