LjudiRadoznala Lola

Ko je čovjek koji je fotografisao Merilin Monro i Gretu Garbo?

“Novac je najjeftinija stvar. Sloboda je najskuplja”, rekao je upravo taj čovjek, čovjek zbog kojeg ste kliknuli na link. Bicikl i kraljevsko-plava jakna. Živi spomenik i čovjek za kog su se Njujorčanke oblačile. Samouki utemeljitelj ulične fotografije i modnog foto-novinarstva….

Lola Magazin

“Novac je najjeftinija stvar. Sloboda je najskuplja”, rekao je upravo taj čovjek, čovjek zbog kojeg ste kliknuli na link.

Bicikl i kraljevsko-plava jakna. Živi spomenik i čovjek za kog su se Njujorčanke oblačile. Samouki utemeljitelj ulične fotografije i modnog foto-novinarstva.

Bil fotograf

Bil Kaninghem je bio sve to, ali i puno više. Srednje dijete koje je nedjeljom išlo u crkvu na misu da posmatra žene sa grandioznim šeširima, odustao od Harvarda i odlučio da se bavi fotografijom, jer ga je to ispunjavalo. Fotografisao je slučajne prolaznice i ono što nose, bez usiljenog poziranja, bez najave. Okom vidio, a objektivom zabilježio Gretu Garbo 1978. godine, a ubrzo postao oficijelni fotograf Njujork Tajmsa. Bil je vozio bicikl i fotografisao žene koje ga u tom trenutku privuku i fasciniraju. Nije ih pitao da li smije, nisu imale priliku da poziraju, jer je Bil bio “fotograf trenutka” i tako se proslavio, a 1983. godine proglašen je za fotografa godine. Kasnije su svi željeli da budu on. Uzor je modnim, uličnim fotografima i ljubavnik žena koje su se i nedjeljom ujutro dotjerivale, jer nikad nisu mogle biti sigurne hoće li i kada Bil može da se pojavi.

Marc Jacobs, Fall 2016 Collection

Bil je često govorio da ga motiviše i inspiriše pokret – zna kad vidi i doživi. Bio je jedan od prvih ljudi koji je prepoznao i predstavio potencijal Žan Pol Gotijea i rekao kako je Ajzak Mizrahi plagijator. Francusko ministarstvo za kulturu mu je dodijelilo orden Legije časti, a grad Njujork dao titulu “živog spomenika”, jer Bil je bio Njujork i Njujork je bio Bil.

Ako ne zarađuješ, ne vide šta radiš.

Za mnoge je moda način da se prežive svakodnevni i stvarni životni problemi. Nisu ga zanimale poznate ličnosti, zanimala ga je odjeća. Bio je samotnjak i vizionar, čovjek istančanog ukusa i živio je za trenutak. Bil je preminuo u junu 2016. godine od posljedica moždanog udara i to je prvi put u istoriji Njujork Tajms magazina, još od 1978. godine, da nijedna njegova fotografija nije objavljena dva dana.

Bil fotograf4

Čika Bil, počivaj u miru, Lola se nada da si sad na nekom boljem mjestu i dalje okružen lijepim ženama u još ljepšoj odjeći – pokaži im šta znaš i koliko možeš! I pozdravi sve one divne žene čije si najdivnije fotografije upravo ti stvorio.

A ako biste da malo uživate u onome što je on kroz objektiv vidio, kliknite na Bilovu galeriju.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije