AktivizamHrabra Lola

Postoji zemlja u kojoj žene ne smiju da upravljaju motornim vozilom

Žene koje pilotiraju avionom i prizemlje ga u državu na čijem tlu ženama nije dozvoljeno da voze čak ni automobile. Zvuči kao početak nekog dobrog filma? Naročito zbog dijela priče da u dvadeset i prvom vijeku postoji država u kojoj…

Priredila Redakcija

Žene koje pilotiraju avionom i prizemlje ga u državu na čijem tlu ženama nije dozvoljeno da voze čak ni automobile. Zvuči kao početak nekog dobrog filma? Naročito zbog dijela priče da u dvadeset i prvom vijeku postoji država u kojoj žena ne smije da upravlja motornim vozilom. Da, žene u Saudijskoj Arabiji jesu na pijedestalu kao majke, ali tu sve počinje i završava. Ali postoje i drugačije, hrabrije priče.

Kapetanica Šarifa Kazerna Surajni Sajid Hašim sa svoja dva kopilota, dvije žene – Nadijom Kašim i Sarijanom Nordinom upravljala je Boingom 787, na letu BI081 od Bruneja do Džedaja u Saudijskoj Arabiji gdje su i sletjele i na taj način obilježile Brunejski dan nezavisnosti te pokazale da je vrijeme da dvadeset i prvi vijek uđe na velika vrata i u Saudijsku Arabiju. Iako ne postoji zakon kojim se reguliše pravo ili zabrana za vožnju, strogi muslimanski običaji ne podrazumijevaju takvu vrstu učešća žena u svakodnevnom životu.

žene piloti

Kazerna je prva žena pilot koja je dobila titulu kapetanice u kompaniji, ali i na tlu Sjeveroistočne Azije. Tom prilikom je novinarima izjavila kako ljudi imaju pogrešnu percepciju o pilotiranju kao dominatnom zanimanju kojim treba da se bave samo muškarci, a situacija je potpuno suprotna – to je posao kao i svaki drugi, može da ga obavlja žena koja želi i koja je sposobna i apsolutno niko ne bi trebalo da dijeli poslove na “muške i ženske”.

Brunejska aviokompanija za koju Kazerna radi pokazala je veliko interesovanje i podršku pri zapošljavanju žena pilota. Prva ženska posada je primjer ostalim djevojkama i to ne samo u tom dijelu Azije, već širom svijeta. Ovakvim potezom oni žele da pokažu koliko je bitno da čvrsto vjerujete u svoje snove i trudite se ostvariti ih, jer došlo je vrijeme da je zaista potrebno imati znanje i sposobnost, a ne samo polni organ. Ženski pokret za ravnopravnost je u usponu snage, neka pitanja više ne izgledaju nerealno i nerješivo.

Krajnje vrijeme je da se to desi i u Saudijskoj Arabiji u kojoj su prije nekoliko godina uhapšene dvije žene koje su vozile automobil, a nakon čega su provele sedamdeset dana u zatvoru. Stvarno.

Kome da na čast ide takva zatvorska kazna – tim ženama koje su odlučile da ne žele da trpe neosnovana i nepisana pravila ili je sramota države što hapsi svoje građanke koje žele da voze, rade i normalno obavljaju svoje obaveze? Na jednom kraju planete žene pilotiraju avionima dok na drugom nemaju pravo na pilotiranje sobom. Je li napokon došlo vrijeme za promjene?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije