KarijeraPraktična Lola

Moguće je biti uspješna majka i poslovna žena

Ako ste majka, onda ste odlučile zapostaviti karijeru. Ako ste karijeristica, teško se ostvarujete kao majka. Zar je tako? Istraživanja pokazuju da trećina Amerikanaca misli da su majke koje ostaju kući najbolje majke. Mislite li i vi tako? Statistike pokazuju…

Sara Velaga

Ako ste majka, onda ste odlučile zapostaviti karijeru. Ako ste karijeristica, teško se ostvarujete kao majka. Zar je tako? Istraživanja pokazuju da trećina Amerikanaca misli da su majke koje ostaju kući najbolje majke. Mislite li i vi tako? Statistike pokazuju i da tek 16% njih misli da žena koja gradi karijeru može biti dobra majka. To nas dovodi do zaključka da smo počeli moralisati o poziciji žene u društvu i njenim ulogama. Međutim, društvo je neophodno osvijestiti da to što ste uspješni u poslu ne znači da ste manje uspješne majke. Naprotiv.

Često se počinje od pretpostavke da to što ste van kuće, znači da nedovoljno vremena posvećujete svom djetetu. Međutim, šta se dešava sa onima koji imaju vrijeme, ali nisu dovoljno ispunjeni? Pod tim mislimo na osjećaj nedovoljne ostvarenosti, jer u trenutku kada ostanete kući i odlučite da ćete biti samo majka vi odustajete od jednog dijela svoje ličnosti. To neminovno utiče na vas kao osobu, a samim tim i kao majku.

Majčinstvo vas ispunjava, to je činjenica. To ipak ne znači da je samo po sebi dovoljno da budete ostvarene žene, ako želite i poslovni dio sebe održati u životu. Sve godine školovanja, prethodni posao, strast i volja za onim što radite. Sve je to oblikovalo vas kao osobu, kako biste bile kompletne. A onda se pojavi ta famozna prekretnica u životu, kada se kao podrazumijeva da vi birate. A zašto? Muškarci recimo ne biraju gotovo nikad, njih se to i ne pita. Muškarac može biti uspješan poslovan čovjek, otac, suprug i još hiljadu uloga ako želi. Vi ste žena, a to je sinonim za usku fokusiranost na jedan segment života?

divided

Okruženi smo brojnim primjerima žena koje uspješno balansiraju između karijere i majčinstva. Neke od njih su bile i sagovornice Lole. Zašto je to fenomen? Opšte je poznato da su žene multipraktične osobe, kojima polazi za rukom da rade više stvari u isto vrijeme, a samim tim i da imaju više uloga. Ono što predstavlja fokus priče jeste ta prisutnost i odgajanje djece. Međutim, Lola bi vas rado pitala: “Šta je lošije? Biti kući i provoditi nekvalitetno vrijeme sa djecom ili provoditi manje kvalitetnog vremena?”

Pri tome ne mislimo da su majke domaćice loše majke. Naprotiv. Postoji nešto što se zove izbor i sasvim je u redu da svi biraju drugačije. Ipak naše društvo kaže “ili- ili”. Kako ćeš ti biti dobra majka, ako si non stop negdje? Još ako je muž onaj koji će preuzeti ulogu u kuhinji, mijenjanju pelena i biti kući, to je apsurd. Zna se valjda podjela uloga. Ma šta vi mislili o tome kako smo postali urbano društvo, vjerujte, možda se samo krećete u takvim krugovima, nesvjesni svega što se izvan njih dešava. Izvan njih je realnost koja kaže: “Loša majka je ona koja je van kuće. Zna se gdje joj je mjesto.”

women

Zaustavimo se na trenutak i razmislimo o tome. Koliko se žena odriče karijere zarad bračnog sklada, djeteta, očekivanja društva. U prevodu zarad svega osim zbog sebe. Postoji taj određeni momenat zvani ispunjavanje tuđih očekivanja, najmanje svojih. To što ste postali majka, ne znači da je svijet stao ili počeo da se okreće u suprotnom smjeru. Znači samo da imate novu obavezu i ispunjenost. Emociju koja vas navodi da budete bolje. Pozitivnije, požrtvovanije, ali i istrajnije da zadržite svoj identitet. Vi ste ona ista osoba sa ambicijama koje ste imale i ranije. Zašto ih odjednom gasite? Da li bi vaše dijete, da može da priča, bilo zadovoljno s vama nezadovoljnom?

Dobra organizacija je ključ svega. Niste ni prva, a ni posljednja žena koja je majka i koja radi. Nemojte preuveličavati novonastalu situaciju, jer vaše dijete odrasta. Iako je divno što ste prije svega majka, vi možete biti i žena koja je tokom svog života i radila ono što je ispunjava, šta god to bilo. Na taj način ćete dodatno motivisati i svoje dijete da na vašem primjeru vidi da se može. Balans između privatnog i poslovnog jeste jedan od težih, ali ne i neostvarivih. Zamislite šta bi se desilo da su sve žene svijeta odlučile samo raditi ili samo rađati? Iz krajnosti u krajnost ne bismo postigli ništa. Svijet bi bio prenaseljeno, neambiciozno mjesto ili pak mjesto gdje izumiru karijeristice svijeta. Balans je stanje društva, stoga je sasvim moguće i ne trebate se čuditi kada neka žena uspije biti uspješna u poslu, a uspješna i kao majka.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije