Praktična LolaŽivot

9 stvari koje morate znati o vagini

Koliko znate o svojoj vagini? Da, možda imate nadimak za nju ili znate koliko užitka, ali i boli donosi. Ali znate li ključne stvari koje se dešavaju dole? Sve neophodne informacije je Lola pripremila.   1. Ne trebate posebno čistiti vaginu…

Priredila Redakcija-

Koliko znate o svojoj vagini?

Da, možda imate nadimak za nju ili znate koliko užitka, ali i boli donosi.

Ali znate li ključne stvari koje se dešavaju dole?

Sve neophodne informacije je Lola pripremila.

 

1. Ne trebate posebno čistiti vaginu

Važno je znati da se vagina čisti sama, jer sadrži sekrete koji to omogućuju. U njima su dobre bakterije, koje su zadužene za zaštitu. Ako se naruši njihova postojanost, to može prouzrokovati infekcije kao što su bakterijska vaginoza i upala. Ne, nemojte koristiti sapune za pranje vagine, oni su još i najgora opcija. Pitale smo ginekologa.

 

2. Zdrav iscjedak nema jak miris i boju

Normalno je i zdravo da imate bezbojni ili bijeli iscjedak, iako on može biti smeđe boje na kraju vaše menstruacije. Zdrav iscjedak nema jak miris i boju. Možda ćete osjećati neugodnu vlažnost, ali ukoliko ne osjećate svrab ili bol nema razloga za brigu. Prirodno je da se iscjedak mijenja, u skladu sa periodom vašeg ciklusa. Ipak, postoje stvari na koje trebate obratiti pažnju, a koje mogu biti alarmantne:

-promjena boje i konzistentnosti

-iznenadan neugodan miris

-iscjedak u neuobičajeno velikoj količini

-svrab u predjelu vagine ili bol u karlici i stomaku

-iznenadno krvarenje

 

3. Možete i trebate raditi vaginalne vježbe

Rođenje djeteta, menopauza, pušenje, i gojaznost mogu prouzrokovati opuštanje mišića karlice. Ali kao i svi drugi mišići na vašem tijelu, vaši vaginalni mišići mogu biti ojačani pomoću vježbi. Ako niste sigurni kako da radite Kegelove vježbe, ovdje je jednostavno uputstvo.

 

4. Briga o vagini može biti komplikovana za transeksualne osobe

Vagina napravljena od kože penisa, zahtjeva posebnu brigu. Nemoguće je dati adekvatan, a pritom univerzalan savjet za transeksualne osobe, jer briga o vagini zavisi od slučaja do slučaja. Ipak, nova vagina može biti sklonija infekcijama. Korištenje posebnih preparata, kao i ispiranje slanom vodom, može pomoći.

 

5. Brijanje bikini zone može naštetiti vašem zdravlju

Istraživanje je utvrdilo da 87% žena uklanja barem neke (ako ne i sve) dlake “tamo dole”, a 90% njih za to koristi britvicu. Negativne posljedica brijanja, najčešće bude abrazija odnosno guljenje kože, praćeno uraslim dlačicama. Žene koje briju stidne dlačice podložnije su zarazama koje uključuju i spolno prenosive bolesti poput HPV-a. Već samo uklanjanje dlačica potencijalno je opasno, jer su one prirodna zaštita od infekcija.

 

6. Infekcije se dešavaju. I to je ok

Najmanje 3 od 4 žene će doživjeti kandidijazu, u nekom trenutku u njihovim životima. Ova gljivična infekcija, nastaje uslijed povećanja rasta Candida albicans, gljivice koja je i u zdravim uslovima prisutna u našem tijelu pa i u rodnici. Za razvoj gljivičnog vulvovaginitisa, nije nužan polni odnos. Često se aktivira uzimanjem antibiotika koji ubijaju prijateljske bakterije, koje prirodno potiskuju kandidu. To obično pogađa žene više nego muškarce, a može se prenijeti sa jedne osobe na drugu seksualnim kontaktom.

 

7. Briga o intimnom području može spriječiti nastanak infekcije

Iako su česta pojava, infekcije su nešto što svaka žena želi izbjeći. Prema savjetima stručnjaka, ovo su stvari koje trebate preventivno raditi:

-piti dosta vode

-ne ispirati unutrašnjost vagine

-izbjegavati agresivne sapune, šampone i dezodoranse u području vagine

-izbjegavati uske pantalone, helanke i donje rublje

-brisati se od naprijed prema nazad

-izbjegavati seksualne odnose, sve dok ne nestanu svi simptomi, jer će to pomoći sluzokoži vagine da zaraste

 

8. Urinirajte nakon seksualnog odnosa, kako biste izbjegle infekciju urinarnog trakta

Pražnjenje bešike nakon seksualnog odnosa je jedan od načina da izbjegnete infekciju urinarnog trakta. Osim toga, trebalo bi da:

-pijete mnogo vode, kako bi izbjegli dehidraciju i pročistili organizam

-idete u toalet čim osjetite potrebu, a ne da trpite

-nakon obavljanja nužde brišete se od naprijed prema nazad

-pokušate da koristite kondome koji nemaju spermicidal lubrikant na njima

 

9. Ne postoji lijepa i ružna vagina

Sve su vagine različite. Imaju različite oblike, boje, veličine. Individualne su, kao i same žene pa stoga ne postoji neka, koja je ljepša ili ružnija. Za vrijeme orgazma dolazi do veće prokrvljenosti, pa samim tim vagina može djelovati veća i tamnija, ali to ne traje dugo.

Znamo, znamo sve vi ovo znate, a znamo i da zaboravljate često. Čuvajte svoju vaginu da vam što duže traje. Zdrava i vlažna.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije