PojaveRadoznala Lola

Ozbiljno, znate li šta vaša profilna fotografija govori o vama?

Iskreno, koliko vremena provodite na Facebooku? Mnogo! A koliki značaj pridajete vašoj profilnoj fotografiji? Mali? Mali broj fotografija su one spontane, iskrene, prirodne. Obično se radi o profesionalnim fotografijama sa vjenčanja, ali i onim spontanim fotografijama na kojima izgledate užasno,…

Sara Velaga

Iskreno, koliko vremena provodite na Facebooku? Mnogo! A koliki značaj pridajete vašoj profilnoj fotografiji? Mali?

Nisam-imala-pojma

Mali broj fotografija su one spontane, iskrene, prirodne. Obično se radi o profesionalnim fotografijama sa vjenčanja, ali i onim spontanim fotografijama na kojima izgledate užasno, jer vas je drugarica “uhvatila” u pogrešnom trenutku. Međutim, bez obzira na to kakva je vaša profilna, ona šalje određenu poruku i govori nešto o vašoj ličnosti. Pogledajte u nastavku i možda pronađete sebe.

 

Mlada profesionalka

Profesionalka

Vi ste oprezna karijeristica, koja će sve potencijalne greške izbrisati, kako bi budući poslodavac vidio da ste besprijekorni. Ipak, koliko je to prirodna fotografija vas i vašeg karaktera? Fejsbuk je i dalje mreža na kojoj održavate svoj profil. Jeste li vi ovako poslovni 24h?

 

Putnica

putnica

Klik kroz profilne fotografije putnice je kao da listate National Geographic galeriju. Ona predstavlja sve ono najvažnije što trebate vidjeti u svakom gradu i državi, a sebe ostavlja u silueti, čisto da naglasi da je tu bila. Uobičajeni komentari ispod njenih fotografija su: “Želim tvoj život!” i “Imaš li posao?”, Prosto ova žena stiže sve, dok vi sjedite kući ili u kancelariji. Možda se iza svega krije dobra organizacija, a možda ona toliko voli putovati, da je počela objavljivati slike redom sa putovanja. Možda malo i pretjerano?

 

Street style fotografija

street-style

Zanemarite lice i fokusirajte se na odjeću. Ovdje je outfit u prvom planu i govori o stilu vlasnice. Njen moto je: “Pratite me i saznajte nove modne trendove”. Ako još pritom vodi svoj modni blog, obavezno će se naći link na njen page ili istaknute oznake gdje kupuje. Ona je izvor informacija, gdje šta kupiti po povoljnoj cijeni, ali to nositi sa stilom kao što ona radi. Izlog ili osoba, vi znate.

 

Taj par

par

Znate takve. Njihove profilne fotografije su gotovo identične, a na obe su srećni i zaljubljeni. Opis slike je vjerovatno datum kad su se upoznali, a komentari su “Volim te ljubavi” i slično. Primijetićete da su uskladili i vrijeme objava pa možete pratiti i razvojne faze njihove veze. Kada objave famozno: “Zaručeni smo”, preplaviće internet statusima, fotografijama i pjesmama. Šta ako prekinu?

 

To nisi ti, LOL

lol

Rijetke su osobe koje će izbjeći priliku samopromocije, u vidu profilne fotografije. Ova vrsta osoba iznosi svoj stav,putem profilne fotografije, jer tu se može naći citat, omiljeni klub, ličnost ili nešto, čime će se otkriti ko je zapravo osoba. Međutim, nekad će to biti i apsolutno nasumična slika humorističnog karaktera, koja će pokazati koliko ona zapravo pridaje značaj Facebooku. A možda se iza takve fotografije krije neka nesigurnost?

 

Selfie duck face

patka

Ona je ta koja svoje drugarice zove “mačkice” i ne zanima je šta mislite o njoj. Pućenje je hobi, a poenta fotografija je skupljanje lajkova. Nju prati čitava armija na Instagramu i obožava da se fotografiše. Ipak, u tolikom broju nađu se i oni koji je ne vole pa se onda njima obraća putem #hejteri. Naravno, u opisu profilne na kojoj je ponovo lijepa i nasmijana.

 

“Pomažem drugu da popuni svoj portfolio”

portfolio

U pozadini su najčešće grafiti, cool natpisi, a u desnom uglu ime autora u kurzivu. Oni su modeli svojih drugova kojima žele pomoći. Šta to govori o njima? Cijene njihovo prijateljstvo, a istovremeno koriste blagodati besplatnog šminkanja. One su prijateljice, kojima je uvijek važnije kako se neko drugi osjeća, nego one same. A možda je baš suprotno?

 

Atletičarka

atleticarka

Želiš je mrziti, jer svakodnevno podsjeća na to kako si bespotrebno platila članarinu u fitnes klubu. Osim toga, pokazuje svoju super snažnu stranu i navodi te da joj se diviš. Jer na kraju nisi ljuta, već impresionirana njenom figurom. Ma gdje god bila ona izgleda savršeno, na Instagramu objavljuje svoj dnevni meni i može ti biti lična trenerica.

 

Grupna fotografija

grupna

Ne samo da ima hrpu drugarica, već su one usklađene, tako da na svim grupnim fotografijama izgledaju isto. Mnogo se toga promijenilo s godinama kod njih, ali redoslijed stajanja na fotografiji je ostao isti. Ona djeluje kao da nije narcisoidna i dijeli prostor sa svojim drugaricama. Ipak, ona je u kategoriji bez milosti za drugarice, jer objavljuje sliku, bez obzira kako one izgledaju na njoj.

 

Bez milosti za prijatelje

milost

Kao što grupna fotografija pokazuje da je ona u prvom planu, jer objavljuje čak iako su ostale na njoj katastrofalne, tako i ova pokazuje čak veći stepen nemara za druge. Ako je ona zadovoljna svojim izgledom, ostali će biti izrezani sa nje. Bez priče, komentara ili dileme. Ipak, to je njen profil.

 

Nasmijana i sama

nasmijana

Ovo je fotografija koja govori “ovo je spontani trenutak, u kojem sam uhvaćena kako se smijem”. Naravno, pozadina je idilična, njen make up savršen i prilično je jasno da je ovo fotografija koja je deveti od deset pokušaja. Ona poručuje: “Ja imam prijatelje koji me nasmijavaju i fotografišu”. Ne želi da izgleda potpuno narcisoidno, pa je zato odabrala ovu spontanu varijantu. Ipak, ne bi joj škodilo malo više spontanosti, ali prave.

 

Jeste li pronašle svoju profilnu, slažete li se sa ovim? Jesmo li vas nasmijale ili ste samo prevrnule očima?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije