KarijeraPraktična Lola

Kako biti milionerka prije trideset i pete? Rizikuj!

Jeste li čuli za Polyvore? Društvena mreža, prostor za (samo)promociju, komunikaciju i šoping – Polyvore vam pruža mogućnost da birate odjeću i modne dodatke, pravite “setove” i igrate se sa modom, a u isto vrijeme sve to vam je dostupno za…

Redakcija

Jeste li čuli za Polyvore? Društvena mreža, prostor za (samo)promociju, komunikaciju i šoping – Polyvore vam pruža mogućnost da birate odjeću i modne dodatke, pravite “setove” i igrate se sa modom, a u isto vrijeme sve to vam je dostupno za direktnu kupovinu. Zvuči dobro, zar ne? Da i mi iz Lole tako mislimo i često se “zaigramo” na sajtu stvarajući modne kombinacije. Vjerujemo da vas neće iznenaditi činjenica da iza tako uspješne platforme stoji žena.

BQcDAAAAAwoDanBnAAAABC5vdXQKFjBOcGc4QzVjNEJHcnZHUUhuU05ScGcAAAACaWQKAXgAAAAEc2l6ZQ

Džes Li je izvršna direktorica kompanije Polyvore i ona je sve osim tipične korporativne žene. Ne voli odijela, nosi obične pamučne majice sa patikama i redovno posjećuje Komik Kon festival.

polyvore-2Li ima 33 godine, rođena je u Kanadi, a odrasla u Hong Kongu. Tokom odrastanja, majka joj je bila uzor i primjer za uspješno vođenje posla. Nakon što je diplomirala na prestižnom Stenford univerzitetu dobila je ponudu da radi za Google i bude vodeći stručnjak u oblasti softver inžinjeringa. Dugo je razmišljala da li je to nešto u šta treba da se upusti budući da ona zna da bude inžinjer, ali ne i vođa tima. Marisa Majer, izvršna direktorica kompanije Google je inspirisala Li na samom intervjuu da prihvati ponuđeni posao – “U životu uvijek treba birati teži i izazovniji put, jer samo je to ispravan način da učiš i naučiš”. Upravo to je i uradila Li – prihvatila je ponuđeni posao i već 2008. godine se našla u situaciji da postane  izvršna brend menadžerica i softver inžinjerka za Polyvore platformu.

Polyore se razlikuje od svega do sada – objedinjuje igranje, zabavu i online šoping. U septembru 2011. Yahoo je kupio platformu i njenih dvadeset miliona korisnika za 200 miliona dolara, a sa Li na čelu kompanije. Sav uloženi trud, suze i znoj su se isplatili. “Vidjeti lica tima sa kojim ste radili i kojim ste obećali da će uspjeti, a nakon tako uspješne prodaje je zaista neprocjenjivo” kaže Li i dodaje da trenutna situacija kompanije Yahoo na tržištu možda i nije najpovoljnija, ali ona ne strahuje – recept o biranju težeg i izazovnijeg puta je do sada nije iznevjerio pa neće ni ovaj put.


Bruk Hamerling – prva žena njujorške marketinške scene

Marketinška agencija Brew je vjerovatno jedna od najpopularnijih u svijetu. Svi klijenti koji su zainteresovani za Brew mogu da očekuju apsolutno revolucionaran pristup kada je u pitanje vođenje kampanje i stvaranje imidža, odnosno brendiranje. Osnivač, vlasnica, glavna i odgovorna, Bruk Hamerling svojim klijentima želi pružiti puno više od klasičnog medijskog eksponiranja u vidu PR objava i reklama. Što inovativniji pristup, tim bolje i upravo tako je Bruk osigurala da neka od najvećih imena budu njeni klijenti. Samsung je samo jedna od mnogobrojnih kompanija s kojim sarađuju.

Bruk je većinu svog života provela u Kaliforniji gdje je život itekako mazio, sve do smrti roditelja kada je shvatila da je došlo vrijeme da stvari preuzme u svoje ruke. Sa samo dvadeset i četiri godine ostala je sama i to je bilo jedino rješenje. Smrću oba roditelja je shvatila da je prevazišla sve strahove – mora nastaviti dalje! Sreća, ali i poznanstva su bila na njenoj strani pa je nedugo nakon kobnog događaja upoznala basistu grupe R.E.M, Majk Milsa u kog se zaljubila, a koji je bio i njena ulaznica u svijet selebritija. Kasnije joj je to donijelo izuzetno bitna poznanstva kao što je ono sa Bono Voksom liderom grupe U2.
Brooke_Hammerling

2001. je odlučila da se vrati u Njujork u kom je prije živjela te da uspostavljene kontakte i veze upotrijebi da stvori nešto veliko. Bruk ništa nije radila sitnim koracima, igrala je sa velikim igračima i ulazila na velika vrata – jedan od prvih razgovora koje je obavila, a koji su se ticali njenog novog posla i pokretanja biznisa, bio je i Leri Elison, bilioner, osnivač platforme Oracle. Nakon toga, sve je išlo u smjeru uspjeha. Ubrzo, marketinška agencija Brew je postala najpopularnija u Njujorku, a Bruk je kao klijente imala samo uspješne selebritije. Imidž kompanije se zasnivao upravo na tome, od popularnih ljudi stvoriti još popularnije. U tom selebriti krugu je upoznala i Metju Frojda, glavno i odgovorno lice PR kompanije Freuds iz Velike Britanije. Njemu se svidjelo ono što Bruk radi, a ona je bila zainteresovana za prodaju. Tako se i desilo, petnaest miliona dolara samo potpisom jednog čeka na večeri. Bruk ostaje Brew, kaže da je to jedino što zna da radi i čim želi da se bavi, jer osim marketinga i PRi-nga, može jedino da se bavi prodajom nakita negdje na plaži.


Ako ste nakon čitanja ovog teksta pomislile kako ne postoji ništa inspirativno, jer su ove žene imale dobre “temelje” da razviju svoje poslove – ipak razmislite još jednom! Džes Li je prihvatila savjet da bira teži put, jer samo tako može da uči i napreduje, nije dizala ruke od ideje i radila je zajedno sa svojim timom. Postojala je i opcija da odbije ponuđeni posao i zadrži svoje staro i sigurno mjesto, ali ipak je odlučila da je vizija vrijedna rizikovanja. Uloženo znanje i trud su se isplatili jer je stvorila jednu potpuno novu kompaniju.

Bruk je uživala u svim pogodnostima koje pruža život u Kaliforniji kada imate dobar društveni položaj i bogate roditelje, ali u isto vrijeme bez svega toga je ostala u samo jednom, jedinom danu. Željela je uspjeh i bogatstvo, ali nije čekala da joj se samo stvori već je odlučila stvari uzeti u svoje ruke, izaći iz zone komfora. Ne radi se o sudbini i sreći već o trudu i radu uloženom, obe su stavile sve na kocku. Svijet marketinga i interneta može da vas lansira nevjerovatno visoko i brzo i sve to možete izgubiti u jednom satu ukoliko na pola puta odlučite spustiti kriterije i pristati na manje.

Ne pristajte na manje, u životu je bitno da imate jasno određen cilj, koraci kojim ćete do ostvarenja istog doći, idu postepeno. Ko zna, možda baš jedna od vas čitajući ovaj tekst odluči da rizikuje, pokrene biznis i javi nam se za nekoliko godina da kaže kako je moguće ostvariti snove samo ako dovoljno čvrsto vjerujete u njih.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije