Praktična LolaŽivot

Da li i ti godišnje pojedeš sedam KILOGRAMA šećera?

Čokolada. Slatkiši. Šećer. Malo ko im uspijeva odoljeti. Da li ste se ikada zapitali zašto je to toliko teško? Šta je to što nas tjera da ga jedemo? Šećer je naša droga, priznavali mi to sebi ili ne. Mnogo je…

Priredila Maja Mihajlović

Čokolada. Slatkiši. Šećer. Malo ko im uspijeva odoljeti. Da li ste se ikada zapitali zašto je to toliko teško? Šta je to što nas tjera da ga jedemo?

Šećer je naša droga, priznavali mi to sebi ili ne. Mnogo je onih koji čak i nisu svjesni da su zavisni od bijele kristalne supstance. Čovjek iz Zapadne Evrope ili Sjedinjenih Država tokom samo jedne godine unese i do sedam kilograma šećera, a da toga nije ni svjestan.

Ali da o tome treba razmisliti, potvrđuje i studija naučnika sa Prinstona, koja je pokazala da šećer i vještački zaslađivači imaju isti efekat po naše nerve i ponašanje kao i kokain, jedna od suptanci koja najlakše stvara zavisnost.

A evo kako možete znati da li je vaša ljubav prema šećeru zdrava ili ipak prelazi granicu normalnog: Lola donosi pet znakova da ste postali zavisni od slatkog.

 

Pojedete više slatkiša nego što ste imali namjeru

Da li vam se dešava da otvorite pakovanje keksa ili bombona s namjerom da uzmete samo jednu, a onda, nekoliko minuta kasnije, kažete sebi: “Još SAMO jednu?” I tako nastavite dok ne shvatite da ste pojeli sve? Ili sa naporom sklonite nekoliko preostalih keksića, krijući ih od sebe u plakar?

photo-1458336458944-27b9f90c7f38

Strašno vam se jedu složeni ugljeni hidrati, poput tjestenine ili hljeba

Ovo možda djeluje čudno i možda se pitate: “Kakve veze ima tjestenina sa šećerom?”, ali istina je da ima i to velike veze. Mnogi ljudi koji su zavisni od šećera žude za parčetom hljeba, porcijom tjestenine ili krompira, izvorima složenih ugljenih hidrata. Zašto? Zato što ih vrlo brzo po njihovom unosu, organizam pretvara u proste hidrate – šećer – i tako brzo i lako hrani vašu potrebu, koje niste ni svjesni.

 

Nagrađujete se slatkišima

Upravo ste završili zdrav, izbalansiran ručak i znate da nije dobra ideja da uzmete i kolač nakon toga, jer ste već siti. Ali onda krenete da tražite opravdanja i da racionalizujete situaciju, govoreći kako zaslužujete malu nagradu. Odlučite da ipak pojedete slatko parče, govoreći sebi kako je to samo jednom, samo taj put. A, zapravo, nikada nije samo taj jedan put.

 

Pokušavate se odreći šećera, ali ne uspijevate

Neprestano namjeravate, ako ne potpuno ostaviti, onda bar napraviti pauzu sa slatkišima i odmoriti tijelo. I to je uvijek tu negdje, na listi stvari koje planirate, ali zapravo nikada ne krenete da sprovodite taj plan. Da li je u pitanju samo mali nedostatak discipline ili vaše tijelo toliko traži šećer, da ne možete da izdržite pritisak?

sweets

Traži vam se slatko poslije svakog obroka

Koliko često se desi da se nađete u sljedećoj situaciji: završili ste obrok, najeli se, zadovoljni ste. Odjednom, tako želite pojesti nešto slatko. I – udovoljite toj želji. Da li se ova situacija ponavlja svakodnevno? Ukoliko je odgovor pozitivan, treba dobro da se zamislite.

Šećer je povezan sa debljinom, povišenim krvnim pritiskom, glavoboljom i umorom. Želja za slatkim nije samo razlog što ne možete skinuti suvišne kilograme već narušava vaše kompletno zdravlje. Ukoliko ste se pronašli u gornjim primjerima, dio ste grupe zavisnika od šećera. I šta sada kada ste to saznali? Pa, možda da probate prvo da prihvatite da imate problem sa kontrolom unosa slatkog, a zatim i da probate neki od drugačijih načina da učinite svoj život zdravijim. Ovo je naš prijedlog kako da probate da pristupite slatkom problemu ovaj put:

 

Priznajte i prihvatite

Prvi korak je osviještenost. Možda ste se pronašli u gornjim primjerima, ali i dalje odbijate da povjerujete da ste zavisni od bilo čega. Ali da bi šećer prestao da kontroliše vaše navike u ishrani, morate se suočiti s tim da imate problem. I ne, nismo mi sad poklekle pred trendom ovoga i onoga i ne, nije šećer novi gluten. Vi stvarno imate problem i nije do nas.

fruit

Napravite plan promjene

Čitanje etiketa i svjesno donošenje odluka i pravljenje izbora svaki put da se odmaknete od onoga što u velikoj količini sadrži šećer, može da vam da snagu da napravite rez u svojoj navici da uzimate slatkiše ili proizvode u kojima je šećer prisutan u velikoj mjeri. Postoji pedeset i šest naziva za šećer koji se koriste na etiketama. Proučite ih i spremne idite u kupovinu.

 

Dodaci ishrani

Na tržištu postoje suplementi u obliku sprejeva ili tableta koji pomažu da istrenirate svoj mozak da prestane “misliti” na šećer. Raspitajte se u apotekama, može biti od pomoći na teškom putu.

Možda možete i same smisliti svoj plan. Postavite sebi cilj i krećite se ka njemu, korak po korak. Bitno je da znate kuda idete i zašto treba tamo da stignete. Možda ćete morati ponekad da stisnete zube, ali i stisnutih zuba možete da se smiješite. I ne, to ne znači da sad treba zauvijek da izbacite slatko iz svog života. Naprotiv. Nađite nešto slatko, što se ne nalazi u kutiji keksa. Toliko je toga slatkog oko vas.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije