Praktična LolaŽivot

Skloni tu fotografiju s Fejsbuka, tijelo ti je ružno

Gubitak kilograma često je prva stvar koja se nameće ženama nakon porođaja. Pred njih se, glasno ili tiho, sugestivno, postavlja zahtjev da izgledaju kao da nikada nisu prošle kroz trudnoću. I, kao da briga o djetetu i vlasitita borba da…

Maja Mihajlović

Gubitak kilograma često je prva stvar koja se nameće ženama nakon porođaja. Pred njih se, glasno ili tiho, sugestivno, postavlja zahtjev da izgledaju kao da nikada nisu prošle kroz trudnoću. I, kao da briga o djetetu i vlasitita borba da se prihvati sopstveno tijelo nisu dovoljni, stvara se, bespotrebno, pritisak od strane okoline. Dvije žene su odlučile da promijene neke stereotipe i upustile se u projekat kojim bi ohrabrile sve žene koje se suočavaju sa sopstvenom slikom nakon poroda i istovremeno pokazale svima svu ljepotu ispunjenu nesavršenostima.

625533_1459119997645459_1955027963_nNa fotografiji: početak 4th Trimester Project-a 2013. godine. Vels drži svoju osmomjesečnu ćerkicu, Nova Emerej. Srce njene sestre blizankinje prestalo je da kuca u trećem mjesecu Ešline trudnoće, usljed neuravnoteženog krvnog protoka.

Ešli Din Vels očekivala je blizankinje, ali zbog komplikacija u toku trudnoće izgubila je jednu djevojčicu. Druga je preživjela, ali fotografkinja iz Čikaga 2012. godine suočila se sa najtežim iskustvom svog života, u kom se osjećala neugodno u sopstvenom tijelu: “Moj svijet se srušio. Imala sam gomilu problema da se izborim sa slikom o sebi, a uz to sam osjećala i da sam omanula kao majka.”

Sredinom 2013. godine, ova žena odlučila je objaviti na svom Fejsbuk profilu i profesionalnoj stranci fotografiju na kojoj drži svoju bebu uz opis svog iskustva koje je preživjela tokom trudnoće. Ova fotografija bila je početak nečeg novog, ne samo za Ešli. To je bila pozivnica upućena svim ženama koje su proživjele nešto slično.

download (13)Na fotografiji Ešli Din Vels i Lore Vici Vilson su blizankinje Vanese Martin, koje su imale problema sa svojim malim srcima još prije rođenja i bile su na ivici smrti. Srećom, nakon nekoliko hirurških intervencija, obje djevojčice su preživjele. Nešto poslije, Martin je otkrila da ima rak dojki i morala je da izvrši duplu mazektomiju.

“Željela sam da vide da je to što im se desilo, što nam se desilo, nešto što se desilo i drugima, da nisu same u tome. Željela sam da ih uvjerim da je važno da podijele svoju priču. Odgovor je bio nevjerovatan.” Tako se rodio 4th Trimester Bodies Project – projekat kojim se prikazuju tijela trudnica u četvrtom tromjesječju – kojim su Vels i fotografkinja Lora Vici Vilson okupile više od 1 500 žena iz preko pedeset gradova u osam zemalja. Svaka objavljena fotografija je i pored toga što govori za sebe, praćena kratkom pričom uslikane žene.

download (7)Na fotografiji: Čelsi Halverson, žena koja je izgubila dvije bebe zbog genetskog poremećaja. Kada je već izgubila svaku nadu da će postati majka, desilo se malo čudo i dobila je ćerku River u februaru 2015. godine.

“Sve priče su nevjerovatne: žene koje su izgubile svoje bebe, koje su usvojile ili dale dijete na usvajanje, koje su preživjele teške zdravstvene probleme, koje su transrodne ili dio nekonvencionalnih porodica. Ali kolektivna istorija je nešto najjače, najmoćnije ovdje. Skup svih ovih priča nam pokazuje koliko su žene jake, pokazuje šta sve samo one mogu podnijeti, izdržati i s čim se, samo one, mogu nositi”, rekla je Vels.

download (8)Fotografija natala prije dvije godine priča priču Harli Krejn, majke četvoro djece. Njena ćerka Vana preminula je sedam dana nakon rođenja zbog sindroma poznatog kao iznenadna smrt novorođenčeta ili smrt u kolijevci. Samo mjesec dana nakon smrti bebe, Harli je otkrila da je trudna i da nosi blizance. Deset mjeseci nakon rođenja Sare i Roksas, začeta je Džuno.

Od 2013. godine, Vels i Vilson bile su u potrazi za ženama koje bi učestvovale u ovom projektu: “Birale smo gradove prema zainteresovanim stanovnicima. Ukoliko bi bilo više zainteresovanih žena, a mi imale dovoljno sredstava da se tamo i uputimo, samo bismo se spakovale i krenule. Primale smo donacije putem našeg sajta kako bismo nastavljale svoju turenju.”

Žene koje je okupila ova inicijativa rekle su kako se njihova prerspektiva sopstvenog tijela promijenila. Kada su se suočile sa sopstvenim strahovima, usudile da stanu ispred kamere i ispričaju svoju priču, počele su da se prihvataju: “To pouzdanje se uvećava kada shvate da su dio velikog kolektiva i da ih ljudi koji su vidjeli fotografije smatraju prelijepima.”

download (10)Na slici: Florens Aferi-Gordon, žena koja se borila sa svojom kilažom od djetinjstva. Patila je od dijabetesa i srčanih problema zbog svoje prekomjerne težine. Podvrgla se hirurškom zahvatu 2008. godine, kojim joj je ugrađen gastritički bajpas i izgubila je šezdeset i šest kilograma. Njena prva beba je umrla u sedamnaestoj sedmici trudnoće, a što je Florens odvelo u depresiju i loše prehrambene navike. Nekoliko godina kasnije dobila je Solomona kog zove svojim Djetetom Duge, duge koja je motivisala da vodi zdrav život. 

Reakcija većine na ovaj projekat bila je pozitivna, ali ipak nisu svi bili oduševljeni. Fotografkinje su se suočile sa velikim problemom cenzure 2014. godine. Tada im je zatvorena Fejsbuk stranica, kao i devet naloga na Instagramu: “Dobile smo mnoštvo prijava zbog objavljivanja ovih fotografija. Zanimljivo je da se danas od nas traži da skinemo neseksualne slike golih žena, a kada svi mediji prikazuju seks neprestano, to je potpuno prihvatljivo.” Nakon razgovora sa predstavnicima Fejsbuka, ova društvena mreža je dozvolila da nastave svoj rad na njenom domenu.

Primarni cilj projekta četvrtog tromjesječja jeste borba protiv pritisaka, nerealnih očekivanja i nametnutih ideala koje društvo nameće ženama: “Željele smo da pokažemo da ima bezbroj oblika tijela i da se ne uklapamo svi u isti kalup i baš zato postoji beskonačnost oblika.”

download (11)Na slici: Fibi Amador. Ova žena je imala komplikovan porođaj. Doktori su morali da izvrše carski rez, što je bilo teško i zastrašujuće iskustvo za ženu koja nikada u životu nije imala niti jednu operaciju. Njena beba je imala nekoliko zdravstvenih problema prve sedmice po rođenju, ali je uspjela da se izbori za život.

 

Na sreću Fejsbuk je odustao od cenzure. Nažalost, cenzura društva i dalje traje. Na sreću, imamo projekte poput ovog, koji slave tijelo žene kakvo god da je. Svako je jedinstveno i lijepo, samo treba naučiti gledati.

download (12)Na slici iz 2015. godine: Amber Heris, majka dvoje djece, čiji se brak raspao dvije godine nakon rođenja mlađe ćerke, kada je Amber otkrila da je lezbijka. Sada živi sa djecom i svojom partnerkom Tobi.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije