Hrabra LolaLoliteti

Loliteti: Tijana Štrkić: “Pravila bih nakit i iz bolničkog kreveta”

Lola nikad ne spava, pa je na svom Fejzbuk pejdžu pozvala drugarice i drugove da podijele svoje favorite među kreativcima iz njihovog okruženja, da taguju ljude, organizacije, pojedince i grupe koji svojim radom nadahnjuju, pokazuju da se može i uspješni su…

Redakcija

Lola nikad ne spava, pa je na svom Fejzbuk pejdžu pozvala drugarice i drugove da podijele svoje favorite među kreativcima iz njihovog okruženja, da taguju ljude, organizacije, pojedince i grupe koji svojim radom nadahnjuju, pokazuju da se može i uspješni su u tome. Sad je na nama da ih sve predstavimo, pokažemo kako je okruženje prepuno divnih priča, a počinjemo sa, sada već brendom, Nakit Za Poneti.

Organizacija je ključ uspjeha, a dokaz za to je i Tijana Štrkić, mlada poduzetnica koja stoji iza brenda NZP design.

“Ja sam vodolija i kreativka i oduvijek sam htjela, barem da pokušam, da se bavim izradom nakita, ali dok sam studirala u Beogradu, fakultetske obaveze mi jednostavno nisu dozvoljavale da se tom posvetim. Uvijek je to bilo negdje u malom mozgu, ali je jednostavno čekalo neke bolje dane” kaže Tijana i dodaje kako je uspješno diplomirala Odnose s javnošću na Univerzitetu u Beogradu te nakon toga upisala i master studij, ali duboko u sebi je znala da to nije poziv za nju i da se najbolje osjeća dok gleda gomilu repromaterijala ispred sebe.

Tijana1

“Nekada i samu sebe iznenadim, jer jednostavno ne znam odakle mi inspiracija za svaki novi komad nakita, a uvijek se trudim predstaviti nešto što prije nisam radila”.

Pored toga što je trenutno na master studiju na Fakultetu Političkih nauka u Banjaluci i što se bavi izradom nakita, Tijana je i srećno udata te mama dvogodišnjeg Luke. Osim toga, nedavno se odvažila na još jedan veliki korak – nakon četiri godine rada kao “Nakit za poneti” odlučila je da zaštiti svoje ime i brend te je tako postala NZP design. Nisam mogla, a da je ne pitam otkud ideja za ime pa mi je uz osmijeh ispričala da je sve to djelo njene mame. Kada je tek odlučila da se bavi izradom unikatnog nakita, trebala je ime i ništa joj nije padalo na pamet. “Sve je bilo nekako plastično, neprepoznatljivo i onda je moja mama jednostavno rekla da je nakit da se nosi, a ostalo je istorija. Tu sam već četiri godine, svaki mi je dan radni i jednostavno uživam u trenucima koje mi život pruža i trudim se sve maksimalno da iskoristim”.

Tijana izradu nakita ne doživljava kao posao i obavezu, iako to zaista jeste. Nije lako konstantno smišljati nove modele, isporučiti svima sve, a u isto vrijeme biti mama i supruga. “Suprugu i meni dosta olakšava činjenica što sina možemo ostaviti našim roditeljima na čuvanje dok mi radimo. Tempo života je prebrz i jednostavno se svi moramo snalaziti. Bude mi ponekad žao što propuštam bitne trenutke u Lukinom odrastanju, ali čovjek mora i da se žrtvuje da nešto dobije. Ima vremena, nadam se da neće baš tako brzo da poraste i odraste.”

choker

Koliko voli to što radi, govori i činjenica da je na termin predviđen za porođaj ona sjedila i radila naušnice, jer su jednoj klijentici trebale, a nije željela da je iznevjeri. “Da nije ljepila sa kojim radim i koje je moglo da smeta drugim trudnicama u sobi, ja bih i u bolničkom krevetu pravila ogrlice i naušnice. Čekala sam Luku sedam dana, svrbili su me prsti, jer nisam mogla da se bavim svojim cirkončićima”.

Iako su joj svi govorili da će stvari drastično da se promjene nakon što postane mama, ona je sedam dana poslije poroda kupovala materijal i sastavljala nakit. “I nakon četiri godine rada, ne osjećam to kao teret – naprotiv, opuštaju me sve te boje. Dešava se čak i naveče kad legnem da spavam da razmišljam šta je to što sam mogla da uradim bolje i šta ću novo da uradim kad se probudim. Meni treba trenutak izražavanja kreativnosti, ne bih mogla nikad da radim nešto što me ne ispunjava.”

tijana3

NZP design odavno postavlja trendove, kako u Banjaluci tako i u regionu, jer se nakit prodaje u Bosni Hercegovini, ali i Srbiji i Hrvatskoj. Nedavno je ostvarila saradnju i sa Milicom Savić koja se bavi izradom odjeće za pse – udruženim snagama i keativnošću su napravile liniju nakita za pse i njihove vlasnike i to je prvi put na našem području da se fokus izrade unikatnog nakita prebacio i na četveronošce. “Milica i ja se nismo nadale toliko pozitivnim komentarima. Htjele smo uraditi nešto novo i drugačije i nešto što kod nas do sada niko nije radio i sad imamo toliko narudžbi da skoro pa jedva stižemo završiti sve na vrijeme” kaže Tijana.

Tijana dodaje da joj je izrada nakita došla prirodno, nije mogla ni da zamisli da će nakon samo četiri godine imati prepoznatljiv brend. Uzela je stvari u svoje ruke, odlučila je da želi da se bavi onim što voli i to joj je donijelo samo uspjeh. Uskoro otvara i galeriju koja će biti i prodajnog karaktera – još uvijek je nezaustavljiva u namjeri da bude korak ispred i trudi se da iz dana u dan raste i napreduje.

Srećno Tijana, sjeti se nekad Lole i njenih omiljenih boja, može da ti bude inspiracija.

A ako vi želite da pratite Tijanin rad, njenu Facebook stranicu potražite na linku NZP design.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije