PojaveRadoznala Lola

Hidžab – Marama kojom žena prekriva (skoro) sve na tijelu

Ko bi rekao da marama ili veo može da pokrene cijelu društveno -političku scenu. Ali to je baš ono što se dogodilo. Danas, one su zabranjene u Francuskoj, obavezne u Saudijskoj Arabiji i modni detalj u Indoneziji. Neki ih vide…

Maja Mihajlović

Ko bi rekao da marama ili veo može da pokrene cijelu društveno -političku scenu. Ali to je baš ono što se dogodilo. Danas, one su zabranjene u Francuskoj, obavezne u Saudijskoj Arabiji i modni detalj u Indoneziji. Neki ih vide kao način pokoravanja žena, dok drugi smatraju da je stvar slobodne odluke svake muslimanke da li će da se obaveže na njeno nošenje. U savremenom islamskom svijetu, one su sve češće prisutne kao izraz stila, a mogu biti svih veličina, oblika i boja. Za njih postoji i posebna terminologija, koja može imati različito značenje u različitim mjestima. Željeli smo da je pojasnimo i da prikažemo mješavinu tradicionalnog i modernog Istoka kroz svijet marama i velova muslimanskih žena.

Najpoznatija marama, hidžab, koja ima različite načine i stilove vezovanja, u Kur’anu nije opisana kao dio odjeće, nego kao nešto poput zavjese, nešto što odvaja i omogućava privatnost. A to je, prema islamu, glavna uloga svih muslimanskih velova: zaštita od neželjenih pogleda.

A vi slobodno pogedajte naš vodič i saznajte kako to izgleda širom muslimanskog svijeta.

 

Hidžab

Hijab Style Inspiration Dian Pelangi 1tumblr_mpig9b8EuG1rtrddto1_1280

Izraz je poprimio značenje za sve muslimanske velove, posebno na zapadu, ali uglavnom se koristi za maramu, koja je tu da prekrije prije svega kosu, a nekada i vrat, zavisno od zemlje o kojoj je riječ ili uvjerenja žene koja ga nosi. Stilovi se razlikuju ne samo prema geografiji, nego i modnim trendovima.

Đilbab

young-woman-wearing-black-jilbab

Takođe se spominje u Kur’anu i obično se odnosi na zaštitnu odjeću, a ne na neki određeni odjevni predmet. U Indoneziji đilbab označava bilo koju skromnu haljinu, koja pokriva tijelo od glave do pete, uključujući i maramu na glavi, dok u sjevernoj Africi i Arapskom poluostrvu češće znači dugu haljinu ili tuniku.

Čador

chador-green-eyes-sight-jewelVijekovima su žene u Iranu nosile ove polukružne tkanine prebačena preko glave poput šala. Čador obično nema pričvršćivače, već se drži rukom ispod vrata. Crna boja je poželjna u javnosti, ali žene često nose šarene verzije kod kuće ili u džamiji.

 

Nikab

nikab1 nikaaabVeo koji pokriva žensko lice, s prorezom ostavljenim za oči. Iako nije obavezan u Saudijskoj Arabiji, skoro uvijek ga nose žene u javnosti zajedno sa abajom. U velikom dijelu svijeta, uključujući i Južnu Aziju i Sjevernu Afriku, žene često nose polu-nikab, tkaninu kvadratnog oblika koja se sveže ili drži ispod očiju.

wallpaper-hijab

Himar

khimar

khimar5

Ovo je treći pojam, koji se uz hidžab i đilbab, spominje u Kur’anu. Zajedno, oni predstavljaju vjersko opravdanje za zahtjeve za pokrivanjem žena. Istorijski gledano, himar se odnosi na bilo koji odjevni predmet koji promoviše skromnost, pokriva genitalije i grudi žene i štiti je od pogleda muškaraca s kojima nije u srodstvu. Najćešće podrazumijeva maramu koja je duža od hidžaba pa tako prekriva ramena, grudi i pada preko kukova. U nekim zemljama, pojam se koristi za opisivanje bilo kojeg vela ili marame, baš kao i hidžab.

Abaja

3f9d03d4aa5b8c134c7599be62bbdb72

Sveprisutni pokrivač za žene u Saudijskoj Arabiji može se vidjeti širom Arapskog poluostrva i dijelovima sjeverne Afrike. Tipično crni, ovaj odjevni predmet konstruisan je kao labavi ogrtač ili kaftan i pokriva sve osim lica, šaka i stopala.

Burka

burqqaburrqa

Odjeća koja se nosila uglavnom u Avganistanu i bila obavezna po zahtjevima Talibana, pokriva cijelo lice, s mrežastim dijelom preko očiju. Kada je prvi put spomenuta u Njujork Tajmsu 1988. godine opisana je ni manje ni više nego kao – šator. U Kabulu, većina burki su plave, ali u drugim dijelovima Avganistana i Pakistana su smeđe, zelene ili bijele. U Saudijskoj Arabiji su najčešće crne, ali ne uvijek. Moda ne miruje pa ni kada je o burkama riječ. Tako danas možete sresti žene pr

ekrivene crvenim, žutim ili ljubičastom velom.

22_niqabgraphic2

Hidžab, nikab, burka, čador i himar

Toliko boja, oblika, načina na koji se nose; neko ih podržava, neko im se protivi, ali jedno je sigurno – velovi nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Svako o njima ima svoj stav i svoj sud, često i bez poznavanja istorijskog porijekla, religiozne uloge ili činjenica koje se tiču savremene upotrebe i političkih prilika u zemljama u kojima se nose ili zabranjuju. Mi ovdje nismo htjeli da donosimo bilo kakve sudove, već samo da vas upoznamo sa različitim oblicima i stilovima, koji dolaze uz njih u jednom drugačijem svijetu od našeg.

Mission-d-information-sur-la-burqa-creee

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije