Praktična LolaŽivot

Koja četiri sastojka vaša krema za sunčanje mora da ima?

Jedno britansko istraživanje pokazalo je kako od 100 ispitanih žena, samo njih dvadeset i osam je koristilo kremu sa visokim zaštitnim faktorom dok je čak četrdeset i šest žena reklo kako je uopšte ne koristi, a dvadeset i šest je reklo…

Redakcija

Jedno britansko istraživanje pokazalo je kako od 100 ispitanih žena, samo njih dvadeset i osam je koristilo kremu sa visokim zaštitnim faktorom dok je čak četrdeset i šest žena reklo kako je uopšte ne koristi, a dvadeset i šest je reklo da koriste one sa najnižim faktorom zaštite “jer žele da imaju preplanuli ten”.

Koliko uopšte znate o kremama za sunčanje, SPF i PPD faktoru?

sunčanje

Sunčevo zračenje na našu planetu dolazi u obliku UVA i UVB zraka. UVA zrake djeluju nepovoljno, jer uzrokuju prerano starenje svojim prodiranjem dublje u kožu i posljedice tog zračenja nisu vidljive odmah na samoj koži, jer nemaju simptome koje možete vidjeti na sebi. UVB zrake mogu prouzrokovati vidljive opekotine pa je najbolje birati proizvode koji štite i od UVA i UVB zračenja.

Sun Protection Factor ili skraćeno SPF je “mjera” koja označava koliko dugo možete ostati izloženi suncu, bez da dobijete opekotine. U praksi to otprilike znači da bez zaštite na suncu možete provesti deset minuta bez da ono izazove opekotine dok se korištenjem kreme to vrijeme produži – na primjer, uz SPF 30 možete ostati 300 minuta duže.

Persistent Pigment Darkening ili PPD je zaštitni faktor koji predstavlja štit između dermisa i UVA zračenja te na taj način štiti kožu i u njenim dubljim slojevima.


Stručnjaci kažu kako kreme koje imaju SPF treba koristiti cijelu godinu, ali ljeti taj faktor mora biti što viši, jer je tad sunce i njegovo zračenje u punom jeku. Nemojte štediti novac kada su u pitanju ovi proizvodi. Možda vam se čini da opekotine dođu i prođu, ali to je dugoročno i sistemsko uništavanje kože. Uvijek birajte one sa visokim zaštitnim faktorom, između trideset i pedeset je optimalno, uz redovno obnavljanje, ako ste cijeli dan izloženi sunčevim zrakama.

Najčešća greška prilikom korištenja krema za zaštitu je nanošenje kreme tek kad se izložite suncu, što je potpuno pogrešno – kremu treba nanijeti minimalno trideset minuta prije izlaska iz kuće, jer je toliko potrebno da koža upije kremu i zaista djeluje kao zaštitni sloj. Nemate vremena, je l’ da?

sunčanje2

Potrebno je da koža upije kremu i da ne ostavlja bijeli trag nakon nanošenja. I imamo još jednu važnu napomenu: krema sa zaštitnim faktorom koja se nanosi na tijelo nikako ne smije da se koristi i na licu, jer je koža lica osjetljivija, sa više pora i vrlo lako može da dođe do njihovog začepljenja zbog težine sastojaka te ćete tako izazvati pojavu komedona i bubuljica.

Zaštitite kožu čak i ako sjedite u hladu, sunčeve zrake nisu nešto što par grančica i listova može da blokira. Ako ste na plaži, kremu obavezno nanosite nekoliko puta u toku dana, jer njene karakteristike zaštite se brže gube nakon kvašenja – ovo važi čak i za vodootporne kreme, jer ih treba nanositi toliko često koliko je nizak, odnosno visok zaštitni faktor.

Savjet plus: Često se dešava da kreme imaju oznaku da štite od UVA i UVB zraka, ali da to stvarno ne rade. Zapamtite ova četiri sastojka i same provjerite da li krema koju želite da kupite zaista štiti i od UVA zračenja – titanijum dioksid, cink oksid, avobenzon, ekamsul.

Preplanuli ten možete dobiti i uz korištenje krema sa zaštitom i ne dopustite da vas taj argument spriječi da štitite svoju kožu. Ukoliko dođe do crvenila, ali ne i opekotina na koži, Lola savjetuje da kupite hidratantno mlijeko za tijelo koje je namijenjeno upravo za njegu nakon sunčanja. Jako je bitno da pijete što više vode, jer tako ćete ne samo nahraniti kompletan organizam već pridonijeti i hidrataciji kože koja će biti elastičnija. Svakako ne preskačite dio mazanja da bi je dodatno hidratirali, ali unos vode je ključan faktor u održavanju balansa.

Savjet plus: Puderi koji imaju SPF su dobri, ali oni ne mogu dovoljno dobro da štite osjetljivu kožu lica i količinski ih je nemoguće nanijeti dovoljno da bi djelovali kao zaštita, zato uz pudere obavezno koristite i kremu kao zaštitu.

Sljedeći put kada budete stajali ispred polica neke od drogerija i razmišljali da li vam treba ili ne treba krema sa zaštitnim faktorom, sjetite se Lole i kupite je. Brinite se o svojoj koži na vrijeme, zahvalićete nam kasnije.

Autorka: Maja Memić

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije