LjudiRadoznala Lola

Hiljadu i sto kišobrana koje bi nosila i Meri Popins

Tema: vazdušni akrobatski performans Vrsta djela: umjetnička instalacija Mjesto radnje: Helsinki, Finska Vrijeme radnje: semptembar 2015. godine Glavni likovi: Kaisa Beri, umjetnica i ekološka aktivistkinja i Timo Beri, kreativni direktor u finskoj dizajn agenciji „BOTH“ Kratka bilješka o djelu: Na savremenoj…

Bloginja

Tema: vazdušni akrobatski performans

Vrsta djela: umjetnička instalacija

Mjesto radnje: Helsinki, Finska

Vrijeme radnje: semptembar 2015. godine

Glavni likovi: Kaisa Beri, umjetnica i ekološka aktivistkinja i Timo Beri, kreativni direktor u finskoj dizajn agenciji „BOTH“

kaisa-beri-instalacija-sedmica-dizajna-akrobatski-performans

Foto: both.fi

Kratka bilješka o djelu:

Na savremenoj dizajn sceni, reflektori su uglavnom upereni ka minimalističkom performansu i ozbiljnim ostvarenjima. Želeći da se poigraju sa prenaglašenom ozbiljnošću u svojoj branši, Kaisa i Timo odlučuju da kreiraju instalaciju koja, iako ne originalno osvježavajuća, podsjeća na jednu od esencijalnih lekcija, kako dizajniranog, tako i stvarnog života.

kaisa-beri-instalacija-sedmica-dizajna

Foto: Flickr

Izvor inspiracije teče iz dječije novele o Meri Popins, čudesnoj dadilji koja u maštu mališana stiže sa kišobranom u jednoj, a magičnom torbom u drugoj ruci. Plod inspiracije cvijeta u formi oblaka 1.100 kišobrana, oblaka iz snova koji nas podsjeća da bi nekad trebalo zaboraviti sva pravila te prepustiti se moći mašte i igre kojoj ni nebo nije granica.

kaisa-beri-instalacija-sedmica-dizajna-helsinki

Foto: Flickr

Monumentalna instalacija je prošle godine ugledala svjetlost dana u sklopu sedmice dizajna u Helsinkiju, koja važi za najveći festival ovog tipa u Skandinaviji. Neobičan prizor je upotpunjen performansom vazdušne akrobatkinje, inicirajući lavinu riječi hvale za kreatore i performerku. Ali, riječ koja bi trebalo da ostane u vazduhu i 2016. godine nije performans, a ni kišobran.

Riječ je „igra“.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije