SimpatičnoZabavna Lola

Lolin izbor deset filmova koje morate pogledati

Mi smo skroz za ravnopravnost, ali kad su filmovi u pitanju, muškarci bi sljedeću listu sigurno nazvali “listom ženskih filmova”. Mi ćemo je nazvati listom inspirativnih filmova, a vi okupite drugove i drugarice i još jednom pogledajte filmove s ove…

Redakcija

Mi smo skroz za ravnopravnost, ali kad su filmovi u pitanju, muškarci bi sljedeću listu sigurno nazvali “listom ženskih filmova”. Mi ćemo je nazvati listom inspirativnih filmova, a vi okupite drugove i drugarice i još jednom pogledajte filmove s ove liste. Inspiracije nikad dosta!

 

Erin Brockovich

Erin_Brockovich

Scenario i režija: Suzen Grent i Stiven Soderberg

Glume: Džulija Roberts, Albert Fini i Dejvid Brizbin

Film je rađen po istinitoj priči o Erin Brokovič – aktivistici i samohranoj majci koja je devedestih godina sama i bez pravnog iskustva pokrenula tužbu protiv američke energetske korporacije. Inspirativna priča o jednoj ženi koja je krenula u borbu jednaku onoj mitskoj o Davidu i Golijatu. Film o Erin Brokovič je Džuliji Roberts obezbijedio Oskara za najbolju žensku glavnu ulogu i Zlatni globus, a film je generalno postigao ogroman uspjeh, jer govori, ne samo o snazi malog čovjeka da se suprotstavi ogromnom birokratskom sistemu već o ženi kojoj je sve dodatno otežano, samo zato što je žena. Žena koja nije odustala do kraja.


Million dollar baby – Djevojka od milion dolara

million dollar baby

Scenario i režija: Pol Hegis, F.X. Tole i Klint Istvud

Glume: Hilari Svenk, Klint Istvud i Morgan Frimen

Hilari u filmu tumači lik Megi Ficdžerald, bokserke amaterke koja želi da pređe u profesionalnu ligu i za pomoć se obraća treneru Frenk Danu koji uopšte ne dopušta da mu se Megi približi, ali nakon što je shvatio koliko se ona trudi i zaista to želi, popusti i odluči joj pomoći da ostvari svoj cilj, a to je profesionalna bokserska liga. Tokom jednog meča, Megi nespretno pada i ostaje potpuno paralizovana. Sve ostalo ćete vidjeti same. Priča koja prati put na kojem želje postaju ciljevi, a ciljevi postaju ostvarivi uz uložen rad i trud.


The Diary of Anne Frank – Dnevnik Ane Frank

diary-of-anne-frank-DI

Scenario i režija: Frances Gudrič, Albert Haket i Džordž Stivens

Glume: Mili Perkins, Šeli Vinters i Džosef Šildkraut

Jedan od najpoznatijih i najpotresnijih zapisa u istoriji 20. vijeka ekranizovan je 1959. godine pod rediteljskom palicom Džordža Stivensa. Film je rađen po knjizi, izvorno dnevniku, Ane Frank. Divna i hrabra djevojčica koja je svoje najljepše godine provela zatvorena u mraku sa tek ponekim pogledom na nebo. Bez mogućnosti da (do)živi svu ljepotu svojih godina i bezbrižnost koju bi iste trebale da nose. Ana je bila primjer hrabrosti i izdržljivosti i dokaz koliko možemo, samo ako hoćemo. Neprocjenjivo važan dokaz o svireposti rata koji ne mari za godine i/ili pol.


The Help – Tajni život kućnih pomoćnica

The Help

Scenario i režija: Ketrin Stoket i Tejt Tejlor

Glume: Ema Stoun, Viola Dejvis i Oktavija Spenser

Skiter, mlada i bogata djevojka s juga koja se vraća u svoje rodno mjesto odlučuje da postane pisac. Mali gradić Džekson u saveznoj državi Misissipi je inspiriše na priču o crnkinjama koje su svoje živote provele brinući se za bogate, južnjačke porodice. Skiter koju tumači Ema Stoun pokušava da prikaže diskriminaciju i iskorištavanje crnih osoba u bogataškim kućama tog vremena. Dvije služavke, a koje su kasnije postale i njene drugarice, joj u tome pomažu i pričaju kakve su sve neprijatnosti i poniženja doživljavale tokom nekoliko decenija svog života. Duboko potresan film prepun humora i nade, bezvremenska priča o sposobnosti i snazi žena.


Frida

frida film

Scenario i režija: Klensi Sigal po knjizi Hejdena Herere i Džulije Tejmor

Glume: Selma Hajek, Alfred Molina i Džefri Raš

Frida Kalo, meksička slikarka i ikona 20. vijeka, a koju tumači Selma Hajek u priči o burnoj vezi sa mentorom i ljubavnikom, slikarom Dijegom Rivijerom. Ovo je, najkraće rečeno, film o izuzetnosti i ljubavi.  Frida je bila umjetnica, biseksualka i komunistikinja. Žena koja je imala šta da kaže i znala kako to da uradi. Nosila je muško odijelo na porodičnoj fotografiji, plesala i ljubila se sa ženama. Mogla je svemu i svima da se suprotstavi slobodom uma, ali ne i suprugu koji je bio izvor njene patnje, tuge i ličnog preispitivanja. Da li Selma uspjela da bude Frida, provjerite same.


The Danish girl – Dankinja

dankinja

Scenario i režija: Lusinda Kokson, a po knjizi Dejdvida Ebershofa i Toma Hupera

Glume: Edi Redmejn, Ališa Vikander i Amber Herd

Izvanredna, nevjerovatna i istinita ljubavna priča nadahnuta životima umjetnica Lili Elbe i Gerde Vegener. Brak i  profesionalni život Lili i Gerde razvijao se i mijenjao kroz Lilino životno putovanje kao prvog muškarca u svijetu koji je promjenom pola postao žena. Operacije koje su Lili učinile ženom podijelile su svijet i postale novinarska senzacija. Priča o ljubavi koju ne smijete propustiti, ali i priča o Gerdinoj snazi koja je jednako potresno doživljavala sve kroz šta njen suprug, a kasnije prijateljica Lili prolazi.


The Stepford Wives – Stepfordske supruge

stepfordske supruge

Scenario i režija: Pol Rudnik, prema knjizi Ire Levin i Frenk Oz

Glume: Nikol Kidman, Metju Broderik i Bet Midler

Džoana Eberhart koju glumi Nikol Kidman je uspješna televizijska producentica kojoj se smiješi osvajanje još jednog Emija, ali odjednom je otpuste i ona doživi nervni slom. Kako bi se oporavila, zajedno sa suprugom Valterom i djecom seli u Stepford, najsavršeniji mali grad na svijetu. Stepfordske žene cijele dane provode bez umaranja – šiju, vježbaju i druže se i najljepše su žene koje je Džoana ikada vidjela, ali njihova savršenost joj nikako nije jasna. Izgledaju i ponašaju se baš kao lutke, život u koji se Džoana nikako ne uklapa. Zašto su stepfordske supruge tako savršene? Što s tim imaju stepfordski muževi? Stepfordske supruge je film snimljen prvi put sedamdesetih godina, ali tada nije doživio uspjeh. Tek sa rimejkom 2004. godine i sa Nikol Kidman je ušao na vrata koja su vodila do žena cijelog svijeta. Humor i satira upakovani u triler sa elementima naučne fantastike koji morate pogledati da bi vam bilo jasno zašto i koliko je bitan.


G.I. Jane – Dži Aj Džejn

GIJane

Scenario i režija: Denijel Aleksandra, David Tvohi i Ridli Skot

Glume: Demi Mur, Vigo Mortensen i An Bankroft

Zar stvarno mislite da žena ne može biti vojnik? Senatorka Lilijan je nezadovoljna brojem i položajem žena u američkoj vojsci, naročito u elitnim jedinicama i marincima i uspije se izboriti da dobije šansu i uključi djevojke. Mlada Džordan O Nil koju glumi Demi Mur je njen prvi izbor – tvrdoglava i energična pripadnica mornaričke obavještajne službe koja pristaje da bude prva koja će proći zahtjevnu tromjesečnu obuku u mornaričkoj bazi. Po dolasku u kasarnu, Džordan shvata da neće imati isti tretman kao i svi ostali i da će se prema njoj ponašati svirepije nego prema muškim kolegama, ali bez obzira na sve odluči da odustajanje ipak nije opcija.


The Hours – Sati

thehours

Scenario i režija: Majkl Kaningham, Dejvid Har i Stiven Daldri

Glume: Meril Strip, Nikol Kidman i Džuliana Mur

Tri žene, tri različita vremenska perioda, tri pokušaja samoubistva, a dva su uspješna. Film Sati je nagrađivano dostignuće Stivena Daldrija koji je po Kaninhangovom romanu uradio film koji je kasnije pokupio čak devet nominacija za Oskar. Radnja se odvija u jednom danu, paralelno u tri vremenska okvira –  prva priča prikazuje Virdžiniju kako piše nakon čega puni džepove kamenjem i skače u rijeku,druga Lauru koja čita knjigu nakon čega uzima punu tablu tableta sa željom da se ubije, a treća Klarisu kako kupuje cvijeće nakon što izgovara jednu od poznatih rečenica iz knjige. Izmišljeni lik Gospođe Dalovej okupira stvarne žene više nego što bi trebalo. Film bi trebalo da inspiriše žene da se okrenu stvarnim stvarima i problemima, upotrijebe snagu uma i sposobnost za izlazak iz teške situacije na drugi način.


Thelma and Louise – Telma i Luiz

telma i luiz

Scenario i režija: Kali Kuri i Ridli Skot

Glume: Suzan Sarandon, Gina Dejvis i Harvi Kitl

Avanturistički triler o ženskoj samostalnosti i međusobnoj podršci. Telma i Luiz imaju različite životne navike, ali odluče to prevazići tako što krenu na zajedničko putovanje za koje nisu mogle ni da zamisle da će se pretvoriti u životnu avanturu. Neočekivan i prepun scena i dešavanja kojima se ne biste nadale, Telma i Luiz je film koji morate pogledati. Vjerujte nam na riječ 🙂


Na ovom spisku ima ljubavnih, akcionih, lakših i težih filmova, onih s elementima istorije i onih koji će vam se zauvijek uvući pod kožu. Ako i vi imate neki koji biste dodale na ovu listu, javite nam se. Gledaju nam se neki novi filmovi.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije