KarijeraPraktična Lola

Kako da se na poslu izborite za ono što vam pripada?

Zamislite sljedeću scenu: Ulazite u kafić, naručujete kafu i dobijete šoljicu do pola punu – a niste tražili kratku kafu. Ili zamislite da ste ušli u frizerski salon u kojem su vam dobro ošišali samo desnu stranu ili da ste se…

Priredila Maja Mihajlović

Zamislite sljedeću scenu: Ulazite u kafić, naručujete kafu i dobijete šoljicu do pola punu – a niste tražili kratku kafu. Ili zamislite da ste ušli u frizerski salon u kojem su vam dobro ošišali samo desnu stranu ili da ste se upisali na jednočasovne treninge plesa, a čas se završio nakon pola sata? Trebali biste nešto reći, zar ne? Tražiti ono što vam pripada?

U ovakvim situacijama je prilično jasno da ste ozbiljno “zakinuti”.

Međutim, postoji još jedna situacija u kojoj ste dobili nepravedan tretman, a velika je šansa da niste reagovali: vjerovatno niste pregovarali oko svoje trenutne plate. Sada, kao rezultat, imate manja primanja nego vaše radne kolege. Ali – niste jedini.

Pretty Caucasian business woman at office desk with colleagues in the back

Traženje onoga što vam pripada je izazov za svaku osobu, ali to je naročito teško ženama zbog svih predrasuda koje postoje u vezi sa polom, posebno na našim prostorima. Ključni problem nastaje u startu – teško vam je da procijenite šta je to i koliko toga vam pripada. Sve to obeshrabruje žene kada požele da traže više. Stav: “Nisam željela da misle da sam pohlepna” u tolikoj mjeri je prisutan da mjerenje sopstvenih vrijednosti nije moguće. A kada jednom probate da uradite drugačije, da tražite što vam pripada, rezultat vrlo lako može biti: “Nisam ni znala da mogu!” Uostalom, šta je najgore što se može dogoditi?

U nedavnom istraživanju koje je sproveo portal Levo žene su rekle da su svjesne potrebe za pregovaranjem, ali da to često ne rade. Žene koje su pregovarale o svom položaju značajno su zadovoljnije u odnosu na žene koje to nisu radile: osjećaju da su adekvatno plaćene za posao koji rade i da im je kompanija za koju rade mnogo bitnija.

Ipak, većina ispitanica ne pregovara.

Samo 41% ih je zaista pregovaralo oko bilo kojeg dijela poslovne ponude posla na kojem se trenutno nalaze, to jest, o plati ili povlasticama, a samo 21% njih je pregovaralo prilikom zapošljavanja na prvom poslu nakon izlaska iz školske klupe.

Zašto? Većina žena se ne osjeća ugodno ili pripremljeno da bi uspješno pregovaralo o poslovnoj ponudi.

 • 66% njih nisu znale kako da traže više
 • 63% se osjećalo neprijatno
 • 58% se bojalo da će izgubiti posao
 • 56% nije znalo šta da traži
 • 55% nije željelo da izgleda agresivno
 • 51% nije znalo da bi trebalo da traže više

“U mojoj staroj kompaniji menadžer ljudskih resursa je ostavio utisak da će ponuda biti povučena, ako budem pregovarala o plati. Kasnije sam saznala da je bio zaposlen upravo zbog toga što je bio odličan u momentima kada je trebalo da isposluje što manju novčanu ponudu. Voljela bih da sam pregovarala o svojoj plati. Osjećam kao da je moja vrijednost sada manja i za bilo koju buduću ponudu” – rekla je jedna od ispitanica.

Caucasian mid-adult businessman and woman staring at each other with hostile expressions.

Problem je u ovome: nije samo da gubite na maksimizaciji svoje zarade ili povlastica, već gubite priliku da mijenjate ustaljeni odnos moći i povećate uspijeh same kompanije za koju radite. Ma kako vama čudno zvučalo, ali osjećaj sopstvene vrijednosti unutar firme, dugoročno posmatrano, doprinosi boljim rezultatima cjelokupnog okruženja. Pregovaranje je ključno za prestanak razlike u plaćanju u odnosu na pol i na duže staze doprinosi zdravlju svake organizacije. Zato je veoma bitno da ste uvijek svjesni svoje uloge i doprinosa, da budete spremni da ih vrjednujete i pregovarate.

Šta istraživanje kaže, kada će žene promijeniti ponašanje oko pregovaranja?

Pa, evo šta bi sve po ispitanicama trebalo biti prisutno da bi pregovarale prilikom sljedeće poslovne ponude:

 • Sigurnost ponude to jest izvijesnost da se ponuda neće povući ako budu pregovarale  – 88%
 • Podučavanje – 46%
 • Alati za profesionalni razvoj – 34%
 • Istraživanje tržišta – 29%
 • Radionice za simulaciju pregovaranja – 22%

“Moj prvi razgovor za posao? Nije mi ni padalo na pamet da bih trebala pregovarati. Sljedeći put, kada sam trebala biti unapređena, obavila sam pripremu, našla mentora koji me je podučio kako da se upustim u ovu vrstu razgovora. Ti savjeti su bili za mene sve. Sada sam mnogo smopouzdanija da nastavim da tražim što zaslužujem.” – otkrila je jedna ispitanica.

Promijenite statistiku. Promijenite taktiku. Naučite kako da tražite više: uradite zadaću, vježbajte, neka vas inspirišu priče uticajnih žena i – pitajte. Jer šta je najgore što može da se desi?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije