PorodicaPraktična Lola

Nemoj šutirati mačke dok si trudna – biće ti dlakavo dete!

Kada smo naišle na ovaj tekst na Aleksandrinom blogu, prvo smo se dobro ismijale, onda nam je, na drugo čitanje, sve to bilo prilično tužno, a onda smo shvatile da želimo i vas da pitamo: Kakve ste vi savjete dobijale?…

Priredila Redakcija

Kada smo naišle na ovaj tekst na Aleksandrinom blogu, prvo smo se dobro ismijale, onda nam je, na drugo čitanje, sve to bilo prilično tužno, a onda smo shvatile da želimo i vas da pitamo: Kakve ste vi savjete dobijale? Šta dodajete ovom spisku?

Aleksandrin tekst prenosimo u cjelosti i hvala joj na ustupljenom sadržaju.

Pre nekog vremena su mi mame iz FB grupe Mama Novosadjanke pomogle u prisećanju na sve te silne dušebrižničke i logične savete ljudi na koje može naići jedna trudnica. I Blaženka je skoro pisala o nečem sličnom. Nazvala sam ih bapskim pričama, iako je tužno to što te priče i saveti nisu dolazili samo od starijih ljudi. Naprotiv, puno je i mlađih osoba koje su me savetovale tim sujevernim uvreženim mišljenjima, a da nijedna nije znala da mi odgovori na jednostavno pitanje A zašto? To nije važno. Ćuti i slušaj, to tako treba. Ili tako mora. Valjda su naše bake znale zašto je to dobro. Ni one nisu ništa pitale. Samo su radile kako im se kaže, pa makar to bila najbesmislenija stvar na svetu.

Ja i dalje pokušavam da nađem logiku mnogim ovim savetima, ali mi nešto teško ide. Možda ćete vi znati nešto više o tome. Rado ću vas saslušati.

 • Nemoj sedeti u turskom sedu kad si trudna, jer će se bebi obmotati pupčana vrpca oko glave. Jer, pupčana vrpca se kreće u pravcu tvojih nogu ili…?
 • Nemoj šutati mačke dok si trudna – biće ti dlakavo dete. Inače je ok da šutiraš mačke, samo se suzdrži dok si trudna. Zbog bebe!
 • Nemoj maziti psa dok si trudna – biće ti dlakavo dete. U stvari dosta stvari ne smeš da radiš iz rizika da ti dete bude dlakavo. To je nešto najgore što ti se može desiti, pu pu.
 • Nemoj se šišati dok si trudna, skratićeš bebi život. Sram da te bude pa da vodiš računa o svom izgledu i higijeni u trudnoći. Bićeš mama, tebe više tu nema.
 • Nemoj trudna da šetaš napolju po noći, jer ti beba neće nikad spavati. Znači, čim krene da se smrkava, ti brzo u kuću. A i tamo pazi šta radiš i koga maziš, jer to svakojako može da se odrazi na bebu.
 • Pij mnogo vode u trudnoći da bi ti dete bilo pametno. Poznato da je količina vode utiče na porast inteligencije. Bapska longitudalna istraživanja dokazala.
 • Ne zameraj se trudnici, izaći če ti čmičak na oku. Trudnice su u stvari strašna bića kojih se treba kloniti u širokom luku. Nikad ne znaš kako može da te urekne. 
 • Na koga prvo trudnica pomisli kad se beba ritne, na njega će ličiti. I zato trudnice gledajte puno filmova sa svojim omiljenim glumcima u periodu mogućeg ritanja bebe, da dobijemo puno npr. Ryan Gosslinga u Srbiji.
 • Ko trudnicu najviše nervira u trudnoći, na njega će ličiti. Trudnice, nemojte gledati vesti dok ste bremenite. Ne želite da rodite Vučića ili Tomu Nikolića.
 • Ako želiš da zatrudniš samo je dovoljno da sedneš gde je trudnica sedela, ili da joj stomakom očešeš njen stomak. Muškarac ti ni ne treba. Tako je verovatno i Isusova Marija.
 • Ako ti se voda prosipa preko ručki šerpe dok ih trudna pereš, dete će ti boleti uši. Ma sram te bilo ako ne poznaješ samurajske veštine pranja sudova. Voda ti se preliva preko šerpe! Gde će ti duša? Misliš li ti na svoju bebu uopšte?!
 • Nemoj piti ništa iz flaše dok si trudna, jer će ti dete bljuckati. Aha, znači svaka mama je bar jednom pila iz flaše. Sad smo vas provalili, sve do jedne!

Saveti tek postaju ozbiljni kada se porodiš. Ako misliš da si ih se dovoljno naslušala, varaš se. Kad postaneš roditelj tek onda moraš biti obazriva. Opasnosti vrebaju sa svih strana, pa moraš dobro poznavati sva pravila koje je davno utvrdio tamo neko u prošlosti našeg naroda. I nemoj slučajno da pitaš zašto ili kako! Ćuti i slušaj!

O bapskim pričama i roditeljstvu u nekom od narednih postova…

Izvor: Creactive

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije