VauZabavna Lola

Čovjek je pobjegao sa svadbe da bi bio na trećoj večeri Demofesta!

Ako ste se pitali kako izgleda savršenstvo zvuka, vizuelnih efekata i energije, onda imamo odgovor. On je veoma kratak i glasi: ZAA. Sanja Vučić, vokalistica pomenute grupe, nikoga nije ostavila ravnodušnim. Bilo da ste žena ili muškarac ili nešto sasvim…

Sara Velaga

Ako ste se pitali kako izgleda savršenstvo zvuka, vizuelnih efekata i energije, onda imamo odgovor. On je veoma kratak i glasi: ZAA. Sanja Vučić, vokalistica pomenute grupe, nikoga nije ostavila ravnodušnim. Bilo da ste žena ili muškarac ili nešto sasvim treće, energija kojom ova žena zrači je naprosto da se zaljubite. U startu ću napomenuti da bi banjalučka publika zaista mogla biti ažurnija, ali da su dali sve od sebe kada je ona to tražila. Ključna riječ u nastupu ove izvanredne žene je samopouzdanje. Ona vidno uživa u svakoj pjesmi, daje maksimum od sebe i voli sebe. A to se itekako odrazilo na nastup, a ujedno i publiku.

No, vratimo se na takmičarski, glavni i najvažniji dio. Proglašeni su pobjednici i mogu reći samo: “Moji favoriti se nisu plasirali.” Uprkos inovativnom spoju muzičkih žanrova, “Sila nečista” nije osvojila nijednu nagradu, osim recimo srca publike. Drugi favorit većine je bio bend EoT, čija je vokalistica i basistkinja osvojila nagradu “Plavi bas” za najboljeg basistu, ali po mom mišljenju je trebalo da se plasiraju u top tri. Pobjednici su bend Seine iz Varaždina, što je iznenađenje večeri. Favoriti publike, ako nisu bili pomenuta dva benda, onda su zasigurno to bili domaći KDŽO sa sjajnom energijom i ovacijama. Međutim, žiri je odlučio. Drugo mjesto pripalo je momcima iz Degeneze iz Beograda, što je manje više očekivano, jer su zaista zasluženo tu. Njihov gitarista David Šerifović ujedno je osvojio i Jack Daniel´s gitaru, kao nagradu za najboljeg gitaristu. Treće mjesto pripalo je Letargu iz Koprivnice, što je gledajući cjelokupni plasman sasvim ok.

Ivan Ščapec-Seine

Pobjednici festivala, bend Seine

Kolege novinari imali su priliku u prethodnom periodu pisati članke vezane uz Demofest, a kao autorica najboljeg novinarskog teksta proglašena je Mirna Pijetlović, novinarka Glasa Srpske. Revijalni program je započeo nastupom prošlogodišnjih pobjednika, koji su dočekani slabije nego demo bendovi. Generalna zamjerka je reakcija publike, koju je trebalo deset puta zamoliti da aplaudira, vrišti ili radi bilo šta što priliči koncertu. Kao što sam spomenula, ZAA je zato uspio podići sve na noge, a sve to upravo zbog harizmatične Sanje. Nedugo kasnije, na red je došla Bombaj Štampa i svi smo sjeli u vremeplov nekoliko decenija unazad. Da li zbog moje lične emotivne povezanosti sa Sarajevom, da li zbog činjenice da je nekom meni vrlo dragom upravo tu noć rođendan tamo, ali ja sam zaista uživala u njihovim izvedbama, koje su vozile “ravno do Ilidže”.

A onda nakon silnih zavrzlama, koje su uključivale otkazane letove, gubljenje prtljaga, negdje iza dva došli su Mando Diao, kako bi “plesali sa nekim”. Podigli su atmosferu do nivoa rasplesanosti i uživanja te se vratili na bis, kako bi otpjevali najpoznatije im hitove poput: “Gloria” i “Dance with somebody”. Banjaluka je zaista i plesala, slala pozitivnu energiju svijetu i pokazala zašto Demofest ima status najvećeg regionalnog festivala demo bendova. Generalni utisak je sjajan, jer izvođači su zaista dali svoj maksimum. Kako demo bendovi, tako i revijalci, ali publika je mogla još, mogla je više. Stoga se iskreno nadam da će jubilarni deseti doći spremniji da podrže sav trud, zalaganje i angažman izvođača i organizatora.

Bombaj

Bombaj Štampa

Tvrđava Kastel protekla tri dana je zaista bila mjesto drastično različitih ljudi, spojeva žanrova i inovativnosti. Kako na bini tako i u publici. Sinoć je posebnu pažnju privukao momak u prvim redovima, koji je zasigurno najveći fan Mando Diao grupe. Osim što je skinuo majicu kada i pjevač, on je znao svaku riječ, svake pjesme i imao je čitavu koreografiju. To je bilo na granici striptiz performansa i plesa, ali čovjek je zaista uživao i to volim vidjeti kod ljudi. Posvećenost, predanost mjestu i vremenu u kojem su. Uspjela sam upoznati kuvara, koji je pobjegao sa svadbe, kako bi prisustvovao Demofestu. Sa ruzmarinom na reveru, čovjek je došao da podrži bendove, iako nije znao ni ko nastupa. To je sjajno.

Moglo se vidjeti mnoštvo generacijski različitih ljudi. Od novopečenih roditelja, koji su doveli svoju djecu na festival pa sve do starijih parova, koji su se i dalje sa istim entuzijazmom držali za ruke. Bračni par iz Slovenije, koji je u braku dvadeset i pet godina plesao je uz hitove Bombaj Štampe u prvim redovima. Kako su naveli dolazili su zadnjih četiri godine, ali im je posebno lijepo bilo upravo sinoć.

Postoji ta doza opuštenosti, rasterećenosti i sreće, kada shvatite da ste dijelić nečeg ogromnog, pozitivnog i sjajnog. Za mene Demofest je bio tvornica dobre zabave i sreće, koja je posao pretvorila u užitak. Ako bi se sva energija akumulisala na jedno mjesto, to bi bio Kastel. Ako bi se sva energija akumulisala u jednu osobu, to bi bila Sanja. A ako bi sva emocija stala u nekoliko riječi, onda bi to bila moja emocija u ponoć, sa čestitkom rođendana Emiru u Sarajevu. Bombaj štampa je poslala kartu u jednom smjeru za Sarajevo. Do sljedećeg Demofesta, punite baterije ljubavlju.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije