MjestaRadoznala Lola

10 destinacija za odmor koje trebate posjetiti prije nego što društvene mreže saznaju za njih

Jesu li i vama dosadila sva ta popularna turistička mjesta gdje idete da budete viđeni? Da, i nama… Čar putovanja je otkrivanje novih stvari, nešto što niste vidjeli ni u brošurama turističke agencije, a ni na Instagramu. Lola je pronašla…

Redakcija

Jesu li i vama dosadila sva ta popularna turistička mjesta gdje idete da budete viđeni? Da, i nama… Čar putovanja je otkrivanje novih stvari, nešto što niste vidjeli ni u brošurama turističke agencije, a ni na Instagramu. Lola je pronašla deset zanimljivih mjesta, a koja su još uvijek idealna za godišnji odmor. Još uvijek.


Farska ostrva

Ukoliko vam nije bitno da godišnji odmor provedete kraj obale mora, hvatajući boju na visokim temperaturama već želite posjetiti novo, zanimljivo mjesto, onda su Farska ostrva su savršena destinacija za vas. Mali arhipelag smješten između Norveškog mora i Sjevernog Atlantskog okeana, na pola puta između Norveške i Islanda očaraće vas predivnim pejsažom i mirom koji pruža. Idealno mjesto za šetnju ili planinarenje, a dodatno ćete se zaljubiti nakon što probate hranu koju sprema lokalno stanovništvo.

Faro otoci

 Franćekorta – Italija

Volite Italiju? I vino? Trebate mir i odmor? Pakujte kofere i pravac u Franćekortu – malo, slatko i vinogradarsko mjesto na sjeveru Italije, nedaleko od Milana. Sa više od 100 vinarija smještenih u srednjevjekovne dvorce, ovo mjesto je kupilo i srce Džordž Klunija – hoće li vaše?

Francekorta

Ostrvo Brač – Hrvatska

Tako blizu, a tako naše – Brač! Hrvatska je posljednjih nekoliko godina postala top turistička destinacija (neko će već da se zahvali ekipi serije “Igra prijestolja”), ali turisti najčešće posjećuju velike gradove kao što su Split, Hvar i Dubrovnik, a na Brač svrate u prolazu i ako stignu. Ako planirate na odmor u Hrvatsku, neka Brač bude vaš prvi izbor, jer ima toliko toga da vam ponudi. Trajektno je dobro povezan sa Splitom tako da transport neće biti problem, a kada dođete tamo oduševiće vas dugim, pješčanim plažama, kristalno čistim morem i mirom koji pruža ušuškan u antičke zidine.

Brac

Bergen – Norveška

Bergen se nalazi na zapadnoj norveškoj obali, ušuškan u brda i savršen za fotke bez filtera – požurite, možda ga baš vi proslavite. Nebrojeno mnogo restorana koji nude morske specijalitete, sir, različite vrste hljeba i domaće slastice koje se spremaju po vijekovima starim receptima lokalnog stanovništva. Možete se spuštati žičarom i uživati u pogledu na cijeli grad, probati čuveni hot-dog od mesa jelena i popiti kafu u nekom od lokalnih kafića.

bergen

Zapadna obala Irske

Nama nikad dosta svježeg vazduha, čiste vode i skrivenih uvala. Zapadna obala Irske vjerovatno nije vaš prvi izbor za godišnji odmor, ali zato je Lola tu da vas ubijedi da ipak trebate otići i dati šansu nekom od malih skrivenih mjesta i pronaći mir. Irska nema svoju “u sezoni” i “van sezone” ponudu, jer je vrijeme potpuno nepredvidljivo, ali sve i da pada najveća kiša koju ste vidjeli u životu, uživaćete. Irci su srdačan narod koji će vas natjerati da zaboravite brige i (možda) loše vrijeme, barem na nekoliko dana. Ukoliko imate dovoljno vremena, ali i entuzijazma za obilazak, krenite od Dablina preko Galveja pa to skrivenih mjesta kao što su Kong i Murisk. Dvorac Ešford je pretvoren u luksuzni hotel, ali svakako vrijedan pažnje i posjete, barem toliko da popijete kafu i odradite dobar selfi. Odmorićete oči na nevjerovatnim pejzažima i nećete moći vjerovati vlastitim očima da ste tu i da je taj pogled stvaran.

Irska zapadna obala

Hejda Gvej – Kanada

Kanada je možda maaalčice daleko i možda je komplikovano otići na godišnji odmor koji traje deset dana, ali ako se ikada zadesite u toj predivnoj zemljii, nemojte zaboraviti da posjetite ovo mjesto. Za Hejda Gvej kažu da je “kanadski Galapagos” zbog predivne, netaknute prirode kojom obiluje. Mjesto duguje ime prvim doseljenicima ii starosjediocima koji su bili poznati po svojoj totemskoj kulturi i umjetnosti. Ako pitate nekog šta može da se radi i koja mjesta da se obiđu, dobićete kao odgovor veliko ništa – i to je upravo ljepota mjesta. Možete da na nekoliko dana isključite sve elektronske uređaje i samo se prepustite čarima prirode.

Provansa – Francuska

Preskočite Pariz i Kan, doživite Francusku na pravi način i uputite se prema sjeveroistoku i Provansi. Polja lavande i kilometri zasađenih maslina, sirevi i vino. Samo pogledajte fotografiju i sve će vam biti jasno – pa ko još ne bi htio da se budi u rascvjetalom gradiću dok dopire miris svježe pečenog hljeba i skuvane kafe?!

provansa

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije