AktivizamHrabra Lola

Jajce: Spremni smo bojkotovati nastavu naredne školske godine

Odlučeno je. Skupština SBK podržala je na svojoj posljednjoj sjednici osnivanje škole koja bi radila po bosanskom planu i programu. Uprkos protestima srednjoškolaca, uprkos dolasku Džonatana Mura. Međutim, danas je najavljena nova posjeta šefa misije OSCE-a u BiH. On će…

Sara Velaga

Odlučeno je. Skupština SBK podržala je na svojoj posljednjoj sjednici osnivanje škole koja bi radila po bosanskom planu i programu. Uprkos protestima srednjoškolaca, uprkos dolasku Džonatana Mura. Međutim, danas je najavljena nova posjeta šefa misije OSCE-a u BiH. On će se sastati sa roditeljima srednjoškolaca i predstavnicima Vijeća učenika jajačkih srednjih škola.

Ivica Jukanović, jedan od organizatora protesta ističe:„Mnogo je lakše uvesti nacionalnu grupu predmeta i učenicima Bošnjacima na uvjerenja printati grb BiH, nego osnivati novu školu i stvarati dodatni jaz među mladim Jajčanima i Jajčankama“. Dodaje kako od Mura očekuju podršku u njihovim naporima, da sačuvaju zajedništvo koje traje godinama. Tarik Šehić, učenik medicinske škole i ujedno još jedan od učesnika protesta naglašava:

Ukoliko političari ne budu spremni na dijalog i kompromis, spremni smo bojkotovati nastavu naredne školske godine.

justice

Koliko su vlasti spremne daleko ići u svojim podjelama. Je li misao vodilja Divide et impera (podijeli pa vladaj)? I ako jeste, kad misle prestati? Mladi ljudi iz Jajca su nedavno poslali poruku zajedništva snažniju nego iko ikad u posljednje vrijeme. Samoinicijativno su se organizovali, izašli na ulice i iako u malom broju, pokazali su da se protive. Međutim, nekada su sredstva korištena da se ostvari cilj mnogo jača od dječijih riječi. Stvaranjem takvih podjela, nacionalno pitanje, koje je očito džoker karta vlasti, ponovo postaje glavno.

Hoće li uskoro i treću školu otvoriti?

Protesti srednjoškolaca u Jajcu nisu samo protesti protiv podjela škola. Ovo je slika društva. Dok mnoštvo nezadovoljnih štrajkuje, gladuje, protestuje, buni se protiv režima, politička elita povlači poteze koji njoj odgovaraju. Očekivano, kao i sve u našoj državi, ova situacija dobija i politički epilog, jer se nastoje skupiti predizborni bodovi na djeci. Ono što bi trebalo biti neiskvareno, čisto i primjer odraslima, postaje opterećeno, ograničeno i suzbijeno u političke redove. Ivica, Tarik i mnogi drugi, trebaju ostati djeca sa stavovima, koji se ne daju pokolebati i ispolitizirati. Društvo teško da će.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije