DogađajiRadoznala Lola

Krovfest: Prilika za vraćanje života kulturi

“Dobro veče, dame i gospodo!” viknuo je čovjek koji se pojavio na maloj terasi Narodne Univerzitetske biblioteke u Banjaluci. Niotkud, odjednom, u odijelu i sa cilindrom na glavi. Lagani zvuci dj April su se utišali, a svi smo ostali sa…

Sara Velaga

“Dobro veče, dame i gospodo!” viknuo je čovjek koji se pojavio na maloj terasi Narodne Univerzitetske biblioteke u Banjaluci. Niotkud, odjednom, u odijelu i sa cilindrom na glavi. Lagani zvuci dj April su se utišali, a svi smo ostali sa znakom upitnika iznad glave. To je međutim tek početak. Riječ je o Dejanu Andriću, koji je izveo filozofski stand up Nevid teatra Erazmo Roterdamski, Pohvala ludosti. U svom upečatljivom nastupu, ovaj glumac je dotaknuo mnoge. Kako u prenesenom, tako i u doslovnom smislu. Prilazeći ljudima, pokušavao je uključiti svakoga od nas u interaktivni proces. Kvazi elitnoj banjalučkoj raji, koja je u pozadini pričala, dok se stand up izvodio, ovaj osebujni glumac je viknuo iz sveg glasa: “Hajte kući! Tako to inače radite u zadnjim redovima”, a potom je nastavio performans, koji je nekima bio pretjeran, drugima zabavan, ali činjenično realan.

Na koncu priče kada je nagrađen aplauzom, istaknuo je kako budale same sebi plješću te se osvrnuo na to koliko je glup čovjek srećan. Srećan jer ne zna, ne pita i ne zanima ga. Čini se da je mnoge pogodio takvim izvođenjem pa su mišljenja podijeljenja. Ono što je sigurno jeste da je izazvao reakciju i naveo nas na razmišljanje.

U uvodnom obraćanju direktorica Narodne Univerzitetske biblioteke, Ljiljana Petrović-Zečić objasnila je ideju samog festa.

Želimo vratiti život kulturi, jer po tome smo prepoznatljivi i kao takvi se trebamo predstaviti svijetu. Kultura je sve što imamo, a nakon gašenja “Kratkofila” i “Flastera” ovakav festival vraća nadu da će Banjaluka imati svoj dugoočekivani prostor, upravo ovdje.

U saradnji sa organizacijom “Prostor” realizovan je projekat koji će trajati do septembra, ali sa nadom da tu priča ne završava. Nijedan političar nije pozvan na manifestaciju, jer se prema riječima Ljiljane željela izbjeći povezanost sa predizbornim kampanjama. Kultura treba da ostane apolitična. Uskoro je planirana i promocija stripova, jer naša država je riznica crtača stripova, koji čekaju svoj prostor i priliku da se pokažu. Ena Mitrovska, predstavnica organizacije “Prostor” obratila se prisutnima i zahvalila volonterskim angažmanima koji su u krajnosti glavna pokretačka snaga priče. Osim njih, dobili su donacije sekundarnih sirovina, što upućuje na to da je čitava inicijativa djelo volje i elana mladih ljudi, koji su željeli vratiti kulturi njeno mjesto.

krov

Foto: Borislav Brezo

Nakon predstavljanja samog projekta i festa, otvoren je dio Po(v)ezivanje sa Tanjom Stupar Trifunović, koja je pozvala sve prisutne da nakon nje uzmu mikrofon i pročitaju neko svoje poetsko djelo. Cilj ovog dijela programa je, kao što sam naziv kaže povezivanje kroz poeziju pa otud i poezivanje. Uz ugodne zvuke dj April prisutni su zaista mogli uživati i podsjetiti se zašto trebaju više ulagati u kulturu, prvenstveno svojim dolaskom i poštovanjem ovakvih manifestacija. Kreativni prostor namjenjen svima nama, otvoren je, a dalji rad i razvoj ovisi isključivo od nas. Sloboda govora, mišljenja i izražaja, čine ovo mjesto savršenim utočištem od stvarnosti koja radi upravo suprotno. Dobrodošli ste svi da svojim idejama, inicijativama i prijedlozima upotpunite prostor biblioteke.

Septembar možda znači kraj projekta, ali nipošto ne bi trebao značiti kraj ovakve atmosfere i prilika koje se nude. Meni, tebi, nama kao društvu koje zajedno može vratiti kulturu sa margina društva u sami centar dešavanja. Dajte svoj doprinos, jer od nas svih ovisi izgled ovog grada, ovog društva i ove stvarnosti.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije