SimpatičnoZabavna Lola

Lovily: Još 5 stvari koje će vas oduševiti

Mnogo volim nedjelju, još više Lolu, a najviše što vam se prethodni tekst sa preporukama dopao i što ste neke stavke iz pomenutog našli za korisne i zanimljive. Zato možda nedjelja postane dan za naše druženje. Ja se nadam, svakako,…

Ljiljana Šipragić

Mnogo volim nedjelju, još više Lolu, a najviše što vam se prethodni tekst sa preporukama dopao i što ste neke stavke iz pomenutog našli za korisne i zanimljive. Zato možda nedjelja postane dan za naše druženje. Ja se nadam, svakako, jer bi mi to donijelo još rada i obaveza (koji me uveseljava, vjerovali ili ne), ali i još više radosti. Da ne bih dužila sa ovim šta vam je već sigurno jasno, prelazim na 5 novih preporuka u raznim kategorijama. Uživajte!

 

Brend: REIN

Ova iznenadna promjena godišnjeg doba inspirisala me da vas upoznam sa jednim prilično svježim beogradskim modnim brendom imena REIN. Tim više jer nam slijedi jesen i period kiša, pa je vrijeme da se opremimo, a uz to se i njihova kolekcija proširila na neke ljetne šarene komade koji će vam se sigurno dopasti. Iza REIN-a stoje Elena, zadužena za same kreacije, i Vukašin koji se bavi brendiranjem, a samo ime da naslutiti o čemu je riječ – o kabanicama, naravno. Vodootpornim, lijepim, modernim, šarenim, razigranim, divnog kroja, sjajnog kvaliteta izrade i sa ogromnim potencijalom da prerastu u mnogo značajnije i veće ime. Sam pogled na njih biće vam dovoljan, tako da neću više trošiti riječi u pokušaju da vam ih dočaram. Posjetite njihovu Facebook stranicu i Instagram profil za više informacija o narudžbama i modelima koje nude i osigurajte se od iznenadnih kiša, pri tome ostajući ultra moderni i upečatljivi gdje god da se pojavite.

Rein

 

Muzika: Lianne La Havas

Činjenično stanje je da se muzička industrija danas svodi uglavnom (što je potpuno besmisleno, složićete se) na vizuelni dio i čistu zaradu, tako da je uživanje u lijepim glasovima, tonovima i ritmovima postalo prava rijetkost. Iz tog razloga poseban značaj za prave ljubitelje muzike imaju otkrića novih, lijepih, kvalitetnih muzičkih senzacija. Jedna takva je i Lianne La Havas. Ova talentovana i muzički edukovana 24-godišnjakinja iz Engleske očaraće vas svojim glasom. Božanstven glas i stas, prelijepi stihovi i nevjerovatne emocije koje budi u svakom slušaocu su samo jedan djelić onoga šta ona nudi.  Prvi album objavila je u julu 2012. godine pod nazivom „Is Your Love Big Enough?”, koji je iTunes ujedno proglasio i albumom pomenute godine, a nedavno je izašao i novi sa odličnom naslovnom pjesmom „Unstoppable”. Poslušajte neke od hitova, kao što su „Lost&Found” „Gone” ili „Elusive” i prepustite se njenom zavodljivom glasu i opuštajućim ritmovima. Ukoliko vam se dopadne, obavezno posvetite koju minutu gledanju nekog od live nastupa za potpuno novu dimeziju doživljaja emocija koju pjesme nose.

 

Knjiga: „Čaj od šljiva“, Lazar Džamić

Prošli put u knjiškim preporukama našla se jedna bajka za djecu i odrasle koja je ujedno i jedna od najhvaljenijih na svijetu iz pomenute kategorije. Ovaj put se ipak vraćam u stvarni svijet, i to toliko stvaran i realan da će vas dovesti do suza (kako smijuljica tako i onih drugih). Riječ je zbirki kolumni i priča Lazara Džamića posvećenoj životu u Engleskoj, konkretno Londonu, i kod nas. Lazar Džamić, novinar, konsultant za marketing, predavač na fakultetu, autor brojnih članaka i član Guglovog kreativnog tima prije 16 godina je napustio svoju rodnu Srbiju i „bolji život“ pronašao upravo tamo, u Londonu. A pisanje mu je bilo odraz želje da očuva jezik i vezu sa svojim rodnim mjestom, sve dok nije preraslo u nešto mnogo više i postalo knjiga. On se u djelu bavi Srbima, Englezima i fantaziji emigracije. Na jedan izuzetno duhovit ali i poučan način prenosi nam svoja dosadašnja iskustva sa životom na Ostrvu. Kvalitetno je sumirao bitne i velike segmente života nas Srba i njih Engleza, i napravio fenomenalno poređenje istih. Razlike u mentalitetu, načinu razmišljanja, ophođenja, običajima, kulturi i stilu života su i više nego očigledne. Ali tek kada pročitate njegove kolumne imaćete pravi uvid u to kako stvari zaista stoje. Oduvijek me privlačio London i oduvijek sam željala živjeti gore. I razlog tome nije (samo) to „bolje sutra“ kojem svi teže, već najprije činjenica potpunog neuklapanja u život i mentalitet naroda ovdje na Balkanu. A ova knjiga i Lazarevo prenošenje stvarnosti tamo i ovamo pomogla mi je da iznova shvatim i uvidim otkud ova želja u meni i da li bih ja to stvarno mogla. Bilo da ste istog razmišljanja kao ja ili ne, „Čaj od šljiva“ će vam se sigurno dopasti – od naslovne strane, preko ilustracija, do sadržaja koji će vas natjerati da knjigu držite u rukama dok ne pročitate posljednju stranicu.

Čaj od šljiva

Veb-sajt: BakingMad.com

Možda će neki reći da je kuhanje dosadno ili naporno, ali spremanje najčokoladnijih i najslasnijih deserta na svijetu definitivno se ne može strpati u tu kategoriju. Cijeli taj proces pravljenja, ma koliko bio složen, poprimi neku posebnu draž kada je u sve uključena čokolada (ili barem neki slatki sastojak). Za sve nas koji dijelimo ovo zadovoljstvo spremanja deserta, „Baking Mad“ je prava poslastica. Postoji toliko veb-sajtova na internetu koji nude recepte za kolače, torte, pite i slična jela, ali jedni su prekomplikovani, drugi nesigurni, a treći uglavnom zahtijevaju namirnice koje kod nas ne mogu da se nabave. „Baking Mad“ je, na sreću, sušta suprotnost svemu gore navedenom. U potpunosti je prilagođen korisnicima i što jednostavnijem snalaženju. Recepti su savršeno poredani i grupisani, pretraga moguća po više parametara, redovno se ubacuju novi, proces pravljenja je savršeno objašnjen, mjerne jedinice se mogu lako konvertovati, i tako u nedogled sa pogodnostima. Na stranici se mogu pronaći i brojni trikovi i savjeti prilikom pravljenja, i to uvijek uvezani sa receptom koji zahtijeva neku dodatnu vještinu. Osim toga, FAQ je ovdje poprimio skroz drugu dimenziju – toliko korisnih kuharskih savjeta na jednom mjestu, da svako uz malo truda i vremena može postati dobar poslastičar. Jesam li spomenula da su pojedini recepti sa sajta oni od najpoznatijeg slastičara na svijetu Erika Lanlarda? Da, jesu. A nemoguće je da nemate želju probati njegovu najčokoladniju tortu.

FILM: „Najbolja ponuda“

Toliko filmova izađe na godišnjem nivou, i toliko njih uopšte ne dospije u kina, da je sasvim logično da mnoga kvalitetna djela, koja zaslužuju isključivo hvalu, ne zadobiju dovoljno pažnje. Jedan takav je i „Najbolja ponuda“ (The Best Offer). Ovaj italijanski film, sa radnjom koja se dešava u Pragu, nevjerovatnom glumačkom postavom i sasvim neočekivanom pričom, nudi sve što gledaoci mogu poželjeti. Zanimljivost same radnje i nevjerovatnost kraja čine ga jednim od onih koji se gledaju bez treptanja – jer nijedna scena i detalj ne smiju da se propuste. Glavnu ulogu tumači fenomenalni Džefri Raš, a uz njega rame uz rame stoje Džim Stardžes i manje poznata, ali i dalje odlična Silvija Huks. Za muziku je bio zadužen Enio Morikone – a njegovo ime sve govori samo za sebe. Dakle, spremite se na potpunu zaokupljenost svih čula. Vaše uši i oči će uživati u umjetničkim aspektima, mozak će biti potpuno zaokupiran, a i osmijeh će se često pojaviti na licu. A kakvi ćete biti nakon pogledanog kraja filma? Vidjećete sami!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije