Praktična LolaŽivot

Alergije i psi: Kako izabrati kućnog ljubimca?

Sa porastom broja alergija, naročito među djecom, veliki izazov postaje odabir kućnog ljubimca. Teško je imati psa u kući koji vam izaziva alergije, bez obzira koliko ga voljeli. Stoga je korisno informisati se prije odabira pasmine, kako biste mogli uživati…

Sara Velaga

Sa porastom broja alergija, naročito među djecom, veliki izazov postaje odabir kućnog ljubimca. Teško je imati psa u kući koji vam izaziva alergije, bez obzira koliko ga voljeli. Stoga je korisno informisati se prije odabira pasmine, kako biste mogli uživati zajedno sa svojim ljubimcima, bez straha od alergija. U nastavku vam predstavljamo pasmine koje djeluju povoljno na vaše zdravlje.

Kovrdžavi bišon

The perfect dogs for people with allergies

Ovaj mali bijeli pas, duge i kovrdžave dlake je inteligentan, živahan i odan prijatelj. Sa njim je veoma lako živjeti, jer se lako dresira. Ono što je važno naglasiti jeste da se on ne linja pa ne morate brinuti da ćete imati problema sa održavanjem higijene.

Ako živite u stanu, ovaj pas može da bude vaš sustanar, jer osim što može živjeti 15 i više godina, on ne raste više od 30 centimetara, a kilaža mu ne prelazi pet kilograma. S obzirom na to da ova pasmina luči manje pljuvačke i ne linja se, ona je idealan odabir za osobe sklone alergijama.

 

Jorkširski terijer

The perfect dogs for people with allergies

Nemate veliko dvorište? Onda je Jorki savršen za vas. On se igra u zatvorenom prostoru i obožava maženje sa vama. Ne linja se, što ga čini pogodnim ukoliko ste skloni alergijama. Ne zahtjeva mnogo brige, ali ipak trudite se da što češće raščešljavate njegovu dlaku i održavate higijenu.

Mnogo ljudi voli ovu pasminu, upravo iz razloga što su maleni i jednostavni. Oni  teže svega tri kilograma, a dostižu visinu od 17 centimetara što ih čini malim džepnim izdanjima, koja su izvor sreće i radosti.

 

Ši cu

The perfect dogs for people with allergies

Uprkos dugoj dlaci, ova pasmina se linja veoma malo. Zahtjevaju dosta brige i čišćenja iza njih, ali su druželjubivi, umiljati i privrženi. Jedino na šta trebate obratiti pažnju, jeste njihova ljubomora. Obožavaju biti u centru pažnje, pa sa dolaskom novih članova u porodicu postanu ljubomorni.

Iako ne rastu više od 27 cm, a kilaža im je do sedam kilograma, oni nisu najbolji odabir za porodice sa malom djecom koja se ne znaju ponašati u prisustvu pasa, jer je teže dresirati ovu pasminu. Opasnost od alergija ne postoji, ali briga o njihovom zdravlju vam treba biti prioritet, jer ovi psi su skloni različitim bolestima, što zahtjeva dodatnu brigu i njegu. Ali ako ste velika ljubiteljica pasa, spremna da svoju ljubav dijeli na ova mala bića, ši cu je pravi odabir.

 

Pudlice

The perfect dogs for people with allergies

Pudlice su veoma inteligentne, snažne i umiljate. Postoje u tri veličine: standardnoj, minijaturnoj i velikoj. Ne linjaju se, ali zahtjevaju dosta brige i raščešljavanja dlake. Jednostavne su za dresiranje, ali minijaturne mogu biti malo agresivnije.

Ako ne volite toliku prisnost, odlučite se za labradoodle, pasminu koja nastaje ukrštanjem labradora i pudlice. Imaju antibakterijsku dlaku pudlice, ali na labradorovom tijelu. Jednostavne su za održavanje i lako se prilagođavaju ambijentu i vlasniku.

 

Talijanski hrt

The perfect dogs for people with allergies

Savršeno! Ovaj mali talijan ima tanku dlaku pa se gotovo nikako ne linja, veoma je jednostavno čistiti ga. Razigran je, odan i ne treba mu veliko dvorište. Veoma je osjetljiv na hladnoću pa nije dobar odabir ako živite negdje na sjeveru. Ako volite oblačiti pse u džempere, onda je ovo sjajan odabir, jer osim što ga grijete, možete se modno usklađivati.

Teški su oko četiri kilograma, a visoki do 38 centimetara što ih čini odličnim i za manje prostore.

 

Za koju god pasminu da se odlučite, bilo da uzmete nekog od predloženih ili prošetate do nekog azila za pse i odlučite da udomite nekog slatkiša na četiri noge, budite spremni na to da je pas velika odgovornost, skoro velika kao dijete. I da će vam skoro toliko ljubavi vratiti nazad.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije