AktivizamHrabra Lola

Žene, da vas pitamo, da li biste vi služile vojsku?

Demokrate i Republikanci u Americi se slažu oko jednog – ženama treba pružiti mogućnost da služe vojni rok. Prijedlog zakona koji je upućen na razmatranje, a ukoliko bude izglasan i usvojen, značio bi da će se žene starije od osamnaest…

Priredila Redakcija

Demokrate i Republikanci u Americi se slažu oko jednog – ženama treba pružiti mogućnost da služe vojni rok. Prijedlog zakona koji je upućen na razmatranje, a ukoliko bude izglasan i usvojen, značio bi da će se žene starije od osamnaest godina moći registrovati za služenje vojnog roka i odlaske u druge zemlje i ratne zone. Potpuno neobična i neočekivana situacija da se oko predloženog slažu i Demokratska i Republikanska stranka, a čak je i kandidatkinja za predsjednicu Sjedinjenih Američkih Država – Hilari Klinton, podržala prijedlog zakona. Godine borbe za ravnopravnost uskoro bi mogle da postanu stvarnost.


Sem Vajngred je svoju karijeru počela kao zamjenica američkog kulturnog atašea u Iraku, a nastavila put u Ovalnom kabinetu za vrijeme Obaminog prvog mandata. Diplomirala je na univerzitetu u Pensilvaniji, odsjek Azija i srednje-istočna kultura, a master tezu na Sigurnosnim studijama u Džordžtaunu. Članica je mnogobrojnih nevladinih organizacija te stalna članica Agencije za međunarodne odnose.

žene u vojsci

“Sjećam se prašine, topline i rijeke muškaraca. Svuda. Kao dvadesetčetverogodišnja civilka, a pri tom još i žena, osjećala sam se kao šibica među toliko muškaraca u bazi. Američka trupa te je 2007. godine u Bagdadu brojala skoro 150 hiljada vojnika, mahom muškaraca. Čak su jedva pronašli zaštitni prsluk od metaka za mene – imali su ih samo u veličinama namijenjenim muškarcima. Žene koje su bile tu i koje sam svakodnevno posmatrala su zaista bile nevjerovatne – odano i časno su služile američku vojsku, svjesne važnosti svoje uloge iako su se često, kao i ja sama, susretale sa problemima koje nosi odredba o učešću žena u ratnim zonama, a koja postoji još iz perioda 1981.godine. Kritike na temu izglasavanja novog zakona po kom će žene ravnopravno moći učestvovati u svim aktivnostima američke vojske su krajnje seksističke – naročito one koje dolaze od Ted Kruza – muškarca koji se otvoreno boji žena. Potrebno je uputiti se u predloženi zakon pa onda davati komentar i sud. Ako se žena ili muškarac prijave da služe američku vojsku bilo na domaćem ili stranom tlu, to ne znači da će sigurno tamo i da odu. Jednostavno, novi zakon treba da pruži ravnopravnost, a koja treba da se pokrene u samom korijenu – svako ima pravo da se prijavi, bez obzira na pol. I muškarci i žene treba da se podvrgnu jednako stresnom testiranju. Vojnicima se daje zadatak na osnovu prethodno utvrđenih i ispitanih sposobnosti i svako odlazi na vlastiti rizik – pa kako mu/ joj bude.” kaže Sem i dodaje kako je posebno ponosna na činjenicu da je kandidatkinja Hilari podržala takav prijedlog.


Morgan Ortagus je politička analitičarka, bivša zamjenica američkog kulturnog atašea u Saudijskoj Arabiji i trenutno radi u Američkoj mornarici kao rezervna časnica. Diplomirala je na Džon Hopking Univerzitetu na odsjeku za Poslovnu administraciju i upravu.

“Sem i ja zaista imamo suprotne poglede na politiku i dolazimo iz mjesta sa različitom kulturnom i političkom pozadinom, ali imale smo ludu sreću da se sretnemo i upoznamo u Bagdadu krajem 2007. godine. Ja sam sa dvadeset godina radila u mornarici i vojsci, ali bez obzira na sve to i dalje se osjećala razlika u pogledima, jer sam i smo žene. I jedno je jasno, ma koliko bilo ko mislio da su žene slabije i da ratna zona nije mjesto na kom trebaju biti, žene su u većini slučajeva bile one koje štite muškarce, a to vam kaže žena koja ne zna za život van vojske i ratne zone i koja je dva puta služila američkoj postrojbi kao časnica. Iako moja stranka nije potpuno sigurna i saglasna po pitanju regrutacije žena u ratne zone, većina republikanskih senatora je odlučila da podrži prijedlog. Jedna od najistaknutijih govornica na tu temu je bila i Lindzi Grejam koja je istakla koliko je bitno da se ženama pruži prilika da učestvuju u ratu ako to zaista žele i osjećaju. Proces regrutacije neće biti lak i svi će ravnopravno biti podvrgnuti istom – ako prežive to, preživjeće i sve ostalo. Amerika je zemlja slobode i prava na izbor – zašto ne dopustiti onda ženama da je brane?!”

žena vojska


Sem Vajngred i Morgan Ortagus nisu jedine žene koje su preživjele iskustvo američkog rata na tuđem tlu, ali smatraju nakon svega da svaka žena treba imati jednako pravo kao i muškarac da učestvuje u aktivnostima kakvim želi pa makar to značio i rat. Ako na stranu ostavimo pacifizam i to što Lole ne vole čak ni riječ rat – da li ženama treba biti omogućeno učešće, pod jednakim uslovima i sa istim pravima i obavezama kao što to imaju muškarci? Da li su žene zaista manje sposobne za situacije kao što je prva linija ratnog fronta ili im se uopšte ne daje prilika da se pokažu i dokažu – ipak je rat imenica muškog roda?

I na kraju, da li biste vi služile vojsku?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije